Grzyby - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Grzyby, drożdże

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w grzybach oraz jakie alergie mogą powodować.
Grzyby - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze grzybom - tabela

Energia i białka

Suszone grzyby Świeże leśne grzyby Grzyby shitake suszone Grzyby shitake świeże Grzyby mun suszone rydze (grzyby) Mrożone grzyby leśne podgrzybki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w grzybach
Białko 28.57 g 3.09 g 9.58 g 2.24 g 9.58 g 3.09 g 3.09 g 3.09 g
Fenyloalanina b/d b/d 0.49 mg 0.11 mg 0.49 mg b/d b/d b/d

Węglowodany w grzybach

Suszone grzyby Świeże leśne grzyby Grzyby shitake suszone Grzyby shitake świeże Grzyby mun suszone rydze (grzyby) Mrożone grzyby leśne podgrzybki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 57.14 g 3.26 g 75.40 g 6.79 g 75.40 g 3.26 g 3.26 g 3.26 g
Węglowodany przyswajalne 28.54 g 2.26 g 63.90 g 4.29 g 63.90 g 2.26 g 2.26 g 2.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 28.60 g 1.00 g 11.50 g 2.50 g 11.50 g 1.00 g 1.00 g 1.00 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d 2.38 g b/d b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Suszone grzyby Świeże leśne grzyby Grzyby shitake suszone Grzyby shitake świeże Grzyby mun suszone rydze (grzyby) Mrożone grzyby leśne podgrzybki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz b/d 0.34 g 0.99 g 0.49 g 0.99 g 0.34 g 0.34 g 0.34 g
Tłuszcze nasycone b/d 0.18 g 0.52 g b/d 0.52 g 0.18 g 0.18 g 0.18 g
Tłuszcze nienasycone b/d 0.16 g 0.47 g b/d 0.47 g 0.16 g 0.16 g 0.16 g
Tłuszcze jednonasycone b/d b/d 0.32 g b/d 0.32 g b/d b/d b/d
Tłuszcze wielonasycone b/d 0.16 g 0.15 g b/d 0.15 g 0.16 g 0.16 g 0.16 g
Tłuszcze trans b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Cholesterol b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d

Witaminy w przepisie na grzyby

Suszone grzyby Świeże leśne grzyby Grzyby shitake suszone Grzyby shitake świeże Grzyby mun suszone rydze (grzyby) Mrożone grzyby leśne podgrzybki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Witamina B6 b/d 0.10 mg 0.97 mg 0.29 mg 0.97 mg 0.10 mg 0.10 mg 0.10 mg
Witamina B12 b/d 0.04 µg (mcg) b/d b/d b/d 0.04 µg (mcg) 0.04 µg (mcg) 0.04 µg (mcg)
Witamina C b/d 2.10 mg 3.50 mg b/d 3.50 mg 2.10 mg 2.10 mg 2.10 mg
Witamina D b/d 0.20 µg (mcg) 3.90 µg (mcg) 0.40 µg (mcg) 3.90 µg (mcg) 0.20 µg (mcg) 0.20 µg (mcg) 0.20 µg (mcg)
Witamina E b/d 0.01 mg b/d b/d b/d 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg
Retinol b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Tiamina b/d 0.08 mg 0.30 mg 0.02 mg 0.30 mg 0.08 mg 0.08 mg 0.08 mg
Ryboflawina b/d 0.40 mg 1.27 mg 0.22 mg 1.27 mg 0.40 mg 0.40 mg 0.40 mg
Niacyna b/d 3.61 mg 14.10 mg 3.88 mg 14.10 mg 3.61 mg 3.61 mg 3.61 mg
Foliany b/d 17.00 µg (mcg) 163.00 µg (mcg) 13.00 µg (mcg) 163.00 µg (mcg) 17.00 µg (mcg) 17.00 µg (mcg) 17.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d

Składniki mineralne w przepisie na grzyby

Suszone grzyby Świeże leśne grzyby Grzyby shitake suszone Grzyby shitake świeże Grzyby mun suszone rydze (grzyby) Mrożone grzyby leśne podgrzybki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód b/d 5.00 mg 13.00 mg 9.00 mg 13.00 mg 5.00 mg 5.00 mg 5.00 mg
Potas b/d 318.00 mg 1530.00 mg 304.00 mg 1530.00 mg 318.00 mg 318.00 mg 318.00 mg
Wapń b/d 3.00 mg 11.00 mg 2.00 mg 11.00 mg 3.00 mg 3.00 mg 3.00 mg
Fosfor b/d 86.00 mg 294.00 mg 112.00 mg 294.00 mg 86.00 mg 86.00 mg 86.00 mg
Magnez b/d 9.00 mg 132.00 mg 20.00 mg 132.00 mg 9.00 mg 9.00 mg 9.00 mg
Żelazo 10.29 mg 0.50 mg 1.72 mg 0.41 mg 1.72 mg 0.50 mg 0.50 mg 0.50 mg
Cynk b/d 0.52 mg 7.66 mg 1.03 mg 7.66 mg 0.52 mg 0.52 mg 0.52 mg
Miedź b/d 0.32 mg 5.16 mg 0.14 mg 5.16 mg 0.32 mg 0.32 mg 0.32 mg
Mangan b/d b/d 1.18 mg 0.23 mg 1.18 mg b/d b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168436/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169242/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168436/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients

Alergie w grzybach

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z grzybami

Przepisy z grzybami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto