Pieczarki faszerowane w panierce

Opublikowano: 15.10.2023 r., 13:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczarki faszerowane w panierce podane na ciemnej podkładce.
Pieczarki faszerowane w panierce
Szukasz sprawdzonego przepisu na pyszną przystawkę na imprezy? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pieczarki faszerowane w panierce.
Przygotowanie 60 min
425 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki 10 dużych sztuk (700 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser parmezan (80 g)
  • Mąka pszenna typ 500 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (120 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, miska, głęboki talerz

Przepis na pieczarki faszerowane w panierce krok po kroku

Pieczarki dokładnie oczyść, umyj i osusz.

Następnie odetnij trzonki i wydłub miąższ przy pomocy łyżki.

Trzonki pieczarek zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż na nim tarte grzyby oraz cebulę. Na koniec farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do farszu grzybowego dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj.

Do miski wsyp mąkę, po pół łyżeczki przypraw i wybij jajka. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.

Do talerza przesyp bułkę tartą.

Na patelni rozgrzej pozostały olej.

Kapelusze pieczarek nadziej farszem, następnie obtocz w cieście z każdej strony oraz na koniec w bułce tartej.

Pieczarki smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu, zaczynając od strony z farszem do uzyskania rumianego koloru.

Pieczarki faszerowane w panierce podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na pieczarki faszerowane w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,8% osób

Więcej informacji na temat pieczarek faszerowanych w panierce

Pieczarki faszerowane w panierce to doskonały pomysł na smaczną przystawkę serwowaną podczas imprez. Pyszne pieczarki nadziewane farszem serowo-grzybowym warto podać z dodatkiem sosów. Przepis na pieczarki faszerowane w panierce jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: duże pieczarki, jajka, parmezan, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz czosnek granulowany.

A jak zrobić pieczarki faszerowane w panierce? Pieczarki dokładnie oczyść, umyj i osusz. Następnie odetnij trzonki i wydłub miąższ przy pomocy łyżki. Trzonki pieczarek zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż na nim tarte grzyby oraz cebulę. Na koniec farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do farszu grzybowego dodaj tarty parmezan i dokładnie wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, po pół łyżeczki przypraw i wybij jajka. Składniki dokładnie wymieszaj. Kapelusze pieczarek nadziej farszem, następnie obtocz w cieście z każdej strony oraz na koniec w bułce tartej. Pieczarki smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu, zaczynając od strony z farszem do uzyskania rumianego koloru.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując najlepsze pieczarki faszerowane to doskonała propozycja na przystawkę. Smaczne pieczarki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać je z dodatkiem sosów. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w pieczarkach faszerowanych w panierce

Lista alergenów dla pieczarek faszerowanych w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze pieczarek faszerowanych w panierce

na 100g gotowej potrawy

Pieczarki faszerowane w panierce to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Grzyby stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
170.01
425.02
Białko (g)
6.40
15.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.45
13.63
Węglowodany przyswajalne (g)
4.74
11.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
1.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
13.96
34.90
Tłuszcze nasycone (g)
2.56
6.41
Tłuszcze nienasycone (g)
11.40
28.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.11
20.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.28
8.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.15
105.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.57
6.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.16
55.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
103.49
258.73
Potas (mg)
234.11
585.27
Wapń (mg)
94.41
236.04
Fosfor (mg)
130.83
327.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.89
29.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
1.91
Cynk (mg)
0.71
1.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek faszerowanych w panierce 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczarek faszerowanych w panierce

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
700 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser parmezan
80 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
120 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
42.00