Grzyby duszone w śmietanie

Opublikowano: 27.03.2024 r., 13:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
grzyby duszone w śmietanie
Grzyby duszone w śmietanie
Sezon na grzyby jest stosunkowo krótki, dlatego koniecznie wykorzystaj go w 100 procentach. Po zbiorach przygotuj grzyby w śmietanie według mojego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
140 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Świeże leśne grzyby (450 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Masło - 3 łyżki (30 g)
  • Śmietana 18% - 2 opakowania (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na grzybów duszonych w śmietanie krok po kroku

Masło rozgrzej na patelni.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a grzyby dokładnie oczyść i osusz.

Pokrój grzyby na mniejsze kawałki.

Zeszklij cebulę i czosnek na rozgrzanym maśle.

Po chwili dodaj grzyby i smaż 7 minut.

Na końcu wlej śmietankę, całość gotuj na niewielkim ogniu do zagęszczenia sosu.

Danie przypraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na grzybów duszonych w śmietanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,3% osób

Więcej informacji na temat grzybów duszonych w śmietanie

Grzyby duszone w śmietanie to idealny pomysł na urozmaicenie naszego menu. Do ich przygotowania mogą być wykorzystane grzyby leśne lub dowolne świeże grzyby. Idealnie sprawdzą się tutaj borowiki kurki, a nawet popularne pieczarki.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko takich składników jak: dowolny rodzaj grzybów, cebula, czosnek, masło, śmietana 18% tłuszczu.

Jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, wykorzystaj grzyby świeże. Idealnie będą pasować takie grzyby jak: podgrzybki, maślaki, borowiki czy ogólnodostępne w każdym sklepie pieczarki.

Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.

Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.

Zatem, jak zrobić grzyby duszone w śmietanie?

Masło rozgrzej na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a grzyby dokładnie oczyść i osusz. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Zeszklij cebulę i czosnek na rozgrzanym maśle. Po chwili dodaj grzyby i smaż 7 minut. Na końcu wlej śmietankę, całość gotuj na niewielkim ogniu do zagęszczenia sosu. Danie przypraw solą i pieprzem.

Sam widzisz, jak prosty w przygotowaniu jest mój przepis na grzyby duszone w śmietanie, nie zastanawiaj się dłużej, tylko przygotuj grzyby duszone w śmietanie. Będzie to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Alergeny w grzybach duszonych w śmietanie

Lista alergenów dla grzybów duszonych w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze grzybów duszonych w śmietanie

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania tego dania możesz skorzystać z dowolnych grzybów ,idealnie sprawdzą się tutaj świeże grzyby leśne, pieczarki oraz kurki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
117.27
140.73
Białko (g)
2.59
3.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
4.63
5.56
Węglowodany przyswajalne (g)
3.98
4.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
0.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
10.45
12.53
Tłuszcze nasycone (g)
7.39
8.87
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
3.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.56
3.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
0.59
Cholesterol (mg)
30.35
36.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
70.83
84.99
Witamina B6 (mg)
0.09
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.13
Witamina C (mg)
2.38
2.86
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.11
Witamina E (mg)
0.23
0.28
Retinol (µg (mcg))
69.22
83.07
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.26
0.31
Niacyna (mg)
1.70
2.04
Foliany (µg (mcg))
12.19
14.63
Beta karoten (µg (mcg))
15.04
18.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
15.71
18.85
Potas (mg)
214.58
257.49
Wapń (mg)
47.05
56.46
Fosfor (mg)
75.00
90.00
Magnez (mg)
9.45
11.35
Żelazo (mg)
0.29
0.35
Cynk (mg)
0.40
0.48
Miedź (mg)
0.16
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny grzybów duszonych w śmietanie 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzybów duszonych w śmietanie

Koszt składników
40.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
450 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
22.50
Za 450 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Śmietana 18%
400 g
2 opakowania
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.40
Za 400 g
Koszt składników
40.40