Grzyby w pomidorach do słoika

Opublikowano: 22.04.2023 r., 11:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzyby w pomidorach do słoika podane w słoiku.
Grzyby w pomidorach do słoika
Grzyby w pomidorach do słoika to doskonała propozycja na pyszne przetwory na zimę. Grzyby marynowane świetnie sprawdzą się jako przekąska. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
272 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Świeże leśne grzyby (700 g)
  • Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
  • Ocet spirytusowy (80 ml)
  • Koncentrat pomidorowy (40 g)
  • Cukier - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, durszlak, słoik 400 ml

Przepis na grzyby w pomidorach do słoika krok po kroku

Grzyby dokładnie oczyść, opłucz i pokrój.

Następnie grzyby zagotuj i przecedź je na durszlaku.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.

Następnie do cebuli dodaj cukier, ocet, 3/4 szklanki ciepłej wody, koncentrat pomidorowy, po 7 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej oraz pół łyżeczki soli.

Składniki na patelni dokładnie wymieszaj i duś przez około 3 minuty.

Następnie na patelnię dodaj obgotowane grzyby i duś kolejne 10 minut.

Gorące grzyby w sosie pomidorowym przełóż do wyparzonych słoików i od razu zakręć je dokładnie wyparzonymi zakrętkami.

Słoiki ustaw odwrócone do góry nogami i pozostaw je do wystudzenia.

Wystudzone słoiki ustaw pokrywką ku górze w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na grzyby w pomidorach do słoika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat grzybów w pomidorach do słoika

Grzyby w pomidorach do słoika to doskonały pomysł na pyszne przetwory na zimę. Smaczne grzyby możesz podać jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na grzyby w pomidorach do słoika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: grzyby leśne, cebula, ocet spirytusowy, koncentrat pomidorowy, cukier, olej rzepakowy, sól, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty.

A jak zrobić grzyby w pomidorach do słoika? Grzyby dokładnie oczyść, opłucz i pokrój. Następnie grzyby zagotuj i przecedź je na durszlaku. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie do cebuli dodaj cukier, ocet, 3/4 szklanki ciepłej wody, koncentrat pomidorowy, po 7 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej oraz pół łyżeczki soli. Składniki na patelni dokładnie wymieszaj i duś przez około 3 minuty. Następnie na patelnię dodaj obgotowane grzyby i duś kolejne 10 minut. Gorące grzyby w sosie pomidorowym przełóż do wyparzonych słoików i od razu zakręć je dokładnie wyparzonymi zakrętkami. Słoiki ustaw odwrócone do góry nogami i pozostaw je do wystudzenia. Wystudzone słoiki ustaw pokrywką ku górze w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne grzyby w pomidorach. Przetwory warto wykorzystywać w sezonie zimowym, gdy ograniczony jest dostęp do dużej ilości produktów sezonowych. Najlepsze grzyby w pomidorach świetnie sprawdzą się jako przystawka podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Grzyby są dobre do spożycia dopiero po kilku dniach od przygotowania.

Alergeny w grzybach w pomidorach do słoika

Lista alergenów dla grzybów w pomidorach do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grzyby w pomidorach do słoika

Wartości odżywcze grzybów w pomidorach do słoika

na 100g gotowej potrawy

Grzyby w pomidorach do słoika to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Grzyby leśne stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz stanowią doskonały dodatek smakowy do wielu potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
68.23
272.94
Białko (g)
2.10
8.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
10.42
41.66
Węglowodany przyswajalne (g)
9.25
36.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
4.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.51
10.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
1.20
Tłuszcze nienasycone (g)
2.21
8.86
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
2.30
9.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.02
16.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.42
Witamina E (mg)
0.01
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.04
8.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.14
60.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
27.61
110.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
5.83
23.30
Potas (mg)
243.71
974.85
Wapń (mg)
10.07
40.27
Fosfor (mg)
57.15
228.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.14
36.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.42
1.69
Cynk (mg)
0.35
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny grzybów w pomidorach do słoika 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzybów w pomidorach do słoika

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
700 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
35.00
Za 700 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ocet spirytusowy
80 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 80 ml
Koncentrat pomidorowy
40 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Cukier
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
67.00