Sos grzybowy wigilijny

Opublikowano: 08.09.2023 r., 14:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos grzybowy wigilijny pdoany w sosjerce.
Sos grzybowy wigilijny
Sos grzybowy wigilijny to doskonała propozycja na smaczny dodatek do dań wigilijnych. Sos najlepiej smakuje podany na ciepło. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 45 min
313 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Masło klarowane (20 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, patelnia głęboka, szklanka

Przepis na sos grzybowy wigilijny krok po kroku

Grzyby suszone włóż do miski, zalej je niewielką ilością wody (tak, aby były w całości przykryte) i odstaw je na 24 godziny.

Po tym czasie grzyby z wodą przelej do garnka i gotuj je do miękkości.

Ugotowane grzyby wyłów z bulionu (bulionu nie wylewaj) i pokrój je w paski.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim cebulę.

Następnie dodaj posiekane grzyby i podsmażaj przez kilka minut.

Śmietanę połącz ze szklanką wywaru z gotowania grzybów.

Następnie śmietanę z wywarem dodaj na patelnię z grzybami i redukuj sos do odpowiedniej gęstości.

W razie potrzeby sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy sos podawaj jako dodatek do potraw świątecznych.

Jak oceniasz przepis na sos grzybowy wigilijny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat sosu grzybowego wigilijnego

Sos grzybowy wigilijny to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu potraw. Pyszny, świąteczny sos świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie mięs pieczonych. Ciemny sos warto podać w sosjerce. Przepis na sos grzybowy wigilijny z suszonych grzybów jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: grzyby suszone, masło klarowane, cebula, śmietanka 30%, sól oraz pieprz. Sos możesz przygotować również z mrożonych grzybów.

A jak zrobić sos grzybowy wigilijny? Grzyby suszone włóż do miski, zalej je niewielką ilością wody (tak, aby były w całości przykryte) i odstaw je na 24 godziny. Po tym czasie grzyby z wodą przelej do garnka i gotuj je do miękkości. Ugotowane grzyby wyłów z bulionu (bulionu nie wylewaj) i pokrój je w paski. Na głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj posiekane grzyby i podsmażaj przez kilka minut. Śmietanę połącz ze szklanką wywaru z gotowania grzybów. Następnie śmietanę z wywarem dodaj na patelnię z grzybami i redukuj sos do odpowiedniej gęstości. W razie potrzeby sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Grzyby są także niskokaloryczne, dlatego warto włączyć je do diety, aby ją urozmaicić. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen.

Podsumowując: szybki w przygotowaniu sos grzybowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań wigilijnych. Sos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Sos możesz przygotować na bazie grzybów suszonych lub mrożonych.

Alergeny w sosie grzybowym wigilijnym

Lista alergenów dla sosu grzybowego wigilijnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sosu grzybowego wigilijnego

na 100g gotowej potrawy

Sos grzybowy wigilijny to doskonała propozycja na dodatek do dań świątecznych. Grzyby suszone stanowią doskonałe uzupełnienie sosów oraz dań, ponieważ są bardzo aromatyczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
285.44
313.99
Białko (g)
5.72
6.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
12.27
13.49
Węglowodany przyswajalne (g)
7.71
8.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.56
5.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
23.55
25.91
Tłuszcze nasycone (g)
21.60
23.76
Tłuszcze nienasycone (g)
1.95
2.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
0.96
1.05
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu grzybowego wigilijnego 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu grzybowego wigilijnego

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
38.00