Grzyby w occie

Opublikowano: 26.06.2021 r., 12:46 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik z grzybami w occie stoi obok koszyka ze świeżymi grzybami leśnymi.
Grzyby w occie
Grzyby w occie to pyszny dodatek na imprezę do alkoholu, a także do polskiego, domowego obiadu. Możesz przygotować je latem lub jesienią i zostawić w zalewie na zimę.
Przygotowanie 90 min
64 kcal
Kcal w porcji
266 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Świeże leśne grzyby - najlepiej małe grzybki, które w całości zmieścisz do słoików (1500 g)
  • Cebula - 2 sztuki (210 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na grzyby w occie krok po kroku

Grzyby dokładnie oczyść.

Do garnka z wrzącą wodą z 0,5 łyżeczki soli wrzuć grzyby i gotuj około 10 minut.

W kolejnym garnku przygotuj zalewę. Wlej 3 szklanki wody, 0,75 szklanki octu, 3 liście laurowe, cebulę pokrojoną w piórka, 1,5 łyżki soli, 1,5 łyżeczki cukru, 6 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu i 2 łyżki gorczycy. Zalewę gotuj około 15 minut.

Obgotowane grzyby opłucz i ułóż w słoikach.

Zalej grzyby gorącą zalewą i szczelnie zakręć.

Ułóż słoiki dnem do góry i zostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na grzyby w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat grzybów w occie

Grzyby w occie kojarzą mi się z typowym polskim obiadem, z gotowanymi ziemniaczkami i mięsem, w towarzystwie grzybków. Do marynowania najlepiej sprawdzają się małe grzybki, więc jeżeli nie masz wielkich grzybów, którymi możesz pochwalić się na Facebooku, to nawet lepiej, bo małe grzybki świetnie sprawdzą się do zamarynowania, w słoikach na zimę. Sezon na grzyby leśne zaczyna się w połowie lata i trwa jeszcze na początku jesieni. W tym czasie warto wybrać się do lasu i poszukać grzybów. Dzięki temu nie tylko będziesz mieć darmowe grzyby, ale także pospacerujesz i się wyciszysz, co także wpłynie pozytywnie na twoje zdrowie, nie tylko fizyczne, ale też psychiczne. Jeżeli za dobrze nie znasz się na grzybach, to wspomóż się radą babci lub kogoś ze znajomych, ponieważ nie wszystkie grzyby, które możesz znaleźć, są jadalne.

Jak zrobić grzyby w zalewie octowej?

Wbrew pozorom przepis na grzyby w occie jest całkiem prosty. Po zebraniu grzybów pamiętaj, aby je oczyścić z ziemi, gałązek i mchu i dokładnie umyć. Podziel grzyby na małe, które zmieszczą się w słoiku, i większe. Te duże też możesz wykorzystać w wersji pokrojonej lub ususzyć i wykorzystać potem, na przykład do wigilijnej kapusty z grzybami. Najlepiej sprawdzą się podgrzybki w occie. Czyste grzybki obgotowujemy w osolonej wodzie, przez około 10 minut. W trakcie gotowania grzybów możesz przygotować zalewę. Robi się ją z wody, octu, ziela, angielskiego, liści laurowych, cebuli, cukru, pieprzu, soli i gorczycy. Mimo że zalewa do grzybów nazywa się octową, to podstawą jest woda. To ile octu potrzebujemy, zależy od tego ile damy wody i ile chcemy zalewy. Mniej więcej dodaje się 0,5 szklanki octu na 2 szklanki wody. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Obgotowane grzyby odcedzamy, płuczemy i układamy w słoikach. Zalewamy grzyby gorącą zalewą, zakręcamy szczelnie słoiki i odwracamy do góry dnem. Słoiki powinny stać odwrócone do góry dnem, aż całkowicie wystygną. Po tym czasie możesz je schować w chłodne miejsce i przechowywać cały rok. Marynowane grzybki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Możesz też podać je na imprezie do alkoholu.

Alergeny w grzybach w occie

Lista alergenów dla grzybów w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze grzybów w occie

na 100g gotowej potrawy

Na grzyby w occie szczególnie powinny uważać osoby z alergią na gorczycę i osoby z problemami z wątrobą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(266g)
Energia (kcal)
24.21
64.40
Białko (g)
2.85
7.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(266g)
Węglowodany (g)
4.01
10.66
Węglowodany przyswajalne (g)
2.92
7.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(266g)
Tłuszcz (g)
0.31
0.83
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.44
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.38
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(266g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.10
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.09
Witamina C (mg)
2.75
7.32
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.47
Witamina E (mg)
0.01
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Ryboflawina (mg)
0.35
0.94
Niacyna (mg)
3.18
8.46
Foliany (µg (mcg))
17.25
45.87
Beta karoten (µg (mcg))
0.12
0.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(266g)
Sód (mg)
4.88
12.97
Potas (mg)
296.88
789.69
Wapń (mg)
5.46
14.51
Fosfor (mg)
79.00
210.14
Magnez (mg)
9.12
24.27
Żelazo (mg)
0.46
1.24
Cynk (mg)
0.48
1.27
Miedź (mg)
0.29
0.76
Szacunkowy indeks glikemiczny grzybów w occie 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzybów w occie

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
1500 g
najlepiej małe grzybki, które w całości zmieścisz do słoików
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
75.00
Za 1500 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Koszt składników
78.00