Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków

Opublikowano: 24.04.2021 r., 10:05 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z zielonych pomidorów
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków jest świetnym rozwiązaniem na zimę, gdy świeże warzywa są trudniej dostępne. Przygotowywana jest podobnie jak sałatka szwedzka.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 25 min
490 kcal
Kcal w porcji
920 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Ogórek (2000 g)
  • Pomidory zielone (1000 g)
  • Marchewka (500 g)
  • Cebula (500 g)
  • Cukier - 1 szklanka - do zalewy (200 g)
  • Olej rzepakowy - 10 łyżek - do zalewy (80 ml)
  • Kapusta biała (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki, duża miska, chochelka

Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków krok po kroku

Dokładnie umyj warzywa.

Ogórki, pomidory, marchew i cebulę pokrój w plasterki o grubości około 1-2 mm, a kapustę poszatkuj.

Pokrojone warzywa posyp solą (około 2 łyżek soli) i dokładnie wymieszaj.

Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny.

Następnie lekko odciśnij wodę z posolonych warzyw.

Przygotuj zalewę. Do dużego garnka dodaj składniki na zalewę (375 ml octu, 750 ml wody, olej, cukier, 15 ziaren ziela angielskiego, 12 liści laurowych i 15 ziaren pieprzu). Zagotuj zalewę, często mieszając, aby cukier się rozpuścił.

Do gotującej zalewy dodaj warzywa i gotuj około 5 minut.

W tym czasie przygotuj słoiki i garnek do pasteryzowania. Wyłóż na dno garnka liście kapusty lub ściereczkę.

Gotową sałatkę przełóż chochelką do słoików, wytrzyj brzeg słoika ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręć.

Słoiki wstaw do wcześniej przygotowanego garnka, zalej letnią wodą do ¾ wysokości słoika i podgrzewaj, uważając, żeby nie doprowadzić wody do wrzenia.

Po 20-25 minutach pasteryzowania, gorące słoiki wyłóż wieczkiem do dołu, przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z zielonych pomidorów i ogórków

Zimą świeże warzyw i owoce są droższe, dlatego warto wykorzystać ten przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków i zaopatrzyć się na zimę w słoiki. Dzięki temu bez względu na porę roku będziesz mogła cieszyć się warzywami w swoich kanapkach i obiedzie. U mnie najczęściej podawana jest właśnie jako dodatek do obiadu. Podobnie jak sałatka szwedzka wymaga ona trochę krojenia i gotowania, a co za tym idzie też czasu, więc najlepiej przygotowywać ją w weekend.

Do jej przygotowania wykorzystamy oczywiście ogórka zielonego oraz zielone pomidory, a dla zwiększenia różnorodności kolorów dodamy także trochę papryki, marchewki i cebuli. Sałatka z ogórka i pomidora do słoika jest robiona z warzyw w skórce, dlatego pamiętaj, aby dobrze umyć składniki. To wszystko zapakujemy do słoików, zalejemy zalewą i zapasteryzujemy, aby się nie zepsuła.

Pasteryzacja, czyli inaczej wekowanie, jest procesem polegającym na podgrzaniu naczynia, w naszym przypadku słoików, wypełnionych jakąś zawartością, na przykład naszą sałatką z zielonych pomidorów i ogórków. Przed włożeniem słoików najlepiej włożyć coś na dno garnka, np. liście kapusty lub ściereczkę, aby słoiki nie dotykały bezpośrednio do dna garnka. W trakcie pasteryzacji nie przekracza się temperatury 100 stopni Celsjusza. Tutaj zastosujemy długotrwałą pasteryzację, czyli taką, która przebiega w temperaturze około 65 stopni Celsjusza, a czas trwania pasteryzacji wynosi około 20 minut, w zależności do produktu i wielkości użytego naczynia. Jeżeli będziesz używać słoików o pojemności 0,5 l, wystarczy 15-20 minut, a w przypadku słoików litrowych wydłuż czas do 25 minut. Cały ten proces ma na celu zniszczenie lub zahamowanie rozwoju drobnoustrojów i enzymów, które mogłyby spowodować zepsucie się żywności i chorobę. Dzięki temu możesz ją przechowywać miesiącami i wyciągać słoik, gdy masz na to ochotę.

Z całego przepisu wyjdzie około 11 słoików o objętości 500 ml lub 6 słoików 1000 ml. Jeżeli chcesz przygotować mniejszą ilość, na przykład tylko na spróbowanie to podziel ilość składników przez 3, aby uzyskać 4 małe słoiki lub 2 duże.

Alergeny w sałatce z zielonych pomidorów i ogórków

Lista alergenów dla sałatki z zielonych pomidorów i ogórków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków

Wartości odżywcze sałatki z zielonych pomidorów i ogórków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(920g)
Energia (kcal)
53.35
490.79
Białko (g)
0.87
8.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(920g)
Węglowodany (g)
9.34
85.92
Węglowodany przyswajalne (g)
8.17
75.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
10.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(920g)
Tłuszcz (g)
1.82
16.75
Tłuszcze nasycone (g)
0.21
1.89
Tłuszcze nienasycone (g)
1.62
14.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.12
10.30
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
4.56
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(920g)
Witamina A (µg (mcg))
96.65
889.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.29
103.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.10
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.29
2.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.28
122.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
966.95
8895.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(920g)
Sód (mg)
13.12
120.68
Potas (mg)
170.79
1571.31
Wapń (mg)
19.50
179.38
Fosfor (mg)
25.31
232.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.09
102.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.33
3.02
Cynk (mg)
0.16
1.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z zielonych pomidorów i ogórków 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z zielonych pomidorów i ogórków

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Pomidory zielone
1000 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 1000 g
Marchewka
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
200 g
1 szklanka - do zalewy
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
80 ml
10 łyżek - do zalewy
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Kapusta biała
500 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
62.00