Grzyby - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Grzyby, drożdże
Wartości odżywcze grzybom - tabela
Energia i białka
Suszone grzyby | Świeże leśne grzyby | Grzyby shitake suszone | Grzyby shitake świeże | Grzyby mun suszone | rydze (grzyby) | Mrożone grzyby leśne | podgrzybki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Białko | 28.57 g | 3.09 g | 9.58 g | 2.24 g | 9.58 g | 3.09 g | 3.09 g | 3.09 g |
Fenyloalanina | b/d | b/d | 0.49 mg | 0.11 mg | 0.49 mg | b/d | b/d | b/d |
Węglowodany w grzybach
Suszone grzyby | Świeże leśne grzyby | Grzyby shitake suszone | Grzyby shitake świeże | Grzyby mun suszone | rydze (grzyby) | Mrożone grzyby leśne | podgrzybki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Węglowodany | 57.14 g | 3.26 g | 75.40 g | 6.79 g | 75.40 g | 3.26 g | 3.26 g | 3.26 g |
Węglowodany przyswajalne | 28.54 g | 2.26 g | 63.90 g | 4.29 g | 63.90 g | 2.26 g | 2.26 g | 2.26 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 28.60 g | 1.00 g | 11.50 g | 2.50 g | 11.50 g | 1.00 g | 1.00 g | 1.00 g |
Sacharoza (cukier) | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | b/d |
Glukoza | b/d | b/d | b/d | 2.38 g | b/d | b/d | b/d | b/d |
Fruktoza | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | b/d |
Skrobia | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d |
Laktoza | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | b/d |
Tłuszcze
Suszone grzyby | Świeże leśne grzyby | Grzyby shitake suszone | Grzyby shitake świeże | Grzyby mun suszone | rydze (grzyby) | Mrożone grzyby leśne | podgrzybki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Tłuszcz | 0.00 g | 0.34 g | 0.99 g | 0.49 g | 0.99 g | 0.34 g | 0.34 g | 0.34 g |
Tłuszcze nasycone | 0.00 g | 0.18 g | 0.52 g | 0.49 g | 0.52 g | 0.18 g | 0.18 g | 0.18 g |
Tłuszcze nienasycone | 0.00 g | 0.16 g | 0.47 g | b/d | 0.47 g | 0.16 g | 0.16 g | 0.16 g |
Tłuszcze jednonasycone | 0.00 g | 0.00 g | 0.32 g | b/d | 0.32 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g |
Tłuszcze wielonasycone | 0.00 g | 0.16 g | 0.15 g | b/d | 0.15 g | 0.16 g | 0.16 g | 0.16 g |
Tłuszcze trans | 0.00 g | b/d | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d | b/d |
Cholesterol | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | b/d | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg |
Witaminy w przepisie na grzyby
Suszone grzyby | Świeże leśne grzyby | Grzyby shitake suszone | Grzyby shitake świeże | Grzyby mun suszone | rydze (grzyby) | Mrożone grzyby leśne | podgrzybki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Witamina A | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | b/d | 0.10 mg | 0.97 mg | 0.29 mg | 0.97 mg | 0.10 mg | 0.10 mg | 0.10 mg |
Witamina B12 | b/d | 0.04 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.04 µg (mcg) | 0.04 µg (mcg) | 0.04 µg (mcg) |
Witamina C | 0.00 mg | 2.10 mg | 3.50 mg | b/d | 3.50 mg | 2.10 mg | 2.10 mg | 2.10 mg |
Witamina D | b/d | 0.20 µg (mcg) | 3.90 µg (mcg) | 0.40 µg (mcg) | 3.90 µg (mcg) | 0.20 µg (mcg) | 0.20 µg (mcg) | 0.20 µg (mcg) |
Witamina E | b/d | 0.01 mg | 0.00 mg | b/d | 0.00 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg |
Retinol | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Tiamina | b/d | 0.08 mg | 0.30 mg | 0.02 mg | 0.30 mg | 0.08 mg | 0.08 mg | 0.08 mg |
Ryboflawina | b/d | 0.40 mg | 1.27 mg | 0.22 mg | 1.27 mg | 0.40 mg | 0.40 mg | 0.40 mg |
Niacyna | b/d | 3.61 mg | 14.10 mg | 3.88 mg | 14.10 mg | 3.61 mg | 3.61 mg | 3.61 mg |
Foliany | b/d | 17.00 µg (mcg) | 163.00 µg (mcg) | 13.00 µg (mcg) | 163.00 µg (mcg) | 17.00 µg (mcg) | 17.00 µg (mcg) | 17.00 µg (mcg) |
Beta karoten | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Składniki mineralne w przepisie na grzyby
Suszone grzyby | Świeże leśne grzyby | Grzyby shitake suszone | Grzyby shitake świeże | Grzyby mun suszone | rydze (grzyby) | Mrożone grzyby leśne | podgrzybki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Sód | 0.00 mg | 5.00 mg | 13.00 mg | 9.00 mg | 13.00 mg | 5.00 mg | 5.00 mg | 5.00 mg |
Potas | b/d | 318.00 mg | 1530.00 mg | 304.00 mg | 1530.00 mg | 318.00 mg | 318.00 mg | 318.00 mg |
Wapń | 0.00 mg | 3.00 mg | 11.00 mg | 2.00 mg | 11.00 mg | 3.00 mg | 3.00 mg | 3.00 mg |
Fosfor | b/d | 86.00 mg | 294.00 mg | 112.00 mg | 294.00 mg | 86.00 mg | 86.00 mg | 86.00 mg |
Magnez | b/d | 9.00 mg | 132.00 mg | 20.00 mg | 132.00 mg | 9.00 mg | 9.00 mg | 9.00 mg |
Żelazo | 10.29 mg | 0.50 mg | 1.72 mg | 0.41 mg | 1.72 mg | 0.50 mg | 0.50 mg | 0.50 mg |
Cynk | b/d | 0.52 mg | 7.66 mg | 1.03 mg | 7.66 mg | 0.52 mg | 0.52 mg | 0.52 mg |
Miedź | b/d | 0.32 mg | 5.16 mg | 0.14 mg | 5.16 mg | 0.32 mg | 0.32 mg | 0.32 mg |
Mangan | b/d | b/d | 1.18 mg | 0.23 mg | 1.18 mg | b/d | b/d | b/d |
- https://fdc.nal.usda.gov/index.html
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168436/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169242/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168436/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients
Alergie w grzybach
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z grzybami
Przepisy z grzybami
- Zupa świąteczna20 + 30 minśredni4341 kcal
- Pierogi z kaszą i grzybami40 + 15 minśredni6506 kcal
- Podgrzybki w śmietanie
Podgrzybki, śmietanka kremowa, cebula i masło – to właśnie te składniki tworzą wyjątkowy smak podgrzybków w śmietanie. Aromatyczne grzyby, podsmażone na masełku z cebulą i czosnkiem, zalane aksamitną śmietanką, to proste, a jednocześnie wykwintne danie, które z pewnością podbije Twoje podniebienie.
20 + 20 minłatwy3356 kcal - Farsz grzybowy do uszek
Suszone grzyby, cebula, czosnek i masło – to właśnie te składniki tworzą przepyszny farsz grzybowy do uszek. Jeśli chcesz, by Twoje uszka były pełne smaku i aromatu, ten zestaw sprawdzi się idealnie. Grzyby nadają farszowi głębi, a cebula i czosnek doskonale z nimi współgrają.
60 + 20 minłatwy6147 kcal - Gulasz z sarniny
Sarnina, suszone grzyby, marchewka, i czerwone wino wytrawne to główne składniki, które nadadzą wyjątkowy smak i aromat temu gulaszowi. To połączenie delikatnego mięsa z dziczyzny, intensywności grzybów i korzenno-słodkiej nuty warzyw, a także głębi czerwonego wina sprawi, że potrawa będzie naprawdę wyrazista.
45 + 180 minłatwy4412 kcal
- Kapusta na wigilię
Kapusta kiszona, suszone grzyby i cebula to trio, które tworzy wyjątkowy smak wigilijnej kapusty. To danie jest pełne aromatów i doskonale wpisuje się w świąteczny klimat. Dodanie odrobiny oliwy z oliwek podkreśla bogactwo smaków, które przypominają domowe spotkania przy wigilijnym stole.
35 + 40 minśredni4 - Grzyby duszone w śmietanie
Świeże leśne grzyby, cebula, masło i śmietana – takie składniki wystarczą, by przygotować danie, które kojarzy się z jesiennym, leśnym spacerem. Proste rozwiązania często są najlepsze, a w tym przypadku aromat grzybów połączony z delikatnością śmietany i słodyczą cebuli sprawi, że duszone grzyby staną się Twoim ulubionym comfort food.
20 + 30 minłatwy4140 kcal - Kapusta kiszona z grzybami
Kapusta kiszona, suszone grzyby oraz cebula to trio, które w tym przepisie robi całą robotę. Współgrają razem idealnie, tworząc klasyczny smak tej potrawy. Do tego odrobina oliwy z oliwek, która dodaje aromatu i delikatności.
25 + 40 minśredni4 - Barszcz czerwony z makaronem
Buraki gotowane, bulion drobiowy i makaron durum to trio, które tworzy podstawę tego pysznego barszczu czerwonego z makaronem. Dodanie suszonych grzybów i marchewki wzbogaca smak, a odrobina soku z cytryny nadaje całości lekki, kwaskowaty akcent. Taki barszcz to doskonała propozycja na sycący, rozgrzewający obiad.
20 + 30 minłatwy10 - Sos grzybowy wigilijny
Suszone grzyby, masło klarowane, cebula i śmietanka kremowa to kluczowe składniki sosu grzybowego, który idealnie pasuje do świątecznego stołu. Ten aromatyczny sos z delikatną śmietankową nutą świetnie komponuje się z pierogami czy kutią, dodając im dodatkowego smaku. To klasyka wigilijnej kuchni pełna tradycyjnych, domowych smaków.
45 minłatwy3313 kcal - Zupa japońska
Bulion wołowy, sos sojowy, grzyby shitake i makaron ramen to podstawa naszej aromatycznej zupy japońskiej. Te składniki sprawiają, że danie zyskuje głęboki smak i wyjątkową konsystencję. Dodatek czosnku i imbiru nadaje zupie wyrazistego aromatu, a szczypiorek i jajko stanowią idealne dopełnienie, które sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale i sycące.
20 + 20 minśredni6283 kcal
- Paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe
Mąka pszenna, drożdże, kapusta kiszona i suszone grzyby to kluczowe składniki naszych krucho drożdżowych pasztecików. Wyobraź sobie delikatne, maślane ciasto łączące się z aromatycznym farszem pełnym kapusty i grzybów, które podbije każde podniebienie. Do tego cebulka podsmażana na oleju rzepakowym i trochę śmietany, by dodać kremowej konsystencji – poezja smaku!
25 + 20 minśredni10384 kcal - Bigos w słoikach
Kapusta kwaszona, karkówka wieprzowa, suszone grzyby, śliwki i domowa kiełbasa to prawdziwe dusze tego bigosu w słoikach. Dodane do nich cebula, czosnek oraz koncentrat pomidorowy sprawiają, że smak jest wyjątkowo bogaty. Całość jest smażona na oleju rzepakowym, co nadaje potrawie delikatną nutę. Idealny bigos domowy, który można zamknąć w słoiku i mieć pod ręką zawsze, gdy najdzie ochota.
20 + 45 minłatwy6 - Schab w sosie myśliwskim
Schab wieprzowy, cebula, suszone grzyby i boczek wędzony – to podstawowe składniki, które tworzą wyjątkowy smak schabu w sosie myśliwskim. Wszystko duszone w bulionie warzywnym z dodatkiem ogórków kiszonych, przecieru pomidorowego i musztardy. Prosty przepis na danie, które wprowadzi do twojej kuchni odrobinę leśnego klimatu.
30 + 20 minłatwy4538 kcal - Farsz z kapustą i grzybami
Kapusta kiszona, suszone grzyby i cebula to kluczowe elementy tego przepisu na farsz z kapustą i grzybami. Cebula nadaje mu słodkawo-ostrawą głębię, grzyby dodają aromatyczną nutę, a kapusta kiszona całość świetnie balansuje swoim kwaskowym smakiem. Przepis sprawdzi się jako pyszne nadzienie do pierogów, krokietów czy pasztecików.
20 + 70 minśredni6 - Shoyu ramen
Makaron ryżowy, jajka, sos sojowy, udko kurczaka i grzyby shitake to kluczowe składniki shoyu ramenu. Ta japońska zupa to połączenie smaków, które zadowolą każde podniebienie. Wyjątkowy sos sojowy nadaje całemu daniu głęboki, umami smak, a dodatek jajek i kurczaka zapewnia białko i satysfakcjonującą konsystencję. Grzyby shitake dodają nuty ziemistości.
20 + 50 minśredni6166 kcal
- Zupa seczuańska
Polędwiczki wieprzowe, kapusta pekińska i grzyby mun to trio, które nadaje zupie seczuańskiej wyjątkowy smak i teksturę. Dzięki bulionowi drobiowemu i odrobinie oleju sezamowego, całość nabiera głębi i aromatu. Dodatek koncentratu pomidorowego i octu ryżowego nadaje jej mega fajnej kwasowości. Idealna na chłodne dni dla fanów azjatyckich smaków!
15 + 20 minśredni6 - Bigos do słoika
Kapusta kiszona, piersi kurczaka i kiełbasa podwawelska – to główne gwiazdy bigosu do słoika. Wszystko duszone z cebulą, suszonymi grzybami i śliwkami, a na końcu podlewane bulionem warzywnym – to sekret tego aromatycznego dania. Dodaj do tego oliwę z oliwek i mamy gotowy przepis na przepyszny bigos, który zachwyci niejedno podniebienie!
60 + 60 mintrudny8 - Pierogi smażone
Mąka pszenna, leśne grzyby, cebula, jajko i drożdże – to składniki, bez których nie ma mowy o smażonych pierogach! Ten przepis z pysznym nadzieniem z cebuli i świeżych grzybów oraz ciastem z mąki pszennej i jajkiem to strzał w dziesiątkę. Chrupiące, złociste pierogi zrobione na patelni naprawdę potrafią zachwycić smakiem!
20 + 10 minśredni61740 kcal - Kurczak w pięciu smakach
Piersi kurczaka bez skóry, sos sojowy, pędy bambusa, grzyby mun i marchewka – te główne składniki składają się na wyśmienity kurczak w pięciu smakach. Soczyste mięso, aromatyczne warzywa i nuta orientu w postaci grzybów i sosu sojowego tworzą harmonijną kompozycję smaków, która przeniesie cię prosto na azjatycki stół.
30 + 35 minłatwy4340 kcal - Barszczyk czerwony czysty
Bulion warzywny, buraki, i odrobina czosnku – oto, co tworzy serce barszczyku czerwonego czystego. Dodaj szczyptę suszonych grzybów, a całość zwieńcz odrobiną octu spirytusowego, by wszystko nabrało wyrazistości. To proste składniki, ale razem tworzą wyjątkowy, aromatyczny smak, który kojarzy się nam z domem i tradycją.
120 + 65 minśredni446 kcal - Bibimbap
Polędwica wołowa, ryż do sushi, warzywa jak cukinia, szpinak, marchewka i grzyby shitake oraz jajko - to najważniejsze składniki bibimbap. Dodaj trochę oleju sezamowego i czosnku, żeby podkręcić smak. To przepyszne koreańskie danie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
30 + 60 minłatwy4861 kcal
- Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Kapusta kiszona, suszone grzyby i cebula - to właśnie one nadają pieczonym pierogom z kapustą i grzybami wyjątkowego smaku. Zrobisz je na bazie mąki pszennej, a delikatne ciasto zawdzięcza mleku, masłu oraz drożdżom. W środku znajdziesz aromatyczne wypełnienie, które tworzy ten tradycyjny, domowy przysmak.
60 + 20 minłatwy10452 kcal - Barszcz wigilijny na zakwasie
Buraki, zakwas z buraka, bulion warzywny i suszone grzyby – to kluczowe składniki barszczu wigilijnego na zakwasie, który smakuje jak u babci. Dodanie czosnku i jabłka nadaje mu wyjątkowej głębi, a odrobina cukru balansuje smak. Ten tradycyjny polski przysmak to esencja świątecznych zapachów i smaków.
30 + 20 minłatwy1084 kcal - Barszczyk czerwony wigilijny
Buraki, suszone grzyby i cebula to kluczowe składniki wigilijnego barszczu czerwonego. Buraki nadają mu intensywnego koloru i słodyczy, podczas gdy suszone grzyby wnoszą głęboki, ziemisty smak. Cebula dodaje delikatnej ostrości, która idealnie łączy się z resztą składników. Świetnie uzupełnią się także z czosnkiem i octem spirytusowym, nadając zupie odpowiednią kwasowość.
30 + 55 minłatwy8135 kcal - Farsz na uszka z grzybami
Kapusta kiszona, cebula i mrożone grzyby leśne - to trio tworzy aromatyczny i bogaty w smaku farsz na uszka z grzybami. Kapusta nadaje mu kwaśnego kopa, grzyby przynoszą nutę lasu, a cebula dodaje słodyczy i głębi. Idealny zestaw na rodzinny obiad lub świąteczną ucztę!
45 + 20 minłatwy1333 kcal - Paszteciki z grzybami
Drożdże, jajko, mąka pszenna, mrożone grzyby leśne, kapusta kwaszona i cebula – te składniki tworzą bazę przepisu na fantastyczne paszteciki z grzybami. Idealnie kruche ciasto i aromatyczne, lekko kwaśne nadzienie to świetne połączenie, które zadowoli każdego smakosza. Gotowe paszteciki zaskakują wspaniałym smakiem, który trudno zapomnieć.
45 + 25 minłatwy6306 kcal
- Grzyby po kaszubsku
Świeże leśne grzyby, cebula i czosnek to główne składniki grzybów po kaszubsku, które nadają im charakterystyczny smak. Pokrojone grzyby i cebula smażone są na oleju rzepakowym, a następnie duszone z dodatkiem cukru, octu spirytusowego i koncentratu pomidorowego, co tworzy pyszny, lekko kwaśny sos.
30 + 20 minłatwy7350 kcal - Grzyby w pomidorach do słoika
Świeże leśne grzyby, duże ilości cebuli i koncentrat pomidorowy to kluczowe składniki przepisu na grzyby w pomidorach do słoika. Do tego dodajemy ocet spirytusowy, cukier i olej rzepakowy. Te składniki tworzą wyjątkową kompozycję smaków, świetną jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Zobacz, jak te pyszności przyrządza się krok po kroku!
30 + 20 minłatwy3272 kcal - Żurek wegański
Zakwas żytni, suszone grzyby, marchewka i por - oto najważniejsze składniki, które sprawiają, że żurek wegański smakuje wyjątkowo. Żurek ten pełen jest aromatów, a dzięki zakwasowi ma tę charakterystyczną, lekko kwaskową nutę, która świetnie komponuje się ze smakiem suszonych grzybów i świeżych warzyw. Prosty i pyszny!
20 + 60 minłatwy6 - Shio ramen
Kości wieprzowe, skrzydełko kurczaka, makaron ramen, boczek wieprzowy, czosnek, świeże i suszone grzyby shitake – to tylko niektóre z podstawowych składników, które tworzą esencjalny smak shio ramenu. Bazą jest aromatyczny bulion z mięsa i warzyw, który w połączeniu z makaronem tworzy niesamowicie sycące danie.
60 + 240 minśredni41091 kcal - Kapusta z grzybami suszonymi
Suszone grzyby, kiszona kapusta i bulion warzywny to główne składniki tego klasycznego przepisu. Dodaj do tego pokrojoną marchewkę i cebulę, smażone na oleju rzepakowym, a na końcu zagęść mąką pszenną. To proste danie, które łączy wyraziste smaki, idealne na chłodne dni.
20 + 75 minłatwy1080 kcal