Sałatka z pomidorów do słoika

Opublikowano: 22.04.2023 r., 11:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka pomidorowa w słoiczkach
Sałatka z pomidorów do słoika
Sałatka z pomidorów do słoika to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu w sezonie zimowym. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na przetwory z pomidorów.
Przygotowanie 60 min
229 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pomidor - 10 średnich sztuk (2000 g)
  • Cebula - 5 małych sztuk (250 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Ocet spirytusowy (100 ml)
  • Sól - 3 płaskie łyżeczki (15 g)
  • Cukier - 4 łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 400 ml, łyżka

Przepis na sałatkę z pomidorów do słoika krok po kroku

Cebule obierz i pokrój w plastry.

Pomidory umyj dokładnie i pokrój w plastry (końcówki pomidorów wyrzuć).

W garnku przygotuj zalewę: wlej do niego litr wody, ocet, sól, cukier, 5 liści laurowych, 9 ziarenek ziela angielskiego oraz 18 ziarenek pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.

W wyparzonych słoikach ułóż kilka warstw pomidorów i przełóż je cebulą (sałatka powinna sięgać około 1 cm poniżej górnej części słoika).

Do każdego słoika włóż po kawałku liścia laurowego, ziarenko ziela angielskiego oraz 2 ziarenka pieprzu z zalewy.

Następnie do słoików wlej zalewę i na wierzch wlej po łyżce stołowej oleju.

Słoiki zakręć i pasteryzuj przez około 5 minut we wrzącej wodzie.

Pasteryzowane słoiki wyciągnij z garnka i pozostaw do przestudzenia.

Wystudzone słoiki z sałatką z pomidorów przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pomidorów do słoika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z pomidorów do słoika

Sałatka z pomidorów do słoika to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Sprawdzony przepis na sałatkę z pomidorów do słoika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pomidory, cebula, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz w ziarnach.

A jak zrobić sałatkę z pomidorów do słoika? Cebule obierz i pokrój w plastry. Pomidory umyj dokładnie i pokrój w plastry (końcówki pomidorów wyrzuć). W garnku przygotuj zalewę: wlej do niego litr wody, ocet, sól, cukier, 5 liści laurowych, 9 ziarenek ziela angielskiego oraz 18 ziarenek pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. W wyparzonych słoikach ułóż kilka warstw pomidorów i przełóż je cebulą (sałatka powinna sięgać około 1 cm poniżej górnej części słoika). Do każdego słoika włóż po kawałku liścia laurowego, ziarenko ziela angielskiego oraz 2 ziarenka pieprzu z zalewy. Następnie do słoików wlej zalewę i na wierzch wlej po łyżce stołowej oleju. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez około 5 minut we wrzącej wodzie. Pasteryzowane słoiki wyciągnij z garnka i pozostaw do przestudzenia. Wystudzone słoiki z sałatką z pomidorów przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Pomidory są również niskokaloryczne. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi sałatkę z pomidorów do słoików. Smaczna sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Najlepsza sałatka z pomidorów oraz cebuli jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto wykorzystać ją w okresie zimowym, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw i owoców. Zalewa do sałatki przygotowywana jest na bazie wody, octu, soli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego oraz pieprzu ziarnistego.

Alergeny w sałatce z pomidorów do słoika

Lista alergenów dla sałatki z pomidorów do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z pomidorów do słoika

Wartości odżywcze sałatki z pomidorów do słoika

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z pomidorów do słoika to doskonała propozycja na smaczny dodatek do dań obiadowych. Pomidory stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
61.16
229.34
Białko (g)
0.81
3.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
5.63
21.11
Węglowodany przyswajalne (g)
4.50
16.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
4.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
4.17
15.63
Tłuszcze nasycone (g)
0.36
1.36
Tłuszcze nienasycone (g)
3.80
14.26
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
33.53
125.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.68
43.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.43
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.49
1.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.87
52.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
358.58
1344.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
236.82
888.08
Potas (mg)
203.95
764.82
Wapń (mg)
10.68
40.04
Fosfor (mg)
22.22
83.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.83
36.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.24
0.90
Cynk (mg)
0.15
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pomidorów do słoika 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pomidorów do słoika

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
2000 g
10 średnich sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 14
26.67
Za 2000 g
Cebula
250 g
5 małych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Ocet spirytusowy
100 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 100 ml
Sól
15 g
3 płaskie łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 g
Cukier
40 g
4 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
44.50