Przepis na podgrzybki marynowane krok po kroku

Składniki
  • podgrzybki 1000 g
  • Cebula 300 g 3 duże sztuki
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, cukier
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Grzyby dokładnie umyj. Jeśli są duże pokrój na mniejsze kawałki.

W garnku umieść dwa litry wody, 500 ml octu spirytusowego, łyżkę soli, trzy łyżki gorczycy, łyżkę cukru, pokrojoną w pióra cebulę, zagotuj.

Słoiki o pojemności 0,5l wyparz i umieść w nich grzyby oraz ziele angielskie i liść laurowy, zalej gorącą marynatą i zakręć dokładnie.

Słoiki wstaw do garnka i zalej wodą do 2/3 wysokości, gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut.

Podgrzybki marynowane podane w dwóch słoikach.
Podgrzybki marynowane
Koszt przygotowania dania
0.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
46 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
42

Podgrzybki marynowane - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o podgrzybkach marynowanych

Podgrzybki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. Przepis na podgrzybki marynowane jest prosty dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia marynowanych grzybów potrzebne Ci będą następujące składniki: podgrzybki świeże, woda, cukier, sól, ocet spirytusowy, gorczyca, cebula, liść laurowy oraz ziele angielskie

Jak zrobić podgrzybki marynowane? Na początek przygotuj grzyby, umyj je dokładnie aby nie zostawić żadnego piasku, który będzie chrzęścił pod zębami. Jeśli są duże pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w cienkie pióra. W garnku umieść dwa litry wody, 500 ml octu spirytusowego, łyżkę soli, trzy łyżki gorczycy, łyżkę cukru, pokrojoną w pióra cebulę, zagotuj. Słoiki o pojemności 0,5l wyparz i umieść w nich grzyby oraz po 1 liściu laurowym i kilka ziaren ziela angielskiego, zalej gorącą marynatą i zakręć dokładnie. Słoiki wstaw do garnka i zalej wodą do 2/3 wysokości, gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm spożywanych przez nas składników odżywczych. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując pyszne podgrzybki marynowane idealnie nadają się na zimę. Podgrzybki to jedne z grzybów nadających się na przetwory do słoików. Podgrzybki w zalewie octowej możesz przechowywać przez dłuższy czas w suchym, chłodnym miejscu. Proporcje na zalewę octową to 4 porcje wody, do 1 porcji octu.

Wartości odżywcze podgrzybków marynowanych

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny podgrzybków marynowanych 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w podgrzybkach marynowanych

Lista alergenów dla podgrzybków marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, cukier.

W przepisie na podgrzybki marynowane nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • podgrzybki
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania podgrzybków marynowanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
podgrzybki
1000 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na podgrzybki marynowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób