Kurki marynowane

Opublikowano: 29.09.2021 r., 8:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurki marynowane podane w białej miseczce.
Kurki marynowane
Kurki marynowane to świetny pomysł na pasteryzację grzybów na zimę. Marynowane kurki zachowują swój smak i są lekko chrupiące. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
170 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kurki świeże (1500 g)
  • Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na kurki marynowane krok po kroku

Kurki umyj dokładnie, oczyść z pozostałości po runie leśnym. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka.

W garnku umieść 3 litry wody, 750 ml octu spirytusowego, 4 łyżki cukru, łyżkę soli i zagotuj.

Cebulę razem z gorczycą, liściem laurowym i zielem angielskim umieść w słoikach, na to ułóż grzyby i zalej gorącą marynatą.

Zakręć słoiki dokładnie i wstaw do garnka.

Zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.

Po tym czasie wyjmij i postaw do góry dnem.

Jak oceniasz przepis na kurki marynowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat kurek marynowanych

Kurki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. Przepis na kurki marynowane jest prosty dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia marynowanych grzybów potrzebne Ci będą następujące składniki: kurki świeże, woda, cukier, sól, ocet spirytusowy, gorczyca, cebula, liść laurowy oraz ziele angielskie

Jak zrobić kurki marynowane? Na początek przygotuj grzyby, umyj je dokładnie aby nie zostawić żadnego piasku, który będzie przeszkadzał w trakcie jedzenia. Kurki najlepiej marynować w całości. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka. W garnku umieść 3 litry wody, 750 ml octu spirytusowego, 4 łyżki cukru, łyżkę soli i zagotuj. Cebulę razem z gorczycą, liściem laurowym i zielem angielskim umieść w słoikach, na to ułóż grzyby i zalej gorącą marynatą. Zakręć słoiki dokładnie i wstaw do garnka. Zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij i postaw do góry dnem.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm spożywanych przez nas składników odżywczych. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując prosty przepis na marynowane grzyby jest bardzo szybki do wykonania. Sprawdzony przepis możesz wykorzystać przy użyciu innych grzybów leśnych. Zalewa octowa powoduje, że możesz przechowywać grzyby dłużej. Dobre grzyby w occie zachowują swoje składniki mineralne. Proporcje na zalewę octową to 4 porcje wody, do 1 porcji octu.

Alergeny w kurkach marynowanych

Lista alergenów dla kurek marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze kurek marynowanych

na 100g gotowej potrawy

Kurki marynowane to świetna propozycja na zachowanie składników odżywczych zawartych w grzybach. Grzyby zawierają dużo błonnika pokarmowego, dlatego powinny występować często w naszej diecie. Są również źródłem wielu cennych składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
34.00
170.00
Białko (g)
1.39
6.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
7.48
37.40
Węglowodany przyswajalne (g)
4.21
21.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.27
16.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.42
2.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.42
2.08
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.30
Witamina D (µg (mcg))
3.97
19.87
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Ryboflawina (mg)
0.17
0.86
Niacyna (mg)
3.10
15.49
Foliany (µg (mcg))
6.25
31.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
7.75
38.75
Potas (mg)
416.00
2080.00
Wapń (mg)
17.00
85.00
Fosfor (mg)
50.00
250.00
Magnez (mg)
12.25
61.25
Żelazo (mg)
2.66
13.28
Cynk (mg)
0.57
2.88
Miedź (mg)
0.27
1.36
Szacunkowy indeks glikemiczny kurek marynowanych 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurek marynowanych

Koszt składników
93.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
1500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
90.00
Za 1500 g
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Koszt składników
93.00