Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
- Ogórek (2000 g)
- Pomidory zielone (1000 g)
- Marchewka (500 g)
- Cebula (500 g)
- Cukier - 1 szklanka - do zalewy (200 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek - do zalewy (80 ml)
- Kapusta biała (500 g)
Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków krok po kroku
Dokładnie umyj warzywa.
Ogórki, pomidory, marchew i cebulę pokrój w plasterki o grubości około 1-2 mm, a kapustę poszatkuj.
Pokrojone warzywa posyp solą (około 2 łyżek soli) i dokładnie wymieszaj.
Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Następnie lekko odciśnij wodę z posolonych warzyw.
Przygotuj zalewę. Do dużego garnka dodaj składniki na zalewę (375 ml octu, 750 ml wody, olej, cukier, 15 ziaren ziela angielskiego, 12 liści laurowych i 15 ziaren pieprzu). Zagotuj zalewę, często mieszając, aby cukier się rozpuścił.
Do gotującej zalewy dodaj warzywa i gotuj około 5 minut.
W tym czasie przygotuj słoiki i garnek do pasteryzowania. Wyłóż na dno garnka liście kapusty lub ściereczkę.
Gotową sałatkę przełóż chochelką do słoików, wytrzyj brzeg słoika ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręć.
Słoiki wstaw do wcześniej przygotowanego garnka, zalej letnią wodą do ¾ wysokości słoika i podgrzewaj, uważając, żeby nie doprowadzić wody do wrzenia.
Po 20-25 minutach pasteryzowania, gorące słoiki wyłóż wieczkiem do dołu, przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat sałatki z zielonych pomidorów i ogórków
Zimą świeże warzyw i owoce są droższe, dlatego warto wykorzystać ten przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków i zaopatrzyć się na zimę w słoiki. Dzięki temu bez względu na porę roku będziesz mogła cieszyć się warzywami w swoich kanapkach i obiedzie. U mnie najczęściej podawana jest właśnie jako dodatek do obiadu. Podobnie jak sałatka szwedzka wymaga ona trochę krojenia i gotowania, a co za tym idzie też czasu, więc najlepiej przygotowywać ją w weekend.
Do jej przygotowania wykorzystamy oczywiście ogórka zielonego oraz zielone pomidory, a dla zwiększenia różnorodności kolorów dodamy także trochę papryki, marchewki i cebuli. Sałatka z ogórka i pomidora do słoika jest robiona z warzyw w skórce, dlatego pamiętaj, aby dobrze umyć składniki. To wszystko zapakujemy do słoików, zalejemy zalewą i zapasteryzujemy, aby się nie zepsuła.
Pasteryzacja, czyli inaczej wekowanie, jest procesem polegającym na podgrzaniu naczynia, w naszym przypadku słoików, wypełnionych jakąś zawartością, na przykład naszą sałatką z zielonych pomidorów i ogórków. Przed włożeniem słoików najlepiej włożyć coś na dno garnka, np. liście kapusty lub ściereczkę, aby słoiki nie dotykały bezpośrednio do dna garnka. W trakcie pasteryzacji nie przekracza się temperatury 100 stopni Celsjusza. Tutaj zastosujemy długotrwałą pasteryzację, czyli taką, która przebiega w temperaturze około 65 stopni Celsjusza, a czas trwania pasteryzacji wynosi około 20 minut, w zależności do produktu i wielkości użytego naczynia. Jeżeli będziesz używać słoików o pojemności 0,5 l, wystarczy 15-20 minut, a w przypadku słoików litrowych wydłuż czas do 25 minut. Cały ten proces ma na celu zniszczenie lub zahamowanie rozwoju drobnoustrojów i enzymów, które mogłyby spowodować zepsucie się żywności i chorobę. Dzięki temu możesz ją przechowywać miesiącami i wyciągać słoik, gdy masz na to ochotę.
Z całego przepisu wyjdzie około 11 słoików o objętości 500 ml lub 6 słoików 1000 ml. Jeżeli chcesz przygotować mniejszą ilość, na przykład tylko na spróbowanie to podziel ilość składników przez 3, aby uzyskać 4 małe słoiki lub 2 duże.
Alergeny w sałatce z zielonych pomidorów i ogórków
Lista alergenów dla sałatki z zielonych pomidorów i ogórków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków
Wartości odżywcze sałatki z zielonych pomidorów i ogórków
Energia i białka
(920g)
Węglowodany
(920g)
Tłuszcze
(920g)
Witaminy
(920g)
Składniki mineralne
(920g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.