-
Bitki z szynki wieprzowej
Bitki z szynki wieprzowej jak tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka …
30 + 60 min łatwy 6 191 kcal -
Gulasz z szynki
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 335 kcal -
Szynka gotowana
Domowa szynka gotowana w domu to najlepszy sposób na własnoręcznie robioną wędlinę wolną od konserwantów i zbędnych dodatków do żywności. …
60 + 60 min łatwy 10 221 kcal
Szynka pieczona na obiad - przepisy
-
Zrazy z szynki
Zrazy z szynki to jednej z najbardziej popularnych w polskiej kuchni obiadów, które zapewne większości nam kojarzą się z domem …
20 + 35 min średni 1 1282 kcal -
Szynka w sosie pieczeniowym
Szynka w sosie pieczeniowym jest wspaniałym pomysłem na obiad, nie tylko uroczysty, ale również na co dzień. Całość prezentuje się …
20 + 90 min łatwy 6 491 kcal -
Strogonow z szynki
Strogonow z szynki to wspaniały pomysł na pyszny obiad. Strogonow jest bardzo dobry do przechowywania w lodówce. Można go także …
15 + 50 min łatwy 5 -
Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej
Prosty przepis na placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z szynki. Ten przepis warto zrobić, bo jest nieskomplikowany i zawiera proste …
20 + 60 min łatwy 5 629 kcal -
Pulpety w sosie koperkowym
Gotowane, wieprzowe pulpety w sosie koperkowym są pysznym, delikatnym i pełnym smaku daniem mięsnym. Do pulpetów możesz podać gotowane ziemniaki, …
10 + 20 min łatwy 8 424 kcal -
Gulasz z szynki wieprzowej
Gulasz z szynki wieprzowej to dobry pomysł na pyszne danie. Jak ugotujesz gulasz z szynki wieprzowej, to z czym go …
15 + 60 min łatwy 4 409 kcal
-
Szynka pieczona w rękawie
Szynka pieczone w rękawie to doskonała propozycja na pyszny obiad. Soczysta szynka sprawdzi się idealnie również jako pieczeń na kanapki. …
15 + 90 min łatwy 10 314 kcal -
Szynka wieprzowa pieczona w rękawie
Szynka wieprzowa pieczona w rękawie to doskonały pomysł na smaczny dodatek zarówno do kanapek, jak i obiadu dla całej rodziny. …
45 + 60 min średni 4 529 kcal -
Sznycle z szynki wieprzowej
Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które …
20 + 10 min łatwy 5 291 kcal -
Gulasz z szynki z pieczarkami
Wiele osób rzadko je gulasze, ponieważ ich przygotowanie wiąże się z długim gotowaniem. Żyjemy w czasach, gdzie wszystkim brakuje czasu …
10 + 10 min łatwy 3 263 kcal -
Szynka pieczona w sosie
Szynka pieczona w sosie to doskonałe danie obiadowe. Szynka w sosie własnym jest smaczna i aromatyczna. Przepis na szynkę pieczoną …
25 + 90 min łatwy 6 412 kcal
-
Szynka zawijana z serkiem
Szynka zawijana z serkiem świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę rodzinną lub ze znajomymi. Roladki z szynki konserwowej możesz …
20 min łatwy 10 -
Szynka w sosie chrzanowym
Szynka w sosie chrzanowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Duszona lub pieczona szynka w sosie chrzanowym doskonale …
30 + 50 min łatwy 8 390 kcal
Szynka pieczona na obiad - przepisy na pyszne pieczenie z szynki
Proste przepisy na szynkę wieprzową bywają bardzo zaskakujące. Chociaż najczęściej wśród nich znajdują się pomysły na pieczeń w kawałku, to nie brakuje również bardziej eksperymentalnych receptur. Warto zatem dowiedzieć się, jak zrobić obiad z szynki wieprzowej, a także, jakie przyprawy okażą się dla niej najlepsze.
Szynka wieprzowa - dlaczego warto sięgać po tę porcję mięsa?
Szynka pieczona na obiad w piekarniku nie jest bez powodu taka soczysta oraz naprawdę smaczna. Jest to element tuszy, który sąsiaduje z boczkiem oraz żeberkami. Porcja mięsa składa się z dość grubych mięśni, które są obrośnięte sporą warstwą tłuszczu. Ponadto na porcji szynki znajdują się bardzo często błony, które usuwamy przed zapiekaniem lub smażeniem.
Pomysł na bardzo dobre i proste danie z szynki wieprzowej, najczęściej obejmuje przygotowanie jej w kawałku w piekarniku. Rzeczywiście przepisy na szynkę pieczoną są nie tylko proste, ale jednocześnie aromatyczne, ze względu na przyprawy, jakie stosujemy do naszego dania. Oprócz tego z szynki przygotowujemy także wędliny, w postaci surowej, wędzonej, czy też gotowanej.
Jak się robi szynkę w kawałku w piekarniku?
Nie od dziś wiadomo, iż zapiekane mięsa w kawałku w piekarniku zaliczają się do jednych z najłatwiejszych i jednocześnie najsmaczniejszych dań. Oczywiście, aby wydobyć jak najlepszy smak szynki, trzeba wiedzieć, jakie przyprawy będą najlepsze. Zatem chcąc się dowiedzieć, jak zrobić proste danie, warto sięgnąć po przepisy na szynkę pieczoną z goździkami.
Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować następujące składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 15 goździków
- Pół łyżeczki zmielonego kminku
- Pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 150 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 200 g suszonych moreli
- Sól i pieprz do smaku
Mięso dobrze jest wcześniej przygotować przez dokładne umycie, a następnie szynkę nacieramy solą oraz pieprzem. Porcję mięsa odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Chcąc się dowiedzieć, jak zrobić taką szynkę w piekarniku w kawałku, po jej wyjęciu z lodówki kroimy w kratkę, a w nacięcia wkładamy goździki. Do niedużego garnka wkładamy miód, który doprawiamy kminkiem, kminem rzymskim, sokiem z cytryny, a także ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną marynatą smarujemy całe mięso, po czym wkładamy do woreczka do pieczenia.
Do tego samego woreczka wkładamy morele, morele oraz wlewamy bulion. Całość zapiekamy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 40 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze przez ok. 40-50 minut. Na ostatnie minuty przebijamy rękaw i polewamy naszą szynkę sosem. Morele wyciągamy z naszej pieczeni, blendujemy je ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem polewamy szynkę, którą wcześniej kroimy na plastry. Wiedząc już, jak zrobić przepisy na szynkę pieczoną, kolejnym krokiem będzie przygotować dodatki w postaci ziemniaków oraz surówek.
Najlepsza szynka wieprzowa na obiad - jak zrobić proste danie z piekarnika
Jeżeli chcemy się dowiedzieć, jak zrobić proste, ale jednak tradycyjne danie, w którym w roli głównej występuje bardzo dobra szynka wieprzowa, na pewno doskonale sprawdzi się pieczeń po staropolsku. W tym celu będziemy potrzebować następujące składniki:
- 1 kg wędzonej surowej szynki bez kości
- 3 średniej wielkości marchewki
- Pół selera
- 1 nieduży por -
- 2 korzenie pietruszki
- 3 średniej wielkości cebule
- Sól i pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
Sprawdzając, jak się robi proste dania, w których potrzebna jest szynka wieprzowa, na pewno ta pieczeń będzie zaliczać się do jednych z najlepszych przepisów, bez konieczności posiadania zbyt dużego doświadczenia kulinarnego. Aby nasza szynka wieprzowa wyszła naprawdę smaczna, w pierwszej kolejności porcję mięsa wkładamy do zimnej wody i zostawiamy ją na noc.
Kolejnego dnia, w dużym garnku zaczynamy powoli gotować mięso z wcześniej obraną włoszczyzną oraz cebulą. Oczywiście do środka dodajemy również wszystkie przyprawy. Uzupełniamy garnek zimną wodą i całość gotujemy na niedużym ogniu. Szynka będzie dopiero dobra, gdy już będzie odpowiednio miękka. Następnie zostawiamy ją w zalewie jeszcze przez kilka godzin, aż wystygnie. Ostatecznie nasza szynka pieczona na obiad, powinna być jeszcze rzeczywiście włożona na jakiś czas do piekarnika, dzięki czemu sprawimy, że jej skórka stanie się wyjątkowo chrupiąca, a środek soczysty.
Smaczna szynka pieczona na obiad - a ciekawy pomysł na gulasz wieprzowy
Bardzo często wydaje nam się, że najlepsza zawsze będzie szynka wieprzowa jako pieczeń. Oczywiście taka potrawa jest bardzo smaczna, jednak z drugiej strony nie możemy zapominać, że jest to jedyny pomysł, jaki możemy przyrządzić z takiej porcji mięsa. Dlatego warto dowiedzieć się, jak zrobić gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną.
Aby dowiedzieć, jak się robi takie pyszne danie, będziemy potrzebować takie składniki jak:
- 500 g szynki bez kości
- 200 g boczku wędzonego surowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek lub olej
- Pół łyżeczki kminu rzymskiego
- Pęczek świeżej natki pietruszki
- 100 g mąki
- 2 łyżeczki cebuli w proszku
Nasza potrawa w formie gulaszu wieprzowego na pewno będzie bardzo dobra. Zaczynamy od tego, aby dokładnie umyć szynkę, a następnie pokroić ją na mniejsze kawałki. Jeżeli mamy więcej czasu i chcemy, aby nasza potrawa była naprawdę smaczna, to powinniśmy koniecznie mięso wcześniej zamarynować. W tym celu w niedużej ilości oliwy z oliwek lub oleju mieszamy wszystkie przyprawy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak zaprawione mięso odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Następnie podsmażamy na patelni, aż uzyskamy ładny kolor mięsa. Na końcu dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek. Na osobnej patelni, bez żadnego tłuszczu, prażymy mąkę. Najlepiej również do złotego koloru. Jednak, jeżeli będzie nam zależeć na wyrazistym smaku naszego gulaszu, to możemy uprażyć mąkę w większym stopniu. Dzięki temu nasza potrawa będzie naprawdę bardzo smaczna.
Tak uprażoną mąkę mieszamy z odrobiną wody i tłuszczem, jaki pojawił się w wyniku smażenia szynki. Natomiast musimy dokładnie rozmieszać mąkę, aby nie pojawiły się grudki. Taki sos wlewamy do naszego mięsa i dolewamy nieco wody, aby całość się dobrze udusiła, a jednocześnie musimy pilnować, aby dolewać wody, gdy za bardzo odparuje. Jeżeli uznajemy, iż należy dodać jeszcze konkretne przyprawy, aby wydobyć z naszej potrawy jeszcze lepszy smak, to oczywiście to robimy. Gulasz podajemy z kaszą jęczmienną lub gryczaną, a także ogórkami kiszonymi.
Pomysł na przepisy na szynkę pieczoną - podsumowanie
Szynka pieczona na obiad będzie najlepsza, jeżeli dodamy do niej odpowiednio dopasowane przyprawy i dodatki. Już wiemy, że pieczeń możemy doprawiać w sposób tradycyjny przy użyciu majeranku, ziół prowansalskich, czy nawet papryki słodkiej i ostrej. Wtedy mamy gwarancję tego, iż przepisy na szynkę pieczoną, są nie tylko smaczne, ale również proste w wykonaniu.
Jednak chcąc się dowiedzieć, jak się robi pieczeń, aby była najlepsza, w której przyprawy nie są takie oczywiste, to warto wykorzystać pomysł na dodanie:
- Sosu sojowego - dla wielu z nas najlepsza szynka wyjdzie, jeżeli wcześniej pieczeń nasmarujemy sosem sojowym. Jest to świetny pomysł nie tylko na to, aby nasza potrawa była bardzo smaczna, ale również w ten sposób możemy nadać jej nieco orientalnego charakteru.
- Sosu chrzanowego - taki sos przygotowany na bazie chrzanu sprawi, iż szynka pieczona będzie najlepsza na Wielkanoc. Oczywiście nie jest to jedyna okazja, kiedy będziemy mogli ją serwować. Warto jednak wykorzystać pomysł na to, jak się robi taką szynkę, ponieważ z sosem chrzanowym, doskonale będzie smakować na zimno.
Mając już podpowiedzi, jak się robi szybkę, aby wyszła naprawdę bardzo dobra w smaku, warto wykorzystać nie tylko pomysł na niecodzienne przyprawy, ale też możemy sami zmieniać ich proporcje. Pamiętajmy o tym, że bardzo dobra i smaczna szynka z piekarnika wyjdzie, jeżeli zadbamy o jej wcześniejsze zamarynowanie.
Przepisy na szynkę pieczoną z piekarnika. Zobacz, jak się robi pieczeń z szynki, a także jakie przyprawy będą najlepsze, aby nasza szynka na obiad wyszła aromatyczna i soczysta.