Rydze kiszone

Opublikowano: 15.10.2021 r., 11:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rydze kiszone umieszczone w miseczce.
Rydze kiszone
Rydze kiszone to świetna opcja na wykorzystanie tych grzybów w ciekawy sposób. Rydze po kiszeniu zyskują naprawdę pysznego smaku i stają się jeszcze bardziej aromatyczne.
Przygotowanie 15 min
Kiszenie 15 min
16 kcal
Kcal w porcji
64 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Rydze (grzyby) (600 g)
  • Sól 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 2l

Przepis na rydze kiszone krok po kroku

Rydze opłucz i oczyść. Pozbaw je nóżek. Do dużego garnka wlej 1 l wody i blanszuj w nim grzyby przez 4 minuty, następnie przełóż je do dużego słoja.

W garnku podgrzej 1,5 l wody i dodaj do niej sól i cukier.

Do słoika z grzybami dodaj wszystkie przyprawy i zalej zalewą. Wszystkie grzyby muszą być dokładnie zanurzone. Całość obciąż talerzykiem i szklanką.

Jak oceniasz przepis na rydze kiszone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat rydzy kiszonych

Rydze kiszone będą wspaniałym i ciekawym pomysłem na przekąskę. To świetna alternatywa dla tych marynowanych w occie. Taką wersję na pewno docenią wszyscy miłośnicy kiszonek. Choć kiszone grzyby nie są często spotykane, warto ich spróbować, gdyż mają fantastyczny smak, a przy tym naprawdę cudowną konsystencję. To świetna opcja dla tych, którzy lubią nowości w kuchni i kochają próbować nowych smaków.

Przepis na rydze kiszone jest bardzo prosty, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami, które zabierają zbyt dużo czasu. W takiej opcji całość można zrobić w ekspresowym tempie i bez zbędnych komplikacji. Choć przepis nie jest pracochłonny, to efekt końcowy prezentuje się naprawdę świetne, a co lepsze smakuje wybornie.

Jeśli zastanawiasz się jak ukisić rydze, by były smaczne, to ta receptura przypadnie ci do gustu. Dowiesz się z niej jak krok po kroku przygotować odpowiednią zalewę i na jej bazie stworzyć wspaniałe danie. Co najlepsze jest ona bardzo nieskomplikowana, dlatego poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Choć jej przygotowanie nieco różni się od tej do ogórków.

Rydze w takiej postaci są naprawdę smaczne, lekko słone i delikatne. To świetna opcja na ciekawą przystawkę, czy dodatek do wielu dań. Wspaniale odnajdą się w różnych sałatkach i surówkach, czy jako dodatek do ciekawych kanapek. To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników tradycyjnych przepisów w nowej, świeższej odsłonie. To dobre wyjście na wykorzystanie nadmiaru grzybów, które zostają po sezonie. Dzięki tej metodzie zyskają one świeżość na bardzo długo i nie zmarnują się. A są tak pyszne, ze ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Ten sprawdzony przepis będzie idealnym pomysłem na zimę. Przetwory te świetnie nadają się do słoików i mogą być przechowywane na później. Jeśli zastanawiasz się jak przechowywać kiszone rydze to najłatwiejszą opcją jest rozdzielenie ich do słoiczków, a następnie pasteryzacja w dużym garnku. Dzięki temu zachowają świeżość jeszcze dłużej.

Alergeny w rydzach kiszonych

Lista alergenów dla rydzy kiszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze rydzy kiszonych

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowa opcja, która wspiera zdrowie układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(64g)
Energia (kcal)
26.17
16.75
Białko (g)
3.02
1.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(64g)
Węglowodany (g)
4.39
2.81
Węglowodany przyswajalne (g)
3.41
2.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
0.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(64g)
Tłuszcz (g)
0.33
0.21
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.10
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(64g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.11
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.02
Witamina C (mg)
2.48
1.58
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.12
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.05
Ryboflawina (mg)
0.38
0.24
Niacyna (mg)
3.42
2.19
Foliany (µg (mcg))
16.11
10.31
Beta karoten (µg (mcg))
0.08
0.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(64g)
Sód (mg)
1227.05
785.31
Potas (mg)
307.06
196.52
Wapń (mg)
6.45
4.13
Fosfor (mg)
83.67
53.55
Magnez (mg)
8.93
5.71
Żelazo (mg)
0.51
0.33
Cynk (mg)
0.51
0.33
Miedź (mg)
0.31
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny rydzy kiszonych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rydzy kiszonych

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rydze (grzyby)
600 g
20.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 600 g
Sól
20 g
2 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
26.50