Szynka wieprzowa pieczona w rękawie

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szynka wieprzowa pieczona w rękawie podana na talerzu z warzywami.
Szynka wieprzowa pieczona w rękawie
Szynka wieprzowa pieczona w rękawie to doskonały pomysł na smaczny dodatek zarówno do kanapek, jak i obiadu dla całej rodziny. Jest smaczna i niezwykle aromatyczna.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 60 min
529 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
8
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (700 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Sok z cytryny (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, rękaw do pieczenia

Przepis na szynkę wieprzową pieczoną w rękawie krok po kroku

W misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny. Dodaj przyprawy: szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę papryki i ziół, a także pół łyżeczki czosnku. Dokładnie wymieszaj.

Mięso umieść w marynacie. Natrzyj szynkę dokładnie i marynuj co najmniej przez 2 godziny, a najlepiej całą noc, w lodówce.

Mięso przełóż do woreczka i zamknij. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika.

Mięso piecz 60 minut w 180 st. C.

Pod koniec możesz rozerwać woreczek, by szynka przyrumieniła się.

Jak oceniasz przepis na szynkę wieprzową pieczoną w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,7% osób

Więcej informacji na temat szynki wieprzowej pieczonej w rękawie

Szynka wieprzowa pieczona w rękawie to doskonały pomysł na smaczny dodatek zarówno do kanapek, jak i obiadu dla całej rodziny. Jest smaczna i niezwykle aromatyczna.

Przepis na szynkę wieprzową pieczoną w rękawie to doskonały pomysł na pyszne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad, czy kolację. Dowiesz się z niego, jak się robi szynkę wieprzową w rękawie, by była bardzo delikatna, ale również lepsza dla zdrowia. To pyszna opcja również na wędlinę do kanapek. Jeśli kochasz szynkę, jednak nie chcesz korzystać z opcji sklepowej, koniecznie sięgnij do tego prostego przepisu. Szynkę najlepiej podawać z dodatkiem sosu, gdyż jest to mięso dość suche i delikatne. Warto też pamiętać, by nie piec mięsa zbyt długo w wysokiej temperaturze. Lepiej nieco ją obniżyć, by mięso było delikatne. Szynka jest kawałkiem mięsa, które zwykle jest dość chudy, jednak nie tak jak np. schab. Nie kojarzy się z mięsem zdrowym, głównie przez dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Faktycznie, nie powinna gościć w menu zbyt często, gdyż ma to negatywny wpływ na układ krwionośny. Jednak z drugiej strony jest też dobrym źródłem np. żelaza.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szynkę wieprzową pieczoną w rękawie, by była smaczna i dobra nawet dla początkujących, to ten prosty przepis to najlepsza opcja dla Ciebie. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.

Alergeny w szynce wieprzowej pieczonej w rękawie

Lista alergenów dla szynki wieprzowej pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szynkę wieprzową pieczoną w rękawie

Wartości odżywcze szynki wieprzowej pieczonej w rękawie

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo tłuszczu, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
278.43
529.02
Białko (g)
16.03
30.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
0.14
0.26
Węglowodany przyswajalne (g)
0.13
0.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01
Sacharoza (cukier) (g)
0.01
0.02
Glukoza (g)
0.02
0.04
Fruktoza (g)
0.02
0.04
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
23.33
44.33
Tłuszcze nasycone (g)
8.82
16.76
Tłuszcze nienasycone (g)
14.51
27.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.04
22.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.47
4.70
Cholesterol (mg)
67.24
127.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.37
0.70
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
1.10
Witamina C (mg)
1.41
2.68
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.88
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.68
1.30
Ryboflawina (mg)
0.18
0.35
Niacyna (mg)
4.21
8.00
Foliany (µg (mcg))
6.84
13.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
43.43
82.51
Potas (mg)
292.22
555.23
Wapń (mg)
4.78
9.09
Fosfor (mg)
183.45
348.55
Magnez (mg)
18.54
35.22
Żelazo (mg)
0.82
1.55
Cynk (mg)
1.78
3.38
Miedź (mg)
0.06
0.12
Mangan (mg)
0.02
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny szynki wieprzowej pieczonej w rękawie 8
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szynki wieprzowej pieczonej w rękawie

Koszt składników
75.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
700 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 9
52.50
Za 700 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Koszt składników
75.00