Do czego wykorzystujemy sól?

Do czego wykorzystujemy sól
Do czego wykorzystujemy sól
ikona podziel się
Opublikowano: 16.04.2023 r., 21:24 | Autor: Patrycja Czerwiak

Sól kuchenna kojarzy się tylko z przyprawieniem. Jednak może mieć ona również innej zastosowanie w kuchni.

  1. Najważniejszym jej zastosowaniem jest oczywiście doprawianie potraw. Nadaje im słonego smaku.
  2. Marynowanie i peklowanie - przygotowanie odpowiedniej solanki pozwala na zwiększenie kruchości mięsa, ale również na zwiększenie jego świeżości.
  3. Do gotowania np. kasz, warzyw - by zapobiegać nadmiernej utracie składników.
  4. Mały dodatek do słodkich potraw - by wydobyć z nich jak najbardziej słodki smak.
  5. Do przygotowania napoju izotonicznego - sód, który zawiera sól, jest jednym z elektrolitów, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  6. Do kiszenia - przygotowanie specjalnej zalewy, która pozwala na przebieganie procesu fermentacji.
  7. Do konserwowania.

Do czego wykorzystujemy sól? Co jeszcze warto wiedzieć?

Sól to przyprawa, bez której ciężko wyobrazić sobie gotowanie. Zwykle korzystamy z kilku rodzajów soli. Najpopularniejsze to:

  • sól kamienna,
  • sól jodowana,
  • sól himalajska
  • sól do peklowania.

Sól jodowaną znajdziesz w każdym sklepie. Można jej używać do wielu różnych potraw. Sól himalajska jest już nieco bardziej egzotyczna, jednak wciąż można znaleźć ją w coraz większej ilości sklepów, ze względu na jej dobroczynne właściwości. Wiele osób uważa, że sól kuchenna, czyli tradycyjnie używana w kuchni oraz sól kamienna, to ten sam produkt. Jednak nie jest to prawda. Sól kamienna z kolei zawiera mikroelementy takie jak: chrom, wapń, miedź, mangan, magnez, cynk, żelazo, potas, jod. Różni się ona od popularnej soli kuchennej tym, że nie jest poddawana procesowi ługowania. Ma ona także różne zabarwienie, najczęściej szare (jednak może być także niebieska, zielona lub pomarańczowa). Zwykle używamy soli jodowanej, która jest drobna i wzbogacona o jod.

Sól kuchenna kojarzy się tylko z przyprawieniem. Jednak może mieć ona również innej zastosowanie w kuchni. A więc do czego wykorzystujemy sól?

  1. Najważniejszym jej zastosowaniem jest oczywiście doprawianie potraw. Nadaje im słonego smaku.
  2. Marynowanie i peklowanie - przygotowanie odpowiedniej solanki pozwala na zwiększenie kruchości mięsa, ale również na zwiększenie jego świeżości. Solanki możesz używać nie tylko do mięs.
  3. Do gotowania np. kasz, warzyw - by zapobiegać nadmiernej utracie składników.
  4. Mały dodatek do potraw słodkich - by wydobyć z nich jak najbardziej słodki smak.
  5. Do przygotowania napoju izotonicznego - sód, który zawiera sól, jest jednym z elektrolitów, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  6. Do kiszenia - przygotowanie specjalnej zalewy, która pozwala na przebieganie procesu fermentacji.
  7. Do konserwowania.

Teraz już wiesz, do czego jest potrzebna sól. Jej zastosowanie nie ogranicza się tylko do przyprawiania, jak może się wydawać. Sól kamienną można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Wiele osób nie ma pojęcia, do czego jest potrzebna sól w kuchni, przez co nie wykorzystują jej potencjału do końca.

Zastosowań soli jest mnóstwo i z pewnością nie ze wszystkich zdajemy sobie sprawę. Warto jednak pamiętać, że jest to surowiec, który niezwykle pomaga nam w codziennym funkcjonowaniu, a znaleźć go możemy niemal w każdej dziedzinie życia. Jednak choć sól jest niewątpliwie bardzo użyteczna, to jednak w nadmiarze na pewno nie będzie dla naszego organizmu korzystna. Międzynarodowa Organizacja Zdrowia apeluje i zaleca, aby dziennie nie spożywać więcej niż 5 gramów soli (wg. Unii Europejskiej jest to 6 g). Nie powinniśmy przekraczać tej dawki, ponieważ zbyt duże spożycie soli może przyczynić się do poważnych konsekwencji zdrowotnych, m.in. do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Dlatego warto korzystać z niej, jednak zachować zdrowy rozsądek. W wielu sklepach dostępna jest również doskonały zamiennik, który dostarcza sporo potasu. To świetna opcja, jeśli nie wyobrażamy sobie doprawiania potraw solą. Ze względu na duży udział potasu jest ona znacznie korzystniejsza dla całego układu krwionośnego.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto