Kurki w occie

Opublikowano: 20.10.2021 r., 11:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurki w occie podane w słoiczku. Obok słoiczka leżą kurki świeże.
Kurki w occie
Kurki w occie to świetny pomysł na marynowane grzyby. Marynowane kurki zachowują świeżość na dłużej, są także dobrym dodatkiem do obiadu lub kanapki. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
189 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Kurki świeże (1000 g)
  • Ocet winny - zamienić na spirytusowy (1500 ml)
  • Cukier - 4 łyżki (60 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na kurki w occie krok po kroku

Kurki oczyść i umyj dokładnie.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka.

W garnku umieść 3 litry wody, 1500 ml octu spirytusowego, 4 łyżki cukru, łyżkę soli i zagotuj.

Cebulę razem z gorczycą, liściem laurowym i zielem angielskim umieść w słoikach, na to ułóż grzyby i zalej gorącą marynatą.

Zakręć słoiki dokładnie i wstaw do garnka.

Słoiki w garnku zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.

Po tym czasie słoiki wyjmij i postaw do góry dnem.

Następnego dnia słoiki odwróć i przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na kurki w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat kurek w occie

Kurki w occie to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. Przepis na kurki w occie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia marynowanych kurek potrzebne Ci będą następujące składniki: kurki świeże, woda, cukier, sól, ocet spirytusowy, gorczyca, cebula, liść laurowy oraz ziele angielskie

Jak zrobić kurki w occie? Na początek przygotuj grzyby, umyj je dokładnie aby nie pozostał w nich piasek, który będzie przeszkadzał w trakcie jedzenia. Kurki najlepiej marynować w całości. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka. W garnku umieść wodę ,ocet spirytusowy, cukier, sól i zagotuj. Cebulę razem z gorczycą, liściem laurowym i zielem angielskim umieść w słoikach, na to ułóż grzyby i zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki dokładnie i wstaw do garnka. Zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij i postaw do góry dnem.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm spożywanych przez nas składników odżywczych. Grzyby są ciężkostrawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorobami wątroby czy nerek. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując smaczne kurki w occie świetnie sprawdzą się podane do obiadu zimą, możesz przygotować również sałatkę z ich wykorzystaniem. Pyszne kurki dobrze nadają się na przetwory. Zalewa octowa do grzybów powinna mieć następujące proporcje 4 części wody: 2 części octu. Resztę składników dodaj wedle uznania. Kurki do słoików należy bardzo dobrze umyć i czyścić. Dobre kurki możesz przechowywać w chłodnym miejscu co najmniej rok.

Alergeny w kurkach w occie

Lista alergenów dla kurek w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze kurek w occie

na 100g gotowej potrawy

Kurki w occie to dobry pomysł na marynowanie grzybów. Marynowane w occie grzyby dłużej zachowują świeżość. Kurki są nisko kaloryczne dlatego mogą je śmiało spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
34.48
189.62
Białko (g)
0.64
3.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
5.96
32.76
Węglowodany przyswajalne (g)
4.45
24.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
8.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
0.20
1.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
1.10
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.15
Witamina D (µg (mcg))
1.85
10.19
Tiamina (mg)
0.01
0.07
Ryboflawina (mg)
0.08
0.44
Niacyna (mg)
1.44
7.93
Foliany (µg (mcg))
2.69
14.81

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
6.21
34.15
Potas (mg)
230.57
1268.12
Wapń (mg)
11.35
62.42
Fosfor (mg)
27.17
149.42
Magnez (mg)
8.22
45.19
Żelazo (mg)
1.34
7.38
Cynk (mg)
0.29
1.58
Miedź (mg)
0.13
0.73
Szacunkowy indeks glikemiczny kurek w occie 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurek w occie

Koszt składników
101.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
1000 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
60.00
Za 1000 g
Ocet winny
1500 ml
zamienić na spirytusowy
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 6
36.00
Za 1500 ml
Cukier
60 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koszt składników
101.50