Pomidory koktajlowe na zimę
- Pomidory koktajlowe (2000 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier (150 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Przepis na pomidory koktajlowe na zimę krok po kroku
Do garnka wlej 2 litry wody, ocet, cukier, 2 łyżki soli kamiennej oraz 2 łyżki ziarenek pieprzu. Składniki wymieszaj i zagotuj, mieszając od czasu do czasu.
Pomidorki koktajlowe umyj dokładnie i osusz.
Pomidorki ułóż ciasno w wyparzonych słoiczkach.
Do każdego słoiczka włóż obrany ząbek czosnku, kilka ziarenek gorczycy oraz wlej łyżkę oleju rzepakowego.
Pomidorki w słoikach zalej ciepłą zalewą i zakręć wyparzonymi pokrywkami.
Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką i zalej je do 2/3 wysokości wodą.
Słoiki pasteryzuj przez około 8-9 minut od momentu zagotowania się wody.
Słoiczki wyciągnij z wody i pozostaw do przestudzenia.
Gotowe pomidorki koktajlowe przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Passata pomidorowa
-
Pomidory w słoikach
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Pomidory z cebulą w słoiku
-
Pomidory do słoików
-
Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów
-
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
-
Pomidory koktajlowe w słoikach na zimę
-
Pomidory w słoikach na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
-
Sos pomidorowy na zimę
-
Pomidorki koktajlowe w zalewie
-
Przecier z pomidorów na zimę
-
Pomidory w kawałkach na zimę
-
Sałatka z pomidorów do słoika
-
Pomidory na zimę do kanapek
-
Pomidory na zupę do słoików
-
Grzyby w pomidorach do słoika
-
Pomidory do słoików na zimę
Więcej informacji na temat pomidorów koktajlowych na zimę
Pomidory koktajlowe na zimę to doskonały pomysł na przetwory do słoików. Całe pomidorki koktajlowe w zalewie są dość kwaśne i świetnie sprawdzą się jako dodatek do potraw. Przepis na pomidory koktajlowe na zimę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pomidorki koktajlowe, ocet spirytusowy, cukier, olej rzepakowy, sól, czosnek, pieprz ziarnisty oraz gorczyca.
A jak zrobić pomidory koktajlowe na zimę? Do garnka wlej 2 litry wody, ocet, cukier, 2 łyżki soli kamiennej oraz 2 łyżki ziarenek pieprzu. Składniki wymieszaj i zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Pomidorki koktajlowe umyj dokładnie i osusz. Pomidorki ułóż ciasno w wyparzonych słoiczkach. Do każdego słoiczka włóż obrany ząbek czosnku, kilka ziarenek gorczycy oraz wlej łyżkę oleju rzepakowego. Pomidorki w słoikach zalej ciepłą zalewą i zakręć wyparzonymi pokrywkami. Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką i zalej je do 2/3 wysokości wodą. Słoiki pasteryzuj przez około 8-9 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiczki wyciągnij z wody i pozostaw do przestudzenia. Gotowe pomidorki koktajlowe przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować pasteryzowane pomidorki koktajlowe na zimę. Produkty spożywcze niezbędne do ich przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Gotowe pomidorki w zalewie octowej możesz podać jako dodatek do potraw lub smaczną przystawkę podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Pomidory stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Alergeny w pomidorach koktajlowych na zimę
Lista alergenów dla pomidorów koktajlowych na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze pomidorów koktajlowych na zimę
Pomidory koktajlowe na zimę to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Pomidory stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.