Pomidorki koktajlowe w zalewie

Opublikowano: 27.02.2024 r., 8:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pomidorki koktajlowe w zalewie podane w słoiku.
Pomidorki koktajlowe w zalewie
Pomidorki koktajlowe w zalewie to doskonały sposób na przedłużenie trwałości tego prostego warzywa. Pomidorki z zalewy sprawdzą się idealnie jako przystawka na imprezę.
Przygotowanie 30 min
Marynowanie 20 min
47 kcal
Kcal w porcji
232 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pomidory koktajlowe (2000 g)
  • Sól (10 g)
  • Cukier (5 g)
  • Cebula (200 g)
  • Ocet spirytusowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, pieprz ziarna, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na pomidorki koktajlowe w zalewie krok po kroku

Pomidorki umyj i włóż do słoików.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

W garnku zagotuj 1 litr wody. Dodaj cebulę, ziele, pieprz i gorczycę. Wsyp cukier oraz sól, wlej cukier. Zagotuj.

Gotową zalewą zalej pomidory. Pasteryzuj około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na pomidorki koktajlowe w zalewie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat pomidorków koktajlowych w zalewie

Pomidorki koktajlowe w zalewie to doskonały sposób na przedłużenie trwałości tego prostego warzywa. Pomidorki z zalewy sprawdzą się idealnie jako przystawka na imprezę.

Przepis na pomidorki koktajlowe w zalewie to wspaniała opcja na prosty dodatek do dań. Jeśli kochasz pomidory pod każdą postacią, to coś idealnie dla Ciebie. Pod wpływem smacznej zalewy stają się lekko słodkawe. Jednak odrobina słodyczy świetnie kombinuje się z ich kwaskowym smakiem. Każdy miłośnik pomidorów przyzna, że w takim wydaniu stają się one niezwykle atrakcyjne smakowo. Pomidory to warzywa, które goszczą w menu niezwykle często. Można wręcz powiedzieć, że należą do jednych z ulubionych warzyw. To dlatego, że są niezwykle uniwersalne. Sprawdzają się w kuchni w wielu różnych kombinacjach. Mogą stanowić tylko dodatek do dań, jak i ich główną bazę. Mają smak, który dla wielu osób kojarzy się z latem. Jeśli nie wiesz, w jaki sposób zachować go na dłużej, koniecznie wypróbuj tego przepisu. Pomidory to nie tylko bardzo smaczne warzywa, ale również zdrowe. Pomidory charakteryzują się naprawdę dużą wartością odżywczą, jednak jest ona skorelowana z bardzo niską kalorycznością. Są bogate w witaminę C, która jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii i utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Stanowią również bogate źródło likopenu, potasu, a także witamin E oraz beta-karotenu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pomidorki koktajlowe w zalewie, by były smaczne i proste, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. To coś dla wszystkich osób, które kochają przygotowywać przetwory. Do słoików można zapakować prawie każde warzywo. Jeśli jednak nigdy nie próbowałaś używać w taki sposób pomidorków, to czas to zmienić! To doskonała opcja na zimę. Zalewa do pomidorów jest bardzo prosta i przypomina te, po które sięga się zazwyczaj. Przygotowuje się ją na bazie wody, octu i cukru. Taka mieszanka gwarantuje najlepszy smak, ale jest doskonałą opcją na konserwowanie warzyw. Ocet ze względu na niskie pH zapobiega namnażaniu się drobnoustrojów, dzięki czemu wystarczy tylko pasteryzacja, by zabezpieczyć te smaczne warzywa.

Alergeny w pomidorkach koktajlowych w zalewie

Lista alergenów dla pomidorków koktajlowych w zalewie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze pomidorków koktajlowych w zalewie

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo witamin i dobrego dla serca likopenu. Powinny na nią jednak uważać osoby z chorobami żołądka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(232g)
Energia (kcal)
20.62
47.83
Białko (g)
0.86
1.98
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(232g)
Węglowodany (g)
4.38
10.17
Węglowodany przyswajalne (g)
3.20
7.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
2.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(232g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.42
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.23
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(232g)
Witamina A (µg (mcg))
36.29
84.18
Witamina B6 (mg)
0.08
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
12.48
28.94
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.02
0.05
Niacyna (mg)
0.52
1.21
Foliany (µg (mcg))
14.60
33.87
Beta karoten (µg (mcg))
387.99
900.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(232g)
Sód (mg)
172.36
399.87
Potas (mg)
217.49
504.58
Wapń (mg)
10.99
25.50
Fosfor (mg)
23.41
54.32
Magnez (mg)
10.41
24.16
Żelazo (mg)
0.25
0.59
Cynk (mg)
0.16
0.38
Miedź (mg)
0.06
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorków koktajlowych w zalewie 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorków koktajlowych w zalewie

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory koktajlowe
2000 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
40.00
Za 2000 g
Sól
10 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ocet spirytusowy
100 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 100 ml
Koszt składników
49.50