Przepis na pomidory z cebulą w słoiku krok po kroku
- Pomidor 1000 g
- Cebula 300 g
- Cukier 20 g
- Ocet winny 45 ml
Na dno słoika wrzuć liść laurowy, gorczycę i ziele.
Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć całość do słoika.
Pomidory umyj i ułóż w słoiku, tak by zostało trochę luzu. Możesz pokroić je w plastry.
W garnku zagotuj 1,5 l wody, dodaj do niej cukier i ocet. Zagotuj.
Zalewę ostudź i zalej nią pomidory.
Pasteryzuj słoiki 4 minuty.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Pomidory z cebulą w słoiku - cechy przepisu
Więcej o pomidorach z cebulą w słoiku
Pomidory z cebulą w słoiku to idealna opcja na każdy dzień. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Całość będzie doskonałym dopełnieniem codziennych posiłków.
Przepis na pomidory z cebulą w słoiku to doskonały pomysł na pyszne przetwory, które można przygotować w łatwy sposób we własnym domu. Te pomidorki wspaniale sprawdzają się do słoików na zimę. By pomidory z cebulą były naprawdę smaczne, niezwykle ważna jest odpowiednia zalewa. Ta z przepisu jest łatwa, ale niezwykle aromatyczna. Zalewę do nich robi się na bazie octu z dodatkiem przypraw. Dzięki temu jest nieco kwaśna, ale również bardzo delikatna. Wystarczy dodać do niej liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę, by zachwycała smakiem. Choć niektórzy dodają również ostrych papryczek, by nieco podkręcić całą kompozycję smakową. Do stworzenia tego przetworu potrzebne są tylko całe pomidory, najlepiej sprawdzą się te małe. Tak przygotowane należy włożyć do słoików. Całość wieńczy wspaniała zalewa. To najlepsze rozwiązanie na zimę, kiedy to brakuje świeżych warzyw, a te zakupione latem i poddane lekkiej obróbce smakują po prostu fantastycznie. To pyszna opcja, która jest szczególnie dobra dla osób, które chcą włączyć do swojego menu więcej warzyw w łatwy sposób. Pomidory to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego dobrze jest aby gościły w menu niezwykle często. To wspaniałe źródło potasu, które dobrze wpływa na cały organizm. Zwłaszcza mięśnie i serce. Jednak najważniejszą prozdrowotną substancją, która się w nich znajduje, jest likopen. To potężny antyoksydant chroniący organizm przed nowotworami. Choć mogłoby się wydawać, że więcej znajduje się go w świeżych warzywach, to tak naprawdę znacznie większe ilości tej substancji znajdują się w przetworzonych. Dlatego tak dobrze, by również one gościły w menu. Ze względu na dość spory dodatek octu będą też świetnym wyborem dla osób z problemami z gospodarką węglowodanową, gdyż ocet świetnie wpływa na poziom cukru we krwi. Te pomidorki sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również dodatek do sałatki, czy kanapki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pomidory z cebulą w słoiku, które będą pyszne, a przy okazji ciekawe, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Te domowe przetwory sprawdzą się idealnie dla miłośników prostych, ale zdrowych warzywnych dodatków.
Wartości odżywcze pomidorów z cebulą w słoiku
Energia i białka
(137g)
Węglowodany w pomidorach z cebulą w słoiku
(137g)
Tłuszcze
(137g)
Witaminy w przepisie na pomidory z cebulą w słoiku
(137g)
Składniki mineralne w przepisie na pomidory z cebulą w słoiku
(137g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pomidorach z cebulą w słoiku
Lista alergenów dla pomidorów z cebulą w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca