Czym zastąpić sól?

Czym zastąpić sól
Czym zastąpić sól
ikona podziel się
Opublikowano: 13.06.2023 r., 0:48 | Autor: Patrycja Czerwiak

Czym zastąpić sól? Istnieje kilka alternatyw tej niezwykle popularnej przyprawy. Zamiast soli możesz sięgnąć po:

  1. Jeśli zależy Ci na słonym smaku i nie przeszkadza Ci duża zawartość sodu w diecie: sięgnij po sos sojowy lub maggi.
  2. Jeśli chcesz ograniczyć nieco ilość sodu: sięgnij po sól potasową lub sól ziołową.
  3. Chcesz jak najbardziej ograniczyć ilość sodu, ale zależy Ci na dobrym smaku, sięgnij po zioła:
  4. kolendra,
  5. lubczyk,
  6. suszony czosnek,
  7. prażona mielona cebula,
  8. tymianek,
  9. estragon.

Czym zastąpić sól? Co jeszcze warto wiedzieć?

Czym zastąpić sól? Istnieje kilka alternatyw tej niezwykle popularnej przyprawy. Zamiast soli możesz sięgnąć po:

  1. Jeśli zależy Ci na słonym smaku i nie przeszkadza Ci duża zawartość sodu w diecie: sięgnij po sos sojowy lub maggi.
  2. Jeśli chcesz ograniczyć nieco ilość sodu: sięgnij po sól potasową lub sól ziołową.
  3. Chcesz jak najbardziej ograniczyć ilość sodu, ale zależy Ci na dobrym smaku, sięgnij po zioła:
  4. kolendra,
  5. lubczyk,
  6. suszony czosnek,
  7. prażona mielona cebula,
  8. tymianek,
  9. estragon.

Sól kuchenna to przyprawa, która gości w kuchni na każdym kroku. Nadaje wszystkiemu lepszy smak. Może wydawać się więc, że nie istnieje żaden dobry zamiennik, którego można używać na co dzień. Jednak istnieją przyprawy, które mogą stanowić świetną alternatywę. To na co zamienić, zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Jeśli skończyła Ci się sól i szukasz przyprawy podobnej w smaku, możesz wykorzystać sos sojowy, który jest równie słony. Jednak jeśli starasz się ograniczyć sód w diecie, to nie jest to najlepszy pomysł na zamiennik. Zamiast tego lepiej zamienić sól kuchenną na zioła.

Sól kuchenna sprawdza się nie tylko w potrawach, ale również w przetworach. Jednak podczas gotowania możesz użyć również innych przypraw, by zyskać naprawdę dobry smak. W zupie, czy w sosach idealnie sprawdzą się zioła. Do urozmaicania swoich posiłków możesz używać wielu z nich. Nie tylko tych wymienionych wyżej, ale również mieszanek ziołowych. jeśli wykorzystamy samodzielnie lubczyk albo estragon, to także możemy mieć pewność, że do dania nie będzie konieczności dodawania soli (albo wystarczy jej dodać dużo mniej, niż zwykle). Lubczyk to popularna „maggi”, wzmacniająca smak tradycyjnych polskich potraw. A estragon znany jest z tego, że to zioło najbardziej przypominające w smaku sól – oczywiście nie tak intensywnie, jak chlorek sodu, ale ma słonawy posmak.

Sól nie jest zdrowym składnikiem diety, choć nadaje potrawom naprawdę wspaniały smak. Pod koniec XX wieku naukowcy udowodnili, że nadmierne spożywanie soli może sprzyjać rozwojowi nadciśnienia tętniczego, chorób naczyniowo-sercowych, przebudowy lewej komory serca oraz zaburzeń w funkcjonowaniu nerek. Sól w nadmiarze może także uszkadzać błonę śluzową wyściełającą wnętrze żołądka. Oczywiście takie działanie ma sól, którą spożywa się w zbyt dużych ilościach. Składniki, które zawiera, a zwłaszcza sód, w niewielkich ilościach są korzystne, a nawet niezbędne. Sól to składnik, który w niewielkich dawkach powinien być obecny w diecie każdego człowieka. Jest bowiem źródłem sodu niezbędnego do zachowania równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie. Niedobór sodu może prowadzić do zaburzeń pracy serca, a także do odwodnienia. Poza tym spożywanie właściwej ilości soli każdego dnia wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego oraz mięśni. Sól jest składnikiem płynów ustrojowych, stąd konieczne jest jej dostarczanie z żywnością, dla zachowania prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Dlatego niezwykle ważne jest spożywanie jej w odpowiednich ilościach. Obecnie uważa się, że bezpieczną dawką jest 5g a dzień.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto