Przepis na podgrzybki marynowane krok po kroku
- Podgrzybki 1000 g
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
Grzyby dokładnie umyj. Jeśli są duże pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku umieść dwa litry wody, 500 ml octu spirytusowego, łyżkę soli, trzy łyżki gorczycy, łyżkę cukru, pokrojoną w pióra cebulę, zagotuj.
Słoiki o pojemności 0,5l wyparz i umieść w nich grzyby oraz ziele angielskie i liść laurowy, zalej gorącą marynatą i zakręć dokładnie.
Słoiki wstaw do garnka i zalej wodą do 2/3 wysokości, gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut.
Często zadawane pytania
-
Marynowane grzybki
-
Rydze marynowane
-
Tradycyjne grzyby marynowane
-
Kurki marynowane
-
Opieńki marynowane
-
Marynata do grzybów
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Marynowane pieczarki
-
Marynowane prawdziwki
-
Kanie marynowane
-
Maślaki w occie
-
Rydze kiszone
-
Śledzie z grzybami marynowanymi
-
Grzyby marynowane na słodko
-
Kurki w occie
-
Borowiki marynowane
-
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego
-
Sałatka z grzybami marynowanymi
-
Grzyby marynowane

(liczba kalorii)
Podgrzybki marynowane - cechy przepisu
Więcej o podgrzybkach marynowanych
Podgrzybki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. Przepis na podgrzybki marynowane jest prosty dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia marynowanych grzybów potrzebne Ci będą następujące składniki: podgrzybki świeże, woda, cukier, sól, ocet spirytusowy, gorczyca, cebula, liść laurowy oraz ziele angielskie
Jak zrobić podgrzybki marynowane? Na początek przygotuj grzyby, umyj je dokładnie aby nie zostawić żadnego piasku, który będzie chrzęścił pod zębami. Jeśli są duże pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w cienkie pióra. W garnku umieść dwa litry wody, 500 ml octu spirytusowego, łyżkę soli, trzy łyżki gorczycy, łyżkę cukru, pokrojoną w pióra cebulę, zagotuj. Słoiki o pojemności 0,5l wyparz i umieść w nich grzyby oraz po 1 liściu laurowym i kilka ziaren ziela angielskiego, zalej gorącą marynatą i zakręć dokładnie. Słoiki wstaw do garnka i zalej wodą do 2/3 wysokości, gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut.
Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm spożywanych przez nas składników odżywczych. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.
Podsumowując pyszne podgrzybki marynowane idealnie nadają się na zimę. Podgrzybki to jedne z grzybów nadających się na przetwory do słoików. Podgrzybki w zalewie octowej możesz przechowywać przez dłuższy czas w suchym, chłodnym miejscu. Proporcje na zalewę octową to 4 porcje wody, do 1 porcji octu.
Wartości odżywcze podgrzybków marynowanych
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w podgrzybkach marynowanych
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na podgrzybki marynowane
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na podgrzybki marynowane
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w podgrzybkach marynowanych
Lista alergenów dla podgrzybków marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca