Marynowane grzybki

Opublikowano: 28.08.2021 r., 22:07 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane grzybki w słoiku, obok kosz wiklinowy z grzybami
Marynowane grzybki
Marynowane grzybki to popularna przekąską i pyszny dodatek do sałatek. Jednak najsmaczniejsze są te, które przygotujemy w domu.
Przygotowanie 240 min
Marynowanie 10 min
139 kcal
Kcal w porcji
492 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Świeże leśne grzyby (2000 g)
  • Cukier 3 łyżki (36 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, gorczyca
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik 400 ml

Przepis na marynowane grzybki krok po kroku

Grzyby dokładnie oczyść z zanieczyszczeń i odrzuć robaczywe lub uszkodzone.

6 słoików umyj i wyparz. Do każdego słoika daj 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, po 6 ziarenek pieprzu i po 1/4 łyżeczki gorczycy.

W słoikach ciasno ułóż grzyby.

Do garnka wlej trzy szklanki wody i dodaj cukier. Zalewę zagotuj i zmniejsz moc palnika a następnie wlej niecałe 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%.

Grzyby zalej natychmiast gorącą zalewą i zamknij.

Pozostaw do wystudzenia a następnie pasteryzuj przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na marynowane grzybki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat marynowanych grzybków

Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Warzywa czy owoce wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni. Jeśli uwielbiasz marynowane warzywa i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.

Marynowane grzybki to najpopularniejsze przetwory wykonywane na zimę z grzybów leśnych. Obok mrożenia i suszenia jest to jedna z form utrwalenia wyjątkowego, leśnego smaku grzybów. Przepis na grzybki marynowane jest łatwy, tak jak na wszystkie przetwory na occie. Przygotowanie grzybków w occie jednak wymaga trochę pracy, szczególnie czasochłonne jest dokładne oczyszczenie i przygotowanie grzybów. Później trzeba uzbroić się w cierpliwość aby w słoikach zaszedł odpowiednio proces marynowania. Grzyby marynowane w occie mogą być samodzielną przekąską i w takiej formie najczęściej są podawane ale możesz przygotować z ich użyciem różne potrawy, między innymi sałatki, kotlety, roladki, zupy, bigos czy sosy. Grzybki są fajnym dodatkiem do wędlin i pieczywa. Jak zrobić grzyby marynowane w occie dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony. Jak gotować grzyby do marynowania? Grzyby należy dokładnie oczyścić, następnie przygotować zalewę i gotować w niej grzyby od 5 do 15 minut, a później przelać do słoików.

Prosty przepis na pyszne marynowane grzyby sprawi, że już zawsze będziesz wykonywać te przetwory w domu zamiast kupować. Smak przygotowanych w domu przetworów jest znacznie lepszy niż tych kupowanych.

Alergeny w marynowanych grzybkach

Lista alergenów dla marynowanych grzybków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze marynowanych grzybków

na 100g gotowej potrawy

Marynowane grzybki obok marynowanych ogórków są najczęściej wykonywanymi, warzywnymi przetworami marynowanymi. Jednak ze względu na zawartość octu spirytusowego oraz cukru powinny być spożywane z ograniczeniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(492g)
Energia (kcal)
28.42
139.82
Białko (g)
3.04
14.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(492g)
Węglowodany (g)
4.96
24.42
Węglowodany przyswajalne (g)
3.98
19.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
4.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(492g)
Tłuszcz (g)
0.34
1.67
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.90
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.77
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(492g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.10
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.19
Witamina C (mg)
2.06
10.15
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.97
Witamina E (mg)
0.01
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.39
Ryboflawina (mg)
0.39
1.93
Niacyna (mg)
3.55
17.45
Foliany (µg (mcg))
16.70
82.16
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(492g)
Sód (mg)
4.93
24.25
Potas (mg)
312.41
1537.07
Wapń (mg)
2.96
14.59
Fosfor (mg)
84.48
415.64
Magnez (mg)
8.84
43.50
Żelazo (mg)
0.49
2.42
Cynk (mg)
0.51
2.51
Miedź (mg)
0.31
1.55
Szacunkowy indeks glikemiczny marynowanych grzybków 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynowanych grzybków

Koszt składników
102.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
2000 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
100.00
Za 2000 g
Cukier
36 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 g
Koszt składników
102.50