Grzyby - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w grzybach oraz jakie alergie mogą powodować.
Grzyby - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Grzyby, drożdże

Wartości odżywcze grzybom - tabela

Energia i białka

Suszone grzybyŚwieże leśne grzybyGrzyby shitake suszoneGrzyby shitake świeżeGrzyby mun suszonerydze (grzyby)Mrożone grzyby leśnepodgrzybki
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Białko28.57 g3.09 g9.58 g2.24 g9.58 g3.09 g3.09 g3.09 g
Fenyloalaninab/db/d0.49 mg0.11 mg0.49 mgb/db/db/d

Węglowodany w grzybach

Suszone grzybyŚwieże leśne grzybyGrzyby shitake suszoneGrzyby shitake świeżeGrzyby mun suszonerydze (grzyby)Mrożone grzyby leśnepodgrzybki
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Węglowodany57.14 g3.26 g75.40 g6.79 g75.40 g3.26 g3.26 g3.26 g
Węglowodany przyswajalne28.54 g2.26 g63.90 g4.29 g63.90 g2.26 g2.26 g2.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)28.60 g1.00 g11.50 g2.50 g11.50 g1.00 g1.00 g1.00 g
Sacharoza (cukier)b/db/db/d0.00 gb/db/db/db/d
Glukozab/db/db/d2.38 gb/db/db/db/d
Fruktozab/db/db/d0.00 gb/db/db/db/d
Skrobiab/db/db/db/db/db/db/db/d
Laktozab/db/db/d0.00 gb/db/db/db/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Suszone grzybyŚwieże leśne grzybyGrzyby shitake suszoneGrzyby shitake świeżeGrzyby mun suszonerydze (grzyby)Mrożone grzyby leśnepodgrzybki
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Tłuszcz0.00 g0.34 g0.99 g0.49 g0.99 g0.34 g0.34 g0.34 g
Tłuszcze nasycone0.00 g0.18 g0.52 g0.49 g0.52 g0.18 g0.18 g0.18 g
Tłuszcze nienasycone0.00 g0.16 g0.47 gb/d0.47 g0.16 g0.16 g0.16 g
Tłuszcze jednonasycone0.00 g0.00 g0.32 gb/d0.32 g0.00 g0.00 g0.00 g
Tłuszcze wielonasycone0.00 g0.16 g0.15 gb/d0.15 g0.16 g0.16 g0.16 g
Tłuszcze trans0.00 gb/d0.00 g0.00 g0.00 gb/db/db/d
Cholesterol0.00 mg0.00 mg0.00 mgb/d0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mg

Witaminy w przepisie na grzyby

Suszone grzybyŚwieże leśne grzybyGrzyby shitake suszoneGrzyby shitake świeżeGrzyby mun suszonerydze (grzyby)Mrożone grzyby leśnepodgrzybki
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina B6b/d0.10 mg0.97 mg0.29 mg0.97 mg0.10 mg0.10 mg0.10 mg
Witamina B12b/d0.04 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)0.04 µg (mcg)0.04 µg (mcg)0.04 µg (mcg)
Witamina C0.00 mg2.10 mg3.50 mgb/d3.50 mg2.10 mg2.10 mg2.10 mg
Witamina Db/d0.20 µg (mcg)3.90 µg (mcg)0.40 µg (mcg)3.90 µg (mcg)0.20 µg (mcg)0.20 µg (mcg)0.20 µg (mcg)
Witamina Eb/d0.01 mg0.00 mgb/d0.00 mg0.01 mg0.01 mg0.01 mg
Retinol0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Tiaminab/d0.08 mg0.30 mg0.02 mg0.30 mg0.08 mg0.08 mg0.08 mg
Ryboflawinab/d0.40 mg1.27 mg0.22 mg1.27 mg0.40 mg0.40 mg0.40 mg
Niacynab/d3.61 mg14.10 mg3.88 mg14.10 mg3.61 mg3.61 mg3.61 mg
Folianyb/d17.00 µg (mcg)163.00 µg (mcg)13.00 µg (mcg)163.00 µg (mcg)17.00 µg (mcg)17.00 µg (mcg)17.00 µg (mcg)
Beta karoten0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na grzyby

Suszone grzybyŚwieże leśne grzybyGrzyby shitake suszoneGrzyby shitake świeżeGrzyby mun suszonerydze (grzyby)Mrożone grzyby leśnepodgrzybki
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Sód0.00 mg5.00 mg13.00 mg9.00 mg13.00 mg5.00 mg5.00 mg5.00 mg
Potasb/d318.00 mg1530.00 mg304.00 mg1530.00 mg318.00 mg318.00 mg318.00 mg
Wapń0.00 mg3.00 mg11.00 mg2.00 mg11.00 mg3.00 mg3.00 mg3.00 mg
Fosforb/d86.00 mg294.00 mg112.00 mg294.00 mg86.00 mg86.00 mg86.00 mg
Magnezb/d9.00 mg132.00 mg20.00 mg132.00 mg9.00 mg9.00 mg9.00 mg
Żelazo10.29 mg0.50 mg1.72 mg0.41 mg1.72 mg0.50 mg0.50 mg0.50 mg
Cynkb/d0.52 mg7.66 mg1.03 mg7.66 mg0.52 mg0.52 mg0.52 mg
Miedźb/d0.32 mg5.16 mg0.14 mg5.16 mg0.32 mg0.32 mg0.32 mg
Manganb/db/d1.18 mg0.23 mg1.18 mgb/db/db/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168436/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169242/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168436/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients

Alergie w grzybach

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z grzybami

Przepisy z grzybami

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z grzybami

ramen kcal, ramen kcal, krokiety z kapustą i grzybami kcal, bigos kcal, makaron ryżowy kcal, sajgonki kcal, zupa grzybowa kcal, zupa ogórkowa kcal, pierogi z kapustą i grzybami kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto