Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków krok po kroku

Składniki
  • Ogórek 2000 g
  • pomidory zielone 1000 g
  • Marchewka 500 g
  • Cebula 500 g
  • Cukier 200 g 1 szklanka - do zalewy
  • Olej rzepakowy 80 ml 10 łyżek - do zalewy
  • Kapusta biała 500 g
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
To będzie niezbędne
duży garnek, słoiki, duża miska, chochelka

Dokładnie umyj warzywa.

Ogórki, pomidory, marchew i cebulę pokrój w plasterki o grubości około 1-2 mm, a kapustę poszatkuj.

Pokrojone warzywa posyp solą (około 2 łyżek soli) i dokładnie wymieszaj.

Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny.

Następnie lekko odciśnij wodę z posolonych warzyw.

Przygotuj zalewę. Do dużego garnka dodaj składniki na zalewę (375 ml octu, 750 ml wody, olej, cukier, 15 ziaren ziela angielskiego, 12 liści laurowych i 15 ziaren pieprzu). Zagotuj zalewę, często mieszając, aby cukier się rozpuścił.

Do gotującej zalewy dodaj warzywa i gotuj około 5 minut.

W tym czasie przygotuj słoiki i garnek do pasteryzowania. Wyłóż na dno garnka liście kapusty lub ściereczkę.

Gotową sałatkę przełóż chochelką do słoików, wytrzyj brzeg słoika ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręć.

Słoiki wstaw do wcześniej przygotowanego garnka, zalej letnią wodą do ¾ wysokości słoika i podgrzewaj, uważając, żeby nie doprowadzić wody do wrzenia.

Po 20-25 minutach pasteryzowania, gorące słoiki wyłóż wieczkiem do dołu, przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia.

Miseczka z sałatką z zielonych pomidorów i ogórków stojąca na drewnianym stole
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
Koszt przygotowania dania
45.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
490 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
46

Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z zielonych pomidorów i ogórków

Zimą świeże warzyw i owoce są droższe, dlatego warto wykorzystać ten przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków i zaopatrzyć się na zimę w słoiki. Dzięki temu bez względu na porę roku będziesz mogła cieszyć się warzywami w swoich kanapkach i obiedzie. U mnie najczęściej podawana jest właśnie jako dodatek do obiadu. Podobnie jak sałatka szwedzka wymaga ona trochę krojenia i gotowania, a co za tym idzie też czasu, więc najlepiej przygotowywać ją w weekend.

Do jej przygotowania wykorzystamy oczywiście ogórka zielonego oraz zielone pomidory, a dla zwiększenia różnorodności kolorów dodamy także trochę papryki, marchewki i cebuli. Sałatka z ogórka i pomidora do słoika jest robiona z warzyw w skórce, dlatego pamiętaj, aby dobrze umyć składniki. To wszystko zapakujemy do słoików, zalejemy zalewą i zapasteryzujemy, aby się nie zepsuła.

Pasteryzacja, czyli inaczej wekowanie, jest procesem polegającym na podgrzaniu naczynia, w naszym przypadku słoików, wypełnionych jakąś zawartością, na przykład naszą sałatką z zielonych pomidorów i ogórków. Przed włożeniem słoików najlepiej włożyć coś na dno garnka, np. liście kapusty lub ściereczkę, aby słoiki nie dotykały bezpośrednio do dna garnka. W trakcie pasteryzacji nie przekracza się temperatury 100 stopni Celsjusza. Tutaj zastosujemy długotrwałą pasteryzację, czyli taką, która przebiega w temperaturze około 65 stopni Celsjusza, a czas trwania pasteryzacji wynosi około 20 minut, w zależności do produktu i wielkości użytego naczynia. Jeżeli będziesz używać słoików o pojemności 0,5 l, wystarczy 15-20 minut, a w przypadku słoików litrowych wydłuż czas do 25 minut. Cały ten proces ma na celu zniszczenie lub zahamowanie rozwoju drobnoustrojów i enzymów, które mogłyby spowodować zepsucie się żywności i chorobę. Dzięki temu możesz ją przechowywać miesiącami i wyciągać słoik, gdy masz na to ochotę.

Z całego przepisu wyjdzie około 11 słoików o objętości 500 ml lub 6 słoików 1000 ml. Jeżeli chcesz przygotować mniejszą ilość, na przykład tylko na spróbowanie to podziel ilość składników przez 3, aby uzyskać 4 małe słoiki lub 2 duże.

Wartości odżywcze sałatki z zielonych pomidorów i ogórków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (920g)
Energia (kalorie)
53.35 kcal
490.79 kcal
Białko
0.87 g
8.00 g
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z zielonych pomidorów i ogórków

Na 100g
Na porcję (920g)
Węglowodany
9.34 g
85.92 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.17 g
75.14 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.17 g
10.78 g
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (920g)
Tłuszcz
1.82 g
16.75 g
Tłuszcze nasycone
0.21 g
1.89 g
Tłuszcze nienasycone
1.62 g
14.86 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.12 g
10.30 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
4.56 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków

Na 100g
Na porcję (920g)
Witamina B6
0.07 mg
0.67 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
11.29 mg
103.84 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.40 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.29 mg
2.63 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
13.28 µg (mcg)
122.22 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
966.95 µg (mcg)
8895.90 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków

Na 100g
Na porcję (920g)
Sód
13.12 mg
120.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
170.79 mg
1571.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
19.50 mg
179.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
25.31 mg
232.89 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.09 mg
102.01 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.33 mg
3.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.16 mg
1.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z zielonych pomidorów i ogórków 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z zielonych pomidorów i ogórków

Lista alergenów dla sałatki z zielonych pomidorów i ogórków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków

Cena przygotowania sałatki z zielonych pomidorów i ogórków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
pomidory zielone
1000 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 1000 g
Marchewka
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
200 g
1 szklanka - do zalewy
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
80 ml
10 łyżek - do zalewy
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Kapusta biała
500 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Liczba porcji:
Razem
62.00
Łączny koszt
45.06
Jak oceniasz przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób