Zalewa octowa do grzybów

Opublikowano: 04.09.2022 r., 11:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zalewa octowa do grzybów
Zalewa octowa do grzybów
Grzyby to spora dawka witamin, dzięki zalewie octowej możemy zamknąć je w słoiku na długi czas. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 20 min
54 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Borowiki (2000 g)
  • Ocet spirytusowy 3/4 szklanki (190 ml)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Cukier 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na zalewę octową do grzybów krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 1 litr wody.

Wodę wlej do garnka i wsyp cukier, gotuj do jego rozpuszczenia.

Dodaj przyprawy i wlej ocet, gotuj 3 minuty i pozostaw do ostygnięcia.

Grzyby dokładnie umyj i osusz.

Przełóż grzyby do słoiczka, dodaj pokrojoną marchewkę.

Całość zalej przygotowaną zalewą.

Szczelnie zakręć i pasteryzuj około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na zalewę octową do grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób

Więcej informacji na temat zalewy octowej do grzybów

Tradycyjne grzyby marynowane to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili.

Przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, na pewno poradzi sobie z nią każdy nawet osoba początkująca w kuchni. Przetwory na zimę, kiedy nie wszystkie warzywa i owocowe są ogólnie dostępne to bardzo dobry pomysł. Warto poświęcić chwilę i takowe przygotować.

W tym wypadku wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione grzyby. Śmiało możesz postawić na borowiki, podgrzybki, maślanki, opieńki, kurki czy pieczarki. Tak naprawdę każdy rodzaj grzybów sprawdzi się do marynowania.

Jak powstaje najlepsza zalewa octowa do grzybów, ile cukru i ile octu powinniśmy dać? Poznaj moje proporcje.

W pierwszej kolejności oczyść dokładnie grzyby, teraz ugotuj je delikatnie w lekko osolonej wodzie. W tym przypadku postawiłam na grzyby bez żadnych dodatków, jeśli jednak chcesz, możesz zamarynować grzyby z cebulą i czosnkiem, mają one działanie antybakteryjne i antywirusowe, co ma ogromne znaczenie w kontekście naszej odporności szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Krótko sparzone grzyby przełóż do słoików. Teraz zalewa, która jest tak samo prosta do przygotowania. Teraz zalewa. W garnku zagotuj wodę z octem i przyprawami. Zalej nią słoiki z grzybami.

Ocet i proces domowej pasteryzacji zadziała konserwująco i sprawi, że domowe przetwory będą zdatne do spożycia przez naprawdę długi czas. Nie braknie historii z piwnicami naszych babć pełnych słoików z domowymi przetworami. Kiedyś wykonywanie ich było na pewno dużo bardziej popularne, aczkolwiek w ostatnich czasach powraca się do tego. Każdy z nas chce odżywiać się zdrowo i świadomie. Samodzielne przygotowanie marynowanych grzybów, surówek, dżemów, konfitur sprawi, że będziemy wiedzieć co jest w środku i jak zostały te przetwory przygotowane.

Dodatkowo, domowe przetwory będą cennym źródłem witamin i składników mineralnych.

Grzyby w occie idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań, będą także dobre jako przekąska.

Mój sprawdzony przepis na grzyby marynowane dokładnie opisuję nieco niżej.

Skoro już znasz mój przepis na zalewę octową do grzybów marynowanych koniecznie zrób zapasy na zimę.

Alergeny w zalewie octowej do grzybów

Lista alergenów dla zalewy octowej do grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zalewę octową do grzybów

Wartości odżywcze zalewy octowej do grzybów

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz zamarynować dowolne grzyby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
27.30
54.61
Białko (g)
2.69
5.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.56
9.12
Węglowodany przyswajalne (g)
3.56
7.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.31
0.61
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.33
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.28
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
42.82
85.64
Witamina B6 (mg)
0.09
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.07
Witamina C (mg)
2.10
4.19
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.34
Witamina E (mg)
0.04
0.08
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Ryboflawina (mg)
0.35
0.69
Niacyna (mg)
3.14
6.27
Foliany (µg (mcg))
15.50
31.01
Beta karoten (µg (mcg))
424.87
849.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
7.99
15.97
Potas (mg)
288.39
576.79
Wapń (mg)
4.76
9.51
Fosfor (mg)
75.62
151.25
Magnez (mg)
8.39
16.78
Żelazo (mg)
0.45
0.89
Cynk (mg)
0.46
0.92
Miedź (mg)
0.28
0.55
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewy octowej do grzybów 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zalewy octowej do grzybów

Koszt składników
108.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Borowiki
2000 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
100.00
Za 2000 g
Ocet spirytusowy
190 ml
3/4 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.14
Za 190 ml
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
108.00