Szynka zawijana z serkiem

Opublikowano: 17.10.2023 r., 23:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szynka zawijana z serkiem ułożona na talerzu.
Szynka zawijana z serkiem
Szynka zawijana z serkiem to doskonała propozycja na pyszną przystawkę serwowaną podczas wielu uroczystości. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na roladki z szynki konserwowej.
Przygotowanie 20 min
108 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Serek śmietankowy (150 g)
  • Ogórek konserwowy (150 g)
  • Pieczarki marynowane konserwowe (200 g)
  • Szynka konserwowa 8 plastrów (200 g)
  • Majonez (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duża miska, folia spożywcza, półmisek

Przepis na szynkę zawijaną z serkiem krok po kroku

Ogórki konserwowe oraz pieczarki marynowane pokrój w drobną kostkę.

Do miski włóż ogórki, pieczarki, serek śmietankowy, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj.

Na desce ułóż folię spożywczą i ułóż na niej szynkę w prostokąt (2 rzędy szynki po 4 plastry w każdym, nachodzące na siebie).

Na szynce rozsmaruj wcześniej przygotowany farsz i całość zawiń w roladę.

Szynkę wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, po tym czasie pokrój ją na małe roladki o grubości około 2 cm.

Jak oceniasz przepis na szynkę zawijaną z serkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,7% osób

Więcej informacji na temat szynki zawijanej z serkiem

Szynka zawijana z serkiem świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę rodzinną lub ze znajomymi. Roladki z szynki konserwowej możesz przygotować z serkiem topionym lub śmietankowym. Sprawdzony przepis na szynkę zawijaną z serkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: serek śmietankowy, ogórki konserwowe, pieczarki konserwowe, szynka konserwowa oraz majonez.

A jak zrobić szynkę zawijaną z serkiem? Ogórki konserwowe oraz pieczarki marynowane pokrój w drobną kostkę. Do miski włóż ogórki, pieczarki, serek śmietankowy, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj. Na desce ułóż folię spożywczą i ułóż na niej szynkę w prostokąt (2 rzędy szynki po 4 plastry w każdym, nachodzące na siebie). Na szynce rozsmaruj wcześniej przygotowany farsz i całość zawiń w roladę.

Majonez to gęsta emulsja, którą wykonuje się przy użyciu oleju, żółtek jaj oraz dodatków smakowych. Swojski majonez posiada wiele zastosowań kulinarnych, jednak jest produktem wysokokalorycznym. Początkowo do przygotowania majonezu wykorzystywana była oliwa z oliwek oraz żółtko jaja. Obecnie oliwa zastępowana jest innymi olejami roślinnymi a żółtko jaja często zastępowane jest całym jajem. Musztarda często wykorzystywana jest jako dodatek do przygotowania majonezu i pełni ona funkcję stabilizatora emulsji, a także dodatku smakowego gotowego produktu - dodatek musztardy zaostrza smak produktu końcowego.

Podsumowując: szynka zawijana z serkiem świetnie sprawdzi się jako przekąska podana podczas wielu uroczystości. Pyszna szynka zawijana jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto serwować ją na zimno. Produkty niezbędne do przygotowania szynki zawijanej z serkiem śmietankowym dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie roladek z serkiem topionym, zamiast serka śmietankowego pomiń dodatek majonezu do farszu.

Alergeny w szynce zawijanej z serkiem

Lista alergenów dla szynki zawijanej z serkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Pieczarki marynowane konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze szynki zawijanej z serkiem

na 100g gotowej potrawy

Szynka zawijana z serkiem to doskonała propozycja na przystawkę. Przekąska jest przygotowana z produktów wysoko przetworzonych, dlatego warto spożywać ją w umiarkowanych ilościach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
154.79
108.35
Białko (g)
6.90
4.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
3.26
2.28
Węglowodany przyswajalne (g)
2.83
1.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
12.85
8.99
Tłuszcze nasycone (g)
6.32
4.42
Tłuszcze nienasycone (g)
6.53
4.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.43
3.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.10
1.47
Cholesterol (mg)
36.31
25.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
64.19
44.94
Witamina B6 (mg)
0.13
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.25
Witamina C (mg)
0.85
0.60
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.25
Witamina E (mg)
0.18
0.13
Retinol (µg (mcg))
62.92
44.04
Tiamina (mg)
0.21
0.14
Ryboflawina (mg)
0.20
0.14
Niacyna (mg)
2.09
1.46
Foliany (µg (mcg))
7.92
5.54
Beta karoten (µg (mcg))
13.50
9.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
870.69
609.49
Potas (mg)
209.17
146.42
Wapń (mg)
29.32
20.52
Fosfor (mg)
83.85
58.69
Magnez (mg)
9.40
6.58
Żelazo (mg)
0.64
0.45
Cynk (mg)
0.79
0.55
Miedź (mg)
0.10
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny szynki zawijanej z serkiem 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szynki zawijanej z serkiem

Koszt składników
26.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek śmietankowy
150 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 150 g
Ogórek konserwowy
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Pieczarki marynowane konserwowe
200 g
4.00
Za 290,0 g
Liczba opakowań 1
2.76
Za 200 g
Szynka konserwowa
200 g
8 plastrów
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Majonez
20 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Koszt składników
26.80