Kiszonki - polecane przepisy
-
Kimchi
Kimchi to tradycyjna potrawa kuchni korańskiej, jednak zyskuje coraz większą popularność w innych rejonach. W Polsce jest coraz bardziej znana …
30 min łatwy 10 63 kcal -
Kapuśniak
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, marchewką i mięsem to jedna z najbardziej charakterystycznych, tradycyjnych polskich dań. To przepyszna, niezwykle …
30 + 30 min łatwy 6 285 kcal -
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone to świetny i bardzo zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Robi się je niezwykle łatwo, a ich smak …
20 min łatwy 10 21 kcal -
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje zarówno z daniami mięsnymi oraz z rybami. Kapusta …
15 min łatwy 4 116 kcal -
Kiszone buraki
Pyszne kiszone buraki na zimę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 1 440 kcal
Kiszonki - pozostałe przepisy
-
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 12 235 kcal -
Roladki ze schabu
Roladki ze schabu to pomysł na dobre, pyszne danie dla całej rodziny. Sprawdzą się na obiad, zarówno weekendowy, jak i …
20 + 25 min łatwy 1 1048 kcal -
Sok z kiszonej kapusty
Zobacz jak zrobić sok z kiszonej kapusty – to bardzo proste! Ten pyszny, kwaśny, zdrowy napój jest bardzo odżywczy i …
20 min łatwy 5 62 kcal -
Sałatka z kiszonych buraków
Sałatka z kiszonych buraków z majonezem to doskonały wybór na sałatkę kolacyjną lub dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z …
20 + 40 min łatwy 4 166 kcal -
Kapuśniak na żeberkach
Kapuśniak na żeberkach jest bardzo kwaśną zupą, choć nie tak bardzo, jak kwaśnica. Często to właśnie te dwa dania są …
45 + 120 min łatwy 6 734 kcal -
Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami, to pomysł na wspaniały posiłek pełen smaku. Sprawdzi się idealnie na obiad czy kolacje. Łazanki …
20 + 40 min łatwy 4 678 kcal
-
Pierogi wigilijne
Pierogi wigilijne z kapustą i z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu …
90 min średni 3 569 kcal -
Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki to jednej z najbardziej popularnych dań obiadowych w polskiej kuchni. Zapewne większości z nas kojarzą się z …
20 + 30 min łatwy 3 379 kcal -
Kiszone rzodkiewki
Kiszone rzodkiewki z imbirem to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pewnie zastanawiasz się jak smakuje kiszona rzodkiewka? Jest ona …
30 min łatwy 5 16 kcal -
Kapusta kiszona w słoikach
Jeśli w Twojej kuchni nie może zabraknąć kapusty kiszonej, to dziś pokazujemy jak wykonać ją samodzielnie w słoiku. Wystarczy tylko …
30 min łatwy 10 50 kcal
-
Kiszone śledzie
Kiszone śledzie to jeden z nielicznych przysmaków, który raczej ludzi odpycha niż przyciąga. Wszystko za sprawą specyficznego zapachu, który określany …
20 + 10 min łatwy 10 158 kcal -
Łazanki z kapustą kiszoną
Łazanki z kapustą kiszoną to klasyka polskiej kuchni. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycji. Choć istnieje niezliczona liczba …
20 + 20 min łatwy 4 742 kcal -
Sałatka z ogórków kiszonych
Sałatka z ogórków kiszonych to jedna z szybszych i smaczniejszych sałatek. Do jej wykonania potrzebujesz ogórków kiszonych, cebuli szalotki, oliwy …
10 min łatwy 2 73 kcal -
Surówka z kiszonych ogórków
Surówka z kiszonych ogórków to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają ciekawe dodatki do dań głównych. Ogórki w tym wydaniu …
15 min łatwy 1 414 kcal -
Pierogi z mięsem i kapustą
Pierogi z mięsem i kapustą to pyszne, pożywne i sycące danie. Mimo, że jest bardzo proste w przygotowaniu, zaskakuje swoich …
40 + 5 min łatwy 2 1047 kcal -
Kiszony kalafior
Kiszony kalafior to świetna propozycja na zdrowe i smaczne warzywa do obiadu na zimę. Kiszony kalafior jest pyszny i zdrowy. …
20 + 4 min łatwy 6 78 kcal
-
Sałatka z kiszonych ogórków
Sałatka z kiszonych ogórków to jedna z szybszych i smaczniejszych sałatek. Do jej wykonania potrzebujesz ogórków kiszonych, cebuli szalotki, oliwy …
10 min łatwy 2 -
Surówka z ogórków kiszonych
Surówka z ogórków kiszonych to idealny dodatek do drugich dań. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Idealnie pasuje do dań z …
10 min łatwy 4 136 kcal -
Cukinia kiszona
Z kiszonkami najczęściej kojarzą nam się kapusta i ogórki. Tymczasem do kiszenia świetnie nada się również cukinia. To bardzo oryginalny …
40 min łatwy 10 33 kcal -
Paszteciki z kapustą
Paszteciki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej znanym od wielu, wielu lat. Jest mnóstwo teorii, które mówią jak wymyślono …
90 + 50 min łatwy 10 287 kcal
-
Gulasz segedyński
Gulasz segedyński to pyszne, sycące i pożywne danie, charakterystyczne i wywodzące się z kuchni węgierskiej. Gulasz segedyński węgierski jest dość …
40 + 40 min średni 3 475 kcal -
Pomidory kiszone
Pomidory kiszone to doskonała, choć niecodzienna propozycja na przetwory w słoikach na zimę. Kiszenie pomidorów, w porównaniu do kiszenia kapusty, …
40 min łatwy 10 50 kcal -
Kiszenie czerwonej kapusty
Kiszenie czerwonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako …
30 + 5 min łatwy 2 155 kcal -
Kiszenie barszczu czerwonego
Kiszenie barszczu czerwonego to proces, który pozwala stworzyć wspaniałą bazę do niezwykle zdrowej zupy. Barszcz czerwony zwykle kojarzy się tylko …
10 min łatwy 10 46 kcal -
Kiszona cebula
Kiszona cebula to sprawdzony przepis na pyszne kiszonki. Kiszonki stały się bardzo popularne w ostatnim czasie. Na pewno zastanawiasz się, …
10 min łatwy 10 40 kcal -
Barszcz kiszony
Barszcz kiszony to jeden z wielu przepisów na barszcz wigilijny. Świetnie smakuje z dodatkiem uszek oraz jako zupa do picia …
15 + 60 min łatwy 5 70 kcal
-
Rydze kiszone
Rydze kiszone będą wspaniałym i ciekawym pomysłem na przekąskę. To świetna alternatywa dla tych marynowanych w occie. Taką wersję na …
15 + 15 min łatwy 10 -
Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
Jeśli nie wyobrażasz sobie wakacji bez grilla, a grilla bez kaszanki to znaczy, że jesteś w dobrym miejscu! Znasz już …
30 min średni 1 1215 kcal -
Kiszone grzyby
Kiszone grzyby to doskonała propozycja na pasteryzację grzybów. Kiszonki w ciągu ostatnich lat zyskały na popularności. Kiszone grzyby to tradycyjne …
15 min średni 10 76 kcal -
Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
3 + 40 min łatwy 6 369 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie kiszonki
Przepisy na tradycyjne kiszonki - wyjaśniamy co i jak można zakisić
Nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni bez kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Nadejście wiosny jest sygnałem do nastawienia słoja z ogórkami kiszonymi, gdyż świeże, domowe ogórki kiszone są znacznie smaczniejsze niż te sklepowe. Mało kto wie, że kisić można różne warzywa, a także owoce. Doradzamy z czego można robić domowe kiszonki oraz przedstawiamy łatwe przepisy jak zrobić kiszonki do bezpośredniego spożycia i na zimę.
Przepisy na kiszonki w kuchni polskiej
Na czym polega proces kiszenia i kwaszenia
Kiszenie i kwaszenie warzyw istnieje w kuchni polskiej od wieków. Jest to naturalny sposób na konserwację żywności. W czasach historycznych, gdy nie było lodówek, zamrażarek i weków, kiszenie było najprostszym sposobem, aby zachować warzywa na zimę. Kiedyś kiszonki robiono w beczkach, obecnie zaś wystarczy słoik.
W procesie kiszenia warzywa zostają przerobione przez bakterie kwasu mlekowego. W procesie tym giną bakterie gnilne, które nie są w stanie przetrwać w środowisku kwaśnym poniżej 5 ph. Do kiszenia potrzebna jest odpowiednia zalewa, która nie dopuszcza powietrza. Bakterie działają beztlenowo, dlatego też w procesie kiszenia ważne jest, aby jak najbardziej zabezpieczyć warzywa przed dostępem powietrza. Robi się to przez gęste ubicie i ściśnięcie warzyw w beczce lub słoju i zalanie ich marynatą.
Potocznie używa się pojęć kiszenie i kwaszenie zamiennie. Czy jest między nimi różnica? Niestety niektórzy producenci kiszonych produktów przyspieszają ten proces, który nie jest już w pełni naturalny. Dlatego też przyjęło się, że kiszenie stanowi proces naturalny, w którym warzywa zostaną zakonserwowane przez bakterie beztlenowe. Natomiast kwaszenie oznacza przyspieszenie tego procesu. Słownikowo oba określenia oznaczają ten sam proces. Dlatego też nie należy kierować się nazwą produktu, lecz dokładnie czytać etykiety.
Dlaczego warto robić domowe kiszonki warzywne
W czasie fermentacji powstaje kwas mlekowy, który jest bardzo korzystny dla naszego organizmu. Oczyszcza organizm, wspomaga trawienie, reguluje poziom cholesterolu. Ponadto bakterie kwasu mlekowego stanowią naturalny probiotyk, który wspomaga florę bakteryjną jelit. Kiszonki warzywne zawierają mnóstwo witamin. Są też odchudzające, gdyż w procesie fermentacji tracą kalorie, a zachowują błonnik.
Warto wiedzieć, że znacznie bardziej korzystne dla zdrowia są domowe kiszonki zrobione własnoręcznie. Walory zdrowotne kiszonek powstają wtedy, gdy proces fermentacji przebiega naturalnie. Kiszonki kupione w sklepie mogą zawierać konserwanty. Ponadto w niektórych produktach proces fermentacji został przyspieszony poprzez dodanie substancji chemicznych.
Jak zrobić domowe kiszonki i z czego
W kuchni polskiej najbardziej popularna jest kiszona kapusta i kiszone ogórki. Robimy także zakwas z buraków. Jednak kiszonki można zrobić prawie ze wszystkiego. Do kiszenia nadają się warzywa i owoce, które zawierają dużo cukru i wody. Robimy kiszonki głównie z twardych warzyw, które nie rozpadają się w procesie fermentacji.
Kiszonki warzywne robimy z jednego warzywa, lub umieszczamy w słoju różne rodzaje warzyw. Z czego możemy zrobić kiszonki:
- burak,
- marchew,
- rzodkiewka,
- papryka,
- sałata lodowa,
- brokuł,
- brukselka,
- kalafior,
- czosnek,
- papryka,
- i inne.
Z owoców kisimy śliwki, jabłka, cytryny, gruszki i oliwki.
Aby zakisić warzywa, należy zalać je odpowiednią marynatą. Zalewa do marynowania składa się z wody i soli w proporcjach 1,5 - 2 łyżek soli na litr wody. Ponadto do kiszonek dodajemy przyprawy, które mają właściwości konserwujące, nadają smak i zabezpieczają przed pleśnią. Pewne kontrowersje budzi zalewa zawierająca sól jodowaną. Jeżeli mamy wątpliwości, można zakupić do kiszenia sól niejodowaną.
Kiszonki mają tendencję do pleśnienia, dlatego też należy zachować jak największą higienę. Słój powinien być dokładnie wymyty i wyparzony. Zalewa powinna być sporządzona z dobrej jakości wody przegotowanej. Woda może być ciepła lub zimna. Ciepła marynata przyspiesza proces fermentacji. W ciągu pierwszych 3 dni fermentacji, trzymamy kiszonki w temperaturze pokojowej. Naczynie nie powinno być szczelne, aby odchodziły gazy. Po tym czasie szczelnie zamykamy naczynie i przenosimy do chłodnego pomieszczenia, aby spowolnić proces fermentacji, dzięki czemu kiszonka przetrwa dłużej.
Przepisy na najpopularniejsze kiszonki warzywne
Kiszenie ogórków do bezpośredniego spożycia i na zimę
Kiszone ogórki stanowią tradycyjne danie kuchni polskiej. Nadają ciekawy smak sałatkom i wchodzą w skład tradycyjnej sałatki jarzynowej. Kiszone ogórki jada się do pieczywa, jako jarzynę na obiad, czy też jako przekąskę. Pysznym daniem na obiad jest również zupa ogórkowa.
Kiszone ogórki dostępne są w sprzedaży przez cały rok. Jednak najsmaczniejsze są świeże ogórki domowe zakiszone własnoręcznie. Sezon na ogórki zaczyna się wiosną i trwa do wczesnej jesieni, wtedy kiedy na rynku pojawiają się ogórki gruntowe.
Klasyczny przepis na kiszone ogórki jest bardzo prosty. Wystarczy umieścić umyte ogórki w słoju, kamionce lub beczce, dodać przyprawy i zalać marynatą składającą się z wody i soli. Tradycyjnie do ogórków dodaje się koper, czosnek i liście chrzanu.
Aby uzyskać dobrej jakości kiszonkę należy kupić dobre ogórki, czyli gładkie o jednolitej barwie. Zalewa do kiszenia nie powinna być zbyt gorąca. Warto sprawdzać jakość zalewy i wymienić ją jeśli robi się śluzowata. Ogórki powinny być całkowicie zanurzone w zalewie, dlatego też warto je czymś obciążyć. Ogórki na zimę umieszczamy w słoikach i zakręcamy. Przez 3 dni powinny stać w temperaturze pokojowej, po czym należy je ustawić w chłodnym pomieszczeniu. Nie trzeba ich pasteryzować.
Jak zakisić kapustę w domu
Kiszona kapusta niegdyś była niemal podstawą kuchni polskiej. Robi się z niej bigos, kapustę zasmażaną, pierogi i krokiety z kapustą, czy też surówkę. Kiszona kapusta dostępna jest w sklepach cały czas. Jednak robiąc kiszonki własnoręcznie w domu, mamy pewność jej składu. Domowe kiszonki są znacznie smaczniejsze i łatwe do zrobienia.
Aby zrobić domową kiszonkę należy poszatkowaną kapustę i utartą marchewkę ułożyć w dużej misce przesypując warstwy solą i odstawić na co najmniej 2 godziny. Następnie warzywa upychamy ciasno do słoików. Dodajemy również przyprawy, jak kminek, gorczyca czy koper. Kapustę ugniatamy drewnianym ubijakiem, zaś na wierzch wlewamy sok, który utworzył się w pierwszym etapie. Przez pierwsze 3 dni słoiki powinny stać w temperaturze pokojowej. Nie zamykamy ich szczelnie. Ważne jest, aby codziennie ubić je drewnianym ubijakiem, aby wypuścić gazy. Po tym okresie możemy wynieść kapustę do chłodnego pomieszczenia.
Jak zrobić kiszone buraki i zakwas z buraków
Kiszone buraki oraz zakwas z buraków mają ogromne właściwości prozdrowotne, dlatego też warto je robić. Jest to jednak zadanie dość trudne z uwagi na tworzącą się pleśń. Z kiszonych buraków wykorzystujemy głównie zakwas, czyli zakwaszoną zalewę. Służy ona jako orzeźwiający i prozdrowotny napój. Buraki możemy również wykorzystać do sałatek. Zakwas buraczany używamy także do zup.
Zakwas buraczany robimy podobnie jak kiszone ogórki. Słój ustawiamy w temperaturze pokojowej. Nie powinien być szczelnie zamknięty. Po 3 dniach sprawdzamy stan zakwasu. Jeśli pojawiła się na nim piana to ją zdejmujemy. Sok z buraków jest dobry do picia po 5 dniach, lecz można poczekać dłużej, aby nabrał mocy. Wówczas przelewamy go do czystych butelek i wstawiamy do lodówki.
Mniej znane przepisy na kiszenie
Kiszonki można robić z bardzo wielu warzyw i owoców. Jest to też dobry sposób na wykorzystanie resztek warzyw, z którymi nie mamy co zrobić. Możemy zrobić kiszonki z poszczególnych warzyw, lecz doskonałym pomysłem są kiszonki warzywne o różnym składzie. Do kiszonki warzywnej potrzebna będzie podobna zalewa jak do ogórków oraz przyprawy jak koper, kminek, gorczyca, liść laurowy, czosnek czy inne według upodobań.
Do wyparzonych słoików wsypujemy przyprawy. Następnie warstwami układamy warzywa. Przykładem może być kiszonka warzywna z marchwi, brokuła, papryki, kalafiora i ogórka. Całość zalewamy marynatą i zostawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej. Później przenosimy w chłodne miejsce.