Pomidory koktajlowe na zimę

Opublikowano: 22.04.2023 r., 11:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pomidory koktajlowe na zimę podane w słoiku. Dookoła słoika ułożone są świeże pomidorki koktajlowe.
Pomidory koktajlowe na zimę
Pomidory koktajlowe na zimę stanowią doskonały pomysł na pyszne przetwory na zimę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pasteryzowane pomidorki w zalewie octowej.
Przygotowanie 40 min
220 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pomidory koktajlowe (2000 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier (150 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek, pieprz ziarna, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 400 ml, ściereczka

Przepis na pomidory koktajlowe na zimę krok po kroku

Do garnka wlej 2 litry wody, ocet, cukier, 2 łyżki soli kamiennej oraz 2 łyżki ziarenek pieprzu. Składniki wymieszaj i zagotuj, mieszając od czasu do czasu.

Pomidorki koktajlowe umyj dokładnie i osusz.

Pomidorki ułóż ciasno w wyparzonych słoiczkach.

Do każdego słoiczka włóż obrany ząbek czosnku, kilka ziarenek gorczycy oraz wlej łyżkę oleju rzepakowego.

Pomidorki w słoikach zalej ciepłą zalewą i zakręć wyparzonymi pokrywkami.

Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką i zalej je do 2/3 wysokości wodą.

Słoiki pasteryzuj przez około 8-9 minut od momentu zagotowania się wody.

Słoiczki wyciągnij z wody i pozostaw do przestudzenia.

Gotowe pomidorki koktajlowe przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na pomidory koktajlowe na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat pomidorów koktajlowych na zimę

Pomidory koktajlowe na zimę to doskonały pomysł na przetwory do słoików. Całe pomidorki koktajlowe w zalewie są dość kwaśne i świetnie sprawdzą się jako dodatek do potraw. Przepis na pomidory koktajlowe na zimę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pomidorki koktajlowe, ocet spirytusowy, cukier, olej rzepakowy, sól, czosnek, pieprz ziarnisty oraz gorczyca.

A jak zrobić pomidory koktajlowe na zimę? Do garnka wlej 2 litry wody, ocet, cukier, 2 łyżki soli kamiennej oraz 2 łyżki ziarenek pieprzu. Składniki wymieszaj i zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Pomidorki koktajlowe umyj dokładnie i osusz. Pomidorki ułóż ciasno w wyparzonych słoiczkach. Do każdego słoiczka włóż obrany ząbek czosnku, kilka ziarenek gorczycy oraz wlej łyżkę oleju rzepakowego. Pomidorki w słoikach zalej ciepłą zalewą i zakręć wyparzonymi pokrywkami. Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką i zalej je do 2/3 wysokości wodą. Słoiki pasteryzuj przez około 8-9 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiczki wyciągnij z wody i pozostaw do przestudzenia. Gotowe pomidorki koktajlowe przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pasteryzowane pomidorki koktajlowe na zimę. Produkty spożywcze niezbędne do ich przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Gotowe pomidorki w zalewie octowej możesz podać jako dodatek do potraw lub smaczną przystawkę podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Pomidory stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Alergeny w pomidorach koktajlowych na zimę

Lista alergenów dla pomidorów koktajlowych na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze pomidorów koktajlowych na zimę

na 100g gotowej potrawy

Pomidory koktajlowe na zimę to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Pomidory stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
55.02
220.08
Białko (g)
0.72
2.89
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.32
37.26
Węglowodany przyswajalne (g)
8.33
33.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
3.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
1.82
7.29
Tłuszcze nasycone (g)
0.21
0.83
Tłuszcze nienasycone (g)
1.61
6.46
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
34.43
137.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.23
44.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.48
1.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.30
49.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
368.03
1472.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
4.36
17.46
Potas (mg)
194.59
778.36
Wapń (mg)
8.87
35.49
Fosfor (mg)
20.08
80.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.12
36.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.23
0.91
Cynk (mg)
0.14
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów koktajlowych na zimę 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorów koktajlowych na zimę

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory koktajlowe
2000 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
40.00
Za 2000 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
52.50