Przepis na zalewajkę z grzybami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
garnek

Ziemniaki pokrój w kostkę, włóż do garnka, zalej bulionem, dodaj przyprawy, grzyby i gotuj do miękkości.

Dodaj barszcz, pokrojoną cebulę, czosnek i kiełbasę.

Gotuj kolejne kilka minut, na koniec zahartuj śmietaną.

zalewajka z grzybami
zalewajka z grzybami
Koszt przygotowania dania
62.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
272 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Zalewajka z grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zalewajce z grzybami

Zalewajka z grzybami to pyszna, bardzo aromatyczna i charakterystyczna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem, zapachem i smakiem. Zawdzięcza go głównie wielu dodanym przyprawom i wykorzystanym grzybom. Wywar gotowany na suszonych i/lub świeżych grzybach jest przepyszny, a dodatek mięsa, cebuli, czosnku oraz białego barszczu z butelki nadaje dużej wyrazistości. Zalewajka grzybowa może być podawana na święta, jako alternatywa dla barszczu wigilijnego z suszonych grzybów. Jeśli nie wiesz jak ugotować zalewajkę z grzybami jesteś w odpowiednim miejscu, nasz przepis na zupę z pieczarkami, kiełbasą i ziemniakami będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Zalewajkę możesz przygotować z pieczarkami, mieszanką suszonych grzybów, bardzo smaczna będzie też zalewajka z borowikami. Przepis na zalewajkę z grzybami nie jest skomplikowany, a wszystkie niezbędne do jego przygotowania produkty są łatwo dostępne, więc ich znalezienie w sklepie nie powinno stanowić większego problemu. Możesz przygotować ją na bulionie warzywnym z dodatkiem białego barszczu z butelki, które będą stanowić aromatyczną, wyrazistą bazę dla całej zupy. Tradycyjnie dodaje się do niej również kiełbasę i boczek, możesz jednak zrezygnować z ich dodatku, jeśli zależy Ci na wersji wegetariańskiej. Przepis na zalewajkę z borowikami jest naprawdę łatwy i pozwala na przygotowanie wykwintnej, pysznej potrawy, smakującej i pachnącej jak z najlepszej restauracji. Nasz przepis stopniowo krok po kroku prowadzi Cię przez cały proces gotowania, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Ta charakterystyczna, tradycyjna, polska zupa będzie idealnym ukoronowaniem wigilijnego stołu, ale możesz śmiało przygotować ją bez większej okazji. To zupa obok której trudno przejść obojętnie. Poznaj nasz przepis na zalewajkę grzybową i sam/sama przekonaj się o jej wyjątkowym smaku.

Wartości odżywcze zalewajki z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
68.00 kcal
272.01 kcal
Białko
2.90 g
11.58 g

Węglowodany w zalewajce z grzybami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
10.17 g
40.67 g
Węglowodany przyswajalne
7.79 g
31.15 g
Brak danych dla: barszcz biały (koncentrat).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
1.79 g
7.15 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.75 g
3.00 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.04 g
4.15 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zalewajkę z grzybami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6
0.13 mg
0.50 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, barszcz biały (koncentrat).
czytaj dalej
Witamina C
8.48 mg
33.94 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, barszcz biały (koncentrat).
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.20 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, barszcz biały (koncentrat).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.12 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, barszcz biały (koncentrat).
czytaj dalej
Niacyna
0.60 mg
2.40 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, barszcz biały (koncentrat).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zalewajkę z grzybami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
207.01 mg
828.04 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Potas
174.18 mg
696.70 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, barszcz biały (koncentrat).
czytaj dalej
Wapń
9.25 mg
37.02 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, barszcz biały (koncentrat).
czytaj dalej
Fosfor
32.74 mg
130.94 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, barszcz biały (koncentrat).
czytaj dalej
Magnez
9.67 mg
38.67 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, barszcz biały (koncentrat).
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
3.44 mg
Brak danych dla: barszcz biały (koncentrat).
czytaj dalej
Cynk
0.21 mg
0.82 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, barszcz biały (koncentrat).
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.20 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, barszcz biały (koncentrat).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewajki z grzybami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zalewajce z grzybami

Lista alergenów dla zalewajki z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • barszcz biały (koncentrat)

Cena przygotowania zalewajki z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki młode
700 g
8 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.80
Za 700 g
Suszone grzyby
100 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 5
35.00
Za 100 g
Kiełbasa domowa
120 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Barszcz biały (koncentrat)
50 ml
5 łyżek
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 50 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
85.00
Jak oceniasz przepis na zalewajkę z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób