Grzyby po kaszubsku

Opublikowano: 07.05.2023 r., 9:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzyby po kaszubsku ułożone w słoiczku.
Grzyby po kaszubsku
Grzyby po kaszubsku to doskonała propozycja na smaczną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
350 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 7 porcji
  • Świeże leśne grzyby (750 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (500 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy (180 ml)
  • Cukier 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Ocet spirytusowy (60 ml)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, durszlak, patelnia głęboka, słoik 250 ml

Przepis na grzyby po kaszubsku krok po kroku

Grzyby dokładnie oczyść, pokrój na większe kawałki i wypłucz.

Następnie grzyby włóż do garnka, zalej je wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj przez około 10 minut.

Ugotowane grzyby przecedź na durszlaku.

Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i posiekaj.

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, podsmaż na nim cebulę i pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek.

Następnie na patelnię wlej resztę oleju i dodaj grzyby. Zmniejsz moc palnika na minimum i całość smaż kilka minut.

Do rondelka wlej 3/4 szklanki wody, dodaj 2 płaskie łyżeczki papryki ostrej, cukier, ocet oraz koncentrat pomidorowy. Składniki dokładnie wymieszaj i doprowadź na wrzenia.

Następnie na patelnię z grzybami dodaj zalewę, dokładnie wymieszaj i chwilę gotuj.

Gotowe grzyby (mocno gorące) przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i ustaw dnem do góry. Słoiczki pozostaw do wystudzenia.

Następnie słoiki odwróć i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na grzyby po kaszubsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat grzybów po kaszubsku

Grzyby po kaszubsku to doskonały pomysł na pyszne przetwory do słoików na zimę. Grzyby po kaszubsku możesz podać jako smaczną przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na grzyby po kaszubsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: grzyby leśne świeże, cebula, czosnek, olej rzepakowy, cukier, ocet spirytusowy, koncentrat pomidorowy oraz papryka ostra.

A jak zrobić grzyby po kaszubsku? Grzyby dokładnie oczyść, pokrój na większe kawałki i wypłucz. Następnie grzyby włóż do garnka, zalej je wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj przez około 10 minut. Ugotowane grzyby przecedź na durszlaku. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, podsmaż na nim cebulę i pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Następnie na patelnię wlej resztę oleju i dodaj grzyby. Zmniejsz moc palnika na minimum i całość smaż kilka minut. Do rondelka wlej 3/4 szklanki wody, dodaj 2 płaskie łyżeczki papryki ostrej, cukier, ocet oraz koncentrat pomidorowy. Składniki dokładnie wymieszaj i doprowadź na wrzenia. Następnie na patelnię z grzybami dodaj zalewę, dokładnie wymieszaj i chwilę gotuj. Gotowe grzyby (mocno gorące) przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i ustaw dnem do góry. Słoiczki pozostaw do wystudzenia. Następnie słoiki odwróć i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen. Znajdziemy w nich również białko, ryboflawinę oraz niacynę. Grzybów nie powinny spożywać osoby zmagające się z chorobami ze strony układu pokarmowego, ponieważ ich spożywanie może powodować dolegliwości bólowe.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi grzyby w sosie pomidorowym. Zalewa do grzybów składa się z wody, cukru, octu, koncentratu pomidorowego oraz papryki ostrej. Produkty niezbędne do przygotowania grzybów po kaszubsku dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w grzybach po kaszubsku

Lista alergenów dla grzybów po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grzyby po kaszubsku

Wartości odżywcze grzybów po kaszubsku

na 100g gotowej potrawy

Grzyby po kaszubsku to doskonała propozycja na przystawkę. Grzyby stanowią doskonały dodatek zamkowo-zapachowy do wielu różnych potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
140.26
350.66
Białko (g)
1.97
4.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.36
20.90
Węglowodany przyswajalne (g)
7.22
18.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
11.47
28.67
Tłuszcze nasycone (g)
0.91
2.28
Tłuszcze nienasycone (g)
10.56
26.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.43
18.58
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.13
7.81
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
2.38
5.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.18
10.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.23
Witamina E (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.83
4.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.30
35.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.50
71.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
5.65
14.12
Potas (mg)
228.89
572.23
Wapń (mg)
11.11
27.77
Fosfor (mg)
53.07
132.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.85
22.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
1.02
Cynk (mg)
0.32
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny grzybów po kaszubsku 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzybów po kaszubsku

Koszt składników
70.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
750 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
37.50
Za 750 g
Cebula
500 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
180 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 ml
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Ocet spirytusowy
60 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 60 ml
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Koszt składników
70.00