Tradycyjne grzyby marynowane

Opublikowano: 25.11.2021 r., 15:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane grzyby w słoiku
Tradycyjne grzyby marynowane
Tradycyjne grzybki marynowane własnej roboty to świetna przekąska lub dodatek do sałatek. Poznaj przepis i dodawaj marynowane grzybki do wielu dań.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
69 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Świeże leśne grzyby (1000 g)
  • Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, cukier, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na tradycyjne grzyby marynowane krok po kroku

Do garnka wlej wodę (około 2 szklanki), dodaj cukier i przyprawy. Delikatnie podgrzewaj.

Następnie dodaj ocet i podgrzewaj chwile.

Grzyby oczyść i umyj pod bieżącą wodą.

Ugotuj grzybki w lekko osolonej wodzie i przełóż do słoików.

Zalej słoiki wcześniej przygotowaną zalewą.

Jak oceniasz przepis na tradycyjne grzyby marynowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat tradycyjnych grzybów marynowanych

Tradycyjne grzyby marynowane to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili.

Przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, na pewno poradzi sobie z nią każdy nawet osoba początkująca w kuchni. Przetwory na zimę kiedy nie wszystkie warzywa i owocowe są ogólnie dostępne to bardzo dobry pomysł. Warto poświęcić chwilę i takowe przygotować.

W tym wypadku wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione grzyby. Śmiało możesz postawić na borowiki, podgrzybki, maślanki, opieńki, kurki czy pieczarki. Tak naprawdę każdy rodzaj grzybów sprawdzi się do marynowania.

Jak zrobić domowe przetwory i jak marynować grzyby?

W pierwszej kolejności oczyść dokładnie grzyby, teraz ugotuj je delikatnie w lekko osolonej wodzie. W tym przypadku postawiłam na grzyby bez żadnych dodatków, jeśli jednak chcesz możesz zamarynować grzyby z cebulą i czosnkiem, mają one działanie antybakteryjne i antywirusowe co ma ogromne znaczenie w kontekście naszej odporności szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Krótko sparzone grzyby przełóż do słoików. Teraz zalewa, która jest tak samo prosta do przygotowania. Teraz zalewa. W garnku zagotuj wodę z octem i przyprawami. Zalej nią słoiki z grzybami.

Ocet i proces domowej pasteryzacji zadziała konserwująco i sprawi, że domowe przetwory będą zdatne do spożycia przez naprawdę długi czas. Nie braknie historii z piwnicami naszych babć pełnych słoików z domowymi przetworami. Kiedyś wykonywanie ich było na pewno dużo bardziej popularne aczkolwiek w ostatnich czasach powraca się do tego. Każdy z nas chce odżywiać się zdrowo i świadomie. Samodzielne przygotowanie marynowanych grzybów, surówek, dżemów, konfitur sprawi ze będziemy wiedzieć co jest w środku i jak zostały te przetwory przygotowane.

Dodatkowo domowe przetwory będą cennym źródłem witamin i składników mineralnych.

Grzyby w occie idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań, będą także dobre jako przekąska.

Przepis na tradycyjne grzyby marynowane dokładnie opisuję nieco niżej.

Skoro już wiesz jak zrobić tradycyjne grzyby marynowane, które możesz przełożyć do słoików i zrobić zapasy na zimę, nie pozostaje nic innego jak spróbować samodzielnie.

Alergeny w tradycyjnych grzybach marynowanych

Lista alergenów dla tradycyjnych grzybów marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na tradycyjne grzyby marynowane nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tradycyjnych grzybów marynowanych

na 100g gotowej potrawy

Jeśli domowe przetwory są prawidłowo przygotowane mogą stać nawet kilka lat.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
27.90
69.76
Białko (g)
2.70
6.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.59
11.48
Węglowodany przyswajalne (g)
3.72
9.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
2.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.76
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.41
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.35
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.09
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.09
Witamina C (mg)
1.83
4.59
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.44
Witamina E (mg)
0.01
0.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Ryboflawina (mg)
0.35
0.87
Niacyna (mg)
3.15
7.88
Foliany (µg (mcg))
14.85
37.12
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
4.60
11.51
Potas (mg)
277.98
694.96
Wapń (mg)
3.29
8.23
Fosfor (mg)
75.55
188.86
Magnez (mg)
7.97
19.92
Żelazo (mg)
0.44
1.10
Cynk (mg)
0.46
1.14
Miedź (mg)
0.28
0.70
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnych grzybów marynowanych 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tradycyjnych grzybów marynowanych

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
1000 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
125 ml
1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
55.50