Przepis na kurki w occie krok po kroku

Składniki
  • Kurki świeże 1000 g
  • Ocet winny 1500 ml zamienić na spirytusowy
  • Cukier 60 g 4 łyżki
  • Cebula 300 g 3 duże sztuki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Kurki oczyść i umyj dokładnie.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka.

W garnku umieść 3 litry wody, 1500 ml octu spirytusowego, 4 łyżki cukru, łyżkę soli i zagotuj.

Cebulę razem z gorczycą, liściem laurowym i zielem angielskim umieść w słoikach, na to ułóż grzyby i zalej gorącą marynatą.

Zakręć słoiki dokładnie i wstaw do garnka.

Słoiki w garnku zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.

Po tym czasie słoiki wyjmij i postaw do góry dnem.

Następnego dnia słoiki odwróć i przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.

Kurki w occie podane w słoiczku. Obok słoiczka leżą kurki świeże.
Kurki w occie
Koszt przygotowania dania
97.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
189 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
47

Kurki w occie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kurkach w occie

Kurki w occie to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. Przepis na kurki w occie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia marynowanych kurek potrzebne Ci będą następujące składniki: kurki świeże, woda, cukier, sól, ocet spirytusowy, gorczyca, cebula, liść laurowy oraz ziele angielskie

Jak zrobić kurki w occie? Na początek przygotuj grzyby, umyj je dokładnie aby nie pozostał w nich piasek, który będzie przeszkadzał w trakcie jedzenia. Kurki najlepiej marynować w całości. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka. W garnku umieść wodę ,ocet spirytusowy, cukier, sól i zagotuj. Cebulę razem z gorczycą, liściem laurowym i zielem angielskim umieść w słoikach, na to ułóż grzyby i zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki dokładnie i wstaw do garnka. Zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij i postaw do góry dnem.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm spożywanych przez nas składników odżywczych. Grzyby są ciężkostrawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorobami wątroby czy nerek. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując smaczne kurki w occie świetnie sprawdzą się podane do obiadu zimą, możesz przygotować również sałatkę z ich wykorzystaniem. Pyszne kurki dobrze nadają się na przetwory. Zalewa octowa do grzybów powinna mieć następujące proporcje 4 części wody: 2 części octu. Resztę składników dodaj wedle uznania. Kurki do słoików należy bardzo dobrze umyć i czyścić. Dobre kurki możesz przechowywać w chłodnym miejscu co najmniej rok.

Wartości odżywcze kurek w occie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kalorie)
34.48 kcal
189.62 kcal

Węglowodany w kurkach w occie

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany
5.96 g
32.76 g
Węglowodany przyswajalne
4.45 g
24.47 g

Składniki mineralne w przepisie na kurki w occie

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód
6.21 mg
34.15 mg
Potas
230.57 mg
1268.12 mg
Wapń
11.35 mg
62.42 mg
Fosfor
27.17 mg
149.42 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
8.22 mg
45.19 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.34 mg
7.38 mg
Cynk
0.29 mg
1.58 mg
Miedź
0.13 mg
0.73 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kurek w occie 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurkach w occie

Lista alergenów dla kurek w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania kurek w occie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
1000 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
60.00
Za 1000 g
Ocet winny
1500 ml
zamienić na spirytusowy
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 6
36.00
Za 1500 ml
Cukier
60 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Liczba porcji:
Koszt składników
101.50
Jak oceniasz przepis na kurki w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób