Krokiety z kapustą kiszoną

Opublikowano: 08.01.2024 r., 12:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety z kapustą kiszoną podane na talerzu.
Krokiety z kapustą kiszoną
Krokiety z kapustą kiszoną to smaczny sposób na to tradycyjne danie. Jeśli kochasz domową kuchnię polską, na pewno przypadną Ci do gustu w takiej wersji.
Przygotowanie 45 min
Smażenie 40 min
822 kcal
Kcal w porcji
531 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (325 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Oliwa z oliwek (120 ml)
  • Bułka tarta (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, ziele angielskie, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną krok po kroku

W misce zmieszaj mąkę, 2 jaja, mleko i 2 łyżki oliwy. Dodaj odrobinę soli. Wymieszaj, by nie było żadnych grudek.

Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej (możesz skropić niewielką ilością oliwy) i nakładaj małymi porcjami masę naleśnikową. Smaż naleśnik z każdej strony, aż się zarumienią. Naleśniki ostudź.

W małym garnku umieść kapustę i zalej ją wodą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ją na małym ogniu przez 40 minut.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smaż przez 10 minut.

Kapustę posiekaj bardzo drobno i włóż do dużej miski. Dodaj do nie cebulę z pieczarkami i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie przygotuj naleśniki i farsz. Na środku naleśnika układaj farsz. Krawędzie naleśnika zawiń do środka, a resztę zroluj.

Na mały talerzyk wbij 2 jajka i rozmieszaj je. Na drugim talerzyku wysyp bułkę tartą. Krokiety mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

Całość smaż na rozgrzanej oliwie, po 4-5 minut z każdej strony, do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na krokiety z kapustą kiszoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,0% osób

Więcej informacji na temat krokietów z kapustą kiszoną

Krokiety z kapustą kiszoną to smaczny sposób na to tradycyjne danie. Jeśli kochasz domową kuchnię polską, na pewno przypadną Ci do gustu w takiej wersji.

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną to świetny sposób na tradycyjne danie, które zachwyca smakiem i strukturą. Możesz je zrobić zarówno w wersji z pieczarkami, jak i grzybami. Choć bez problemu kupisz je w sklepie, to jednak najlepiej smakują te domowe. Domowe krokiety są też zdrowsze. Składają się na nie naleśniki i przepyszny farsz, który dobrze jest przygotować nieco wcześniej. Całe danie powstaje w szybkim tempie i jest tak proste, że może je wykonać nawet początkujący kucharz. Choć danie może się wydawać skomplikowane, to cały proces jest naprawdę szybki i bezproblemowy. Z tej receptury dowiesz się, jak robi się krokiety, które zachwycają smakiem, chrupkością i niezwykłym aromatem. Dodatkowo wszystko to można zrobić w bardzo nieskomplikowany sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krokiety z kapustą kiszoną, by były pyszne i dobre również dla początkujących. Są proste, a przy okazji naprawdę ciekawe. Super na co dzień i od święta. To dobry przepis dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż przepis jest bardzo łatwy i zawsze się udaje. Instrukcja pozwala wykonać wszystko powoli i krok po kroku, dzięki czemu bez stresu można przygotować całe danie w kilka chwil. Będą świetną propozycją na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Nadają się również bardzo dobrze jako przekąska na imprezy. Smakują wybornie, zwłaszcza usmażone w złocistej, chrupiącej panierce. Powstają z niego najlepsze domowe krokiety z kapustą kiszoną. To naprawdę świetne połączenie, które sprawdza się idealnie w doskonałym cieście naleśnikowym. Farsz jest naprawdę wyrazisty i dobrze przyprawiony, dzięki czemu całe danie jest naprawdę wyborne. To przepis na pyszne krokiety, które na pewno posmakują wszystkim, nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Wszystko to zasługa gotowanej kapusty i usmażonych pieczarek. Ciężko jest odmówić tak pysznemu daniu.

Alergeny w krokietach z kapustą kiszoną

Lista alergenów dla krokietów z kapustą kiszoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze krokietów z kapustą kiszoną

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która za względu na smażenie jest dość ciężkostrawna, więc nie sprawdzi się u osób z problemami z układem trawiennym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(531g)
Energia (kcal)
154.88
822.41
Białko (g)
5.43
28.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(531g)
Węglowodany (g)
16.82
89.33
Węglowodany przyswajalne (g)
15.76
83.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
5.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(531g)
Tłuszcz (g)
7.55
40.07
Tłuszcze nasycone (g)
2.04
10.82
Tłuszcze nienasycone (g)
5.51
29.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.59
24.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
4.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
40.02
212.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(531g)
Witamina A (µg (mcg))
35.99
191.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
1.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.11
21.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
2.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.95
5.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.76
189.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
1.15
Ryboflawina (mg)
0.22
1.19
Niacyna (mg)
1.82
9.65
Foliany (µg (mcg))
40.10
212.96
Beta karoten (µg (mcg))
2.61
13.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(531g)
Sód (mg)
206.49
1096.45
Potas (mg)
168.73
895.98
Wapń (mg)
53.22
282.58
Fosfor (mg)
87.30
463.57
Magnez (mg)
15.83
84.04
Żelazo (mg)
1.65
8.78
Cynk (mg)
0.57
3.04
Miedź (mg)
0.09
0.50
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z kapustą kiszoną 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z kapustą kiszoną

Koszt składników
47.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
325 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 325 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Oliwa z oliwek
120 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 120 ml
Bułka tarta
80 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Koszt składników
47.30