Przepis na kurki w occie krok po kroku
- Kurki świeże 1000 g
- Ocet winny 1500 ml zamienić na spirytusowy
- Cukier 60 g 4 łyżki
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
Kurki oczyść i umyj dokładnie.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka.
W garnku umieść 3 litry wody, 1500 ml octu spirytusowego, 4 łyżki cukru, łyżkę soli i zagotuj.
Cebulę razem z gorczycą, liściem laurowym i zielem angielskim umieść w słoikach, na to ułóż grzyby i zalej gorącą marynatą.
Zakręć słoiki dokładnie i wstaw do garnka.
Słoiki w garnku zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
Po tym czasie słoiki wyjmij i postaw do góry dnem.
Następnego dnia słoiki odwróć i przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.
Często zadawane pytania
-
Marynowane grzybki
-
Rydze marynowane
-
Tradycyjne grzyby marynowane
-
Opieńki marynowane
-
Kurki marynowane
-
Marynata do grzybów
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Marynowane pieczarki
-
Podgrzybki marynowane
-
Marynowane prawdziwki
-
Kanie marynowane
-
Maślaki w occie
-
Rydze kiszone
-
Śledzie z grzybami marynowanymi
-
Grzyby marynowane na słodko
-
Borowiki marynowane
-
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego
-
Sałatka z grzybami marynowanymi
-
Grzyby marynowane

(liczba kalorii)
Kurki w occie - cechy przepisu
Więcej o kurkach w occie
Kurki w occie to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. Przepis na kurki w occie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia marynowanych kurek potrzebne Ci będą następujące składniki: kurki świeże, woda, cukier, sól, ocet spirytusowy, gorczyca, cebula, liść laurowy oraz ziele angielskie
Jak zrobić kurki w occie? Na początek przygotuj grzyby, umyj je dokładnie aby nie pozostał w nich piasek, który będzie przeszkadzał w trakcie jedzenia. Kurki najlepiej marynować w całości. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka. W garnku umieść wodę ,ocet spirytusowy, cukier, sól i zagotuj. Cebulę razem z gorczycą, liściem laurowym i zielem angielskim umieść w słoikach, na to ułóż grzyby i zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki dokładnie i wstaw do garnka. Zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij i postaw do góry dnem.
Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm spożywanych przez nas składników odżywczych. Grzyby są ciężkostrawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorobami wątroby czy nerek. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.
Podsumowując smaczne kurki w occie świetnie sprawdzą się podane do obiadu zimą, możesz przygotować również sałatkę z ich wykorzystaniem. Pyszne kurki dobrze nadają się na przetwory. Zalewa octowa do grzybów powinna mieć następujące proporcje 4 części wody: 2 części octu. Resztę składników dodaj wedle uznania. Kurki do słoików należy bardzo dobrze umyć i czyścić. Dobre kurki możesz przechowywać w chłodnym miejscu co najmniej rok.
Wartości odżywcze kurek w occie
Energia i białka
(550g)
Węglowodany w kurkach w occie
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy w przepisie na kurki w occie
(550g)
Składniki mineralne w przepisie na kurki w occie
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kurkach w occie
Lista alergenów dla kurek w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny