Maślaki w occie
- Maślaki (400 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 1/3 szklanki (60 g)
- Cebula - 1 duża (100 g)
Przepis na maślaki w occie krok po kroku
Maślaki oczyść i włóż do 2 lub 3 słoików.
Do każdego słoika dodaj po 1 liściu laurowym, 2-3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, 1/4 łyżeczki gorczycy i pokrojoną cebulę.
W garnku zagotuj 4 szklanki wody z octem i cukrem.
Gorącą zalewą zalej grzyby, zakręć i pozostaw do wystudzenia.
Grzybki pozostaw na minimum 1 tydzień.
- Marynowane grzybki
- Grzyby w occie
- Rydze marynowane
- Tradycyjne grzyby marynowane
- Opieńki marynowane
- Kurki marynowane
- Marynata do grzybów
- Grzybki w zalewie octowej
- Marynowane pieczarki
- Marynowane prawdziwki
- Podgrzybki marynowane
- Kanie marynowane
- Maślaki marynowane
- Rydze kiszone
- Grzyby marynowane na słodko
- Grzyby po kaszubsku
- Kurki w occie
- Borowiki marynowane
- Grzyby marynowane
Więcej informacji na temat maślaków w occie
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Warzywa czy owoce wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni. Jeśli uwielbiasz marynowane warzywa i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.
Maślaki w occie to najpopularniejsze przetwory wykonywane na zimę z grzybów leśnych. Obok mrożenia i suszenia jest to jedna z form utrwalenia wyjątkowego, leśnego smaku grzybów. Przepis na maślaki marynowane w occie jest łatwy, tak jak na wszystkie przetwory na occie. Przygotowanie grzybków w occie jednak wymaga trochę pracy, szczególnie czasochłonne jest dokładne oczyszczenie i przygotowanie grzybów. Później trzeba uzbroić się w cierpliwość aby w słoikach zaszedł odpowiednio proces marynowania. Maślaki marynowane w zalewie octowej mogą być samodzielną przekąską i w takiej formie najczęściej są podawane ale możesz przygotować z ich użyciem różne potrawy, między innymi sałatki, kotlety, roladki, zupy, bigos czy sosy. Grzybki są fajnym dodatkiem do wędlin i pieczywa. Jak się robi marynowane maślaki dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony. Jak gotować grzyby do marynowania? Grzyby należy dokładnie oczyścić, następnie przygotować zalewę i gotować w niej grzyby od 5 do 15 minut, a później przelać do słoików.
Prosty przepis na pyszne marynowane maślaki ze skórką w słoiku sprawi, że już zawsze będziesz wykonywać te przetwory w domu zamiast kupować. Smak przygotowanych w domu przetworów jest znacznie lepszy niż tych kupowanych. Sprawdź jak zrobić maślaki marynowane.
Alergeny w maślakach w occie
Lista alergenów dla maślaków w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze maślaków w occie
Maślaki w occie to jedna z propozycji na marynowane grzyby. Jednak ze względu na zawartość octu spirytusowego powinny one być spożywane z umiarem.
Energia i białka
(468g)
Węglowodany
(468g)
Tłuszcze
(468g)
Witaminy
(468g)
Składniki mineralne
(468g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.