Sos pomidorowy na zimę

Opublikowano: 10.08.2021 r., 17:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos pomidorowy na zimę podany w małym słoiczku.
Sos pomidorowy na zimę
Sos pomidorowy na zimę to dodatek, który pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem tych warzyw nawet gdy nie są dostępne. To świetny wybór dla miłośników prostych przepisów.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 60 min
66 kcal
Kcal w porcji
172 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Pomidor (2500 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, blender, słoiki, sitko, praska do czosnku

Przepis na sos pomidorowy na zimę krok po kroku

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w sporą kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do pomidorów. Całość zalej połową szklanki wody i przypraw solą, pieprzem i bazylią. Gotuj przez godzinę, od czasu do mieszając.

Po tym czasie sos zblenduj na gładką masę i przełóż go do słoików.

Słoiki zakręć i włóż do garnka z gorącą wodą.

Wodę zagotuj i pasteryzuj w niej słoiki przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na sos pomidorowy na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat sosu pomidorowego na zimę

Sos pomidorowy na zimę to świetny sposób, by zatrzymać smak i aromat letnich pomidorów w pysznym dodatku do potraw. Sos jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a całość zabiera bardzo mało czasu. Tak przygotowany świetnie sprawdzi się do słoików. Jego smak jest naprawdę uniwersalny, więc pasuje do mięsa, czy makaronu. Można go również jeść na zimno, w takim wypadku stanowi świetną alternatywę dla ketchupu.

Ten sos robi się z pomidorów, najlepiej świeżych. Dobrze jest robić go w czasie, gdy jest sezon na pomidory, czyli latem, dzięki temu sos będzie smakował naprawdę fantastycznie. Pomidory są bardzo często używanym warzywem, jednak mało osób wie, że w ich przypadku obróbka termiczna jest niezwykle korzystna. Podczas długiego gotowania powstaje w nich więcej likopenu, substancji, która sprawia, że warzywa te są tak cenne dla zdrowia. Ten antyoksydant pozytywnie wpływa na układ krwionośny, chroniąc serce przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Im dłużej gotują się pomidory, tym więcej likopenu w nich będzie. Dlatego ten sos jest wspaniałym źródłem tego składnika.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos pomidorowy na zimę, w sposób bardzo łatwy, a także niezbyt pracochłonny, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezbyt skomplikowana, a powstały sos ma mnóstwo pysznego smaku. To zasługa ziół, a także czosnku, który wspaniale podkreśla słodycz pomidorów. Do smażenia pomidorów warto jest użyć oliwy z oliwek, która również dobrze komponuje się z warzywami, a przy okazji jest źródłem zdrowych tłuszczów.

Przepis na sos pomidorowy na zimę jest niezwykle łatwy. Do przygotowania całości potrzeba tylko garnka i blendera. Sos najlepiej przechowywać w słoikach. Świetnie sprawdzą się do tego małe słoiki, w których można łatwo poporcjować sos, dzięki temu jedną porcję można wykorzystać od razu.

Choć w sklepach bez problemu można kupić gotowy sos pomidorowy, to jednak najlepiej smakuje ten domowy, zrobiony ze świeżych warzyw. W takim wypadku można uniknąć konserwantów czy zbędnych dodatków. Tak przygotowany sos jest niezwykle pyszny, a przy tym bardzo szybki i łatwy. To dobry wybór dla osób dbających o zbilansowane menu.

Alergeny w sosie pomidorowym na zimę

Lista alergenów dla sosu pomidorowego na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos pomidorowy na zimę

Wartości odżywcze sosu pomidorowego na zimę

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowy sos, który dostarcza dużych ilości likopenu, wspierającego pracę układu krwionośnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(172g)
Energia (kcal)
38.94
66.98
Białko (g)
0.89
1.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(172g)
Węglowodany (g)
3.97
6.83
Węglowodany przyswajalne (g)
2.79
4.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
2.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(172g)
Tłuszcz (g)
2.53
4.35
Tłuszcze nasycone (g)
0.47
0.81
Tłuszcze nienasycone (g)
2.05
3.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.73
2.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
0.56
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(172g)
Witamina A (µg (mcg))
40.78
70.14
Witamina B6 (mg)
0.08
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.48
23.19
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.86
1.48
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Niacyna (mg)
0.59
1.01
Foliany (µg (mcg))
14.58
25.08
Beta karoten (µg (mcg))
435.95
749.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(172g)
Sód (mg)
5.00
8.60
Potas (mg)
232.46
399.82
Wapń (mg)
10.79
18.55
Fosfor (mg)
24.19
41.61
Magnez (mg)
10.83
18.62
Żelazo (mg)
0.29
0.49
Cynk (mg)
0.17
0.30
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pomidorowego na zimę 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu pomidorowego na zimę

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
2500 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 17
33.33
Za 2500 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
57.00