Przepis na maślaki w occie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna, gorczyca
To będzie niezbędne
garnek, słoik 400 ml

Maślaki oczyść i włóż do 2 lub 3 słoików.

Do każdego słoika dodaj po 1 liściu laurowym, 2-3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, 1/4 łyżeczki gorczycy i pokrojoną cebulę.

W garnku zagotuj 4 szklanki wody z octem i cukrem.

Gorącą zalewą zalej grzyby, zakręć i pozostaw do wystudzenia.

Grzybki pozostaw na minimum 1 tydzień.

Maślaki w occie podane w miseczce, obok dwa grzyby, liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz sól
Maślaki w occie
Koszt przygotowania dania
21.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
233 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
58

Maślaki w occie - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o maślakach w occie

Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Warzywa czy owoce wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni. Jeśli uwielbiasz marynowane warzywa i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.

Maślaki w occie to najpopularniejsze przetwory wykonywane na zimę z grzybów leśnych. Obok mrożenia i suszenia jest to jedna z form utrwalenia wyjątkowego, leśnego smaku grzybów. Przepis na maślaki marynowane w occie jest łatwy, tak jak na wszystkie przetwory na occie. Przygotowanie grzybków w occie jednak wymaga trochę pracy, szczególnie czasochłonne jest dokładne oczyszczenie i przygotowanie grzybów. Później trzeba uzbroić się w cierpliwość aby w słoikach zaszedł odpowiednio proces marynowania. Maślaki marynowane w zalewie octowej mogą być samodzielną przekąską i w takiej formie najczęściej są podawane ale możesz przygotować z ich użyciem różne potrawy, między innymi sałatki, kotlety, roladki, zupy, bigos czy sosy. Grzybki są fajnym dodatkiem do wędlin i pieczywa. Jak się robi marynowane maślaki dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony. Jak gotować grzyby do marynowania? Grzyby należy dokładnie oczyścić, następnie przygotować zalewę i gotować w niej grzyby od 5 do 15 minut, a później przelać do słoików.

Prosty przepis na pyszne marynowane maślaki ze skórką w słoiku sprawi, że już zawsze będziesz wykonywać te przetwory w domu zamiast kupować. Smak przygotowanych w domu przetworów jest znacznie lepszy niż tych kupowanych. Sprawdź jak zrobić maślaki marynowane.

Wartości odżywcze maślaków w occie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(468g)
Energia (kalorie)
49.88 kcal
233.42 kcal

Węglowodany w maślakach w occie

Na 100g
Na porcję
(468g)
Węglowodany
10.15 g
47.52 g
Węglowodany przyswajalne
9.45 g
44.22 g

Składniki mineralne w przepisie na maślaki w occie

Na 100g
Na porcję
(468g)
Sód
3.65 mg
17.10 mg
Potas
175.83 mg
822.87 mg
Wapń
6.25 mg
29.24 mg
Fosfor
47.28 mg
221.29 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
5.99 mg
28.02 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.29 mg
1.34 mg
Cynk
0.28 mg
1.32 mg
Miedź
0.17 mg
0.78 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny maślaków w occie 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w maślakach w occie

Lista alergenów dla maślaków w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania maślaków w occie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślaki
400 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 400 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
60 g
1/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
33.50
Jak oceniasz przepis na maślaki w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób