Pomidory w kawałkach na zimę

Opublikowano: 12.03.2023 r., 12:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pomidory w kawałkach na zimę znajdują się w słoikach.
Pomidory w kawałkach na zimę
Pomidory w kawałkach na zimę to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Pomidory możesz wykorzystać do przygotowania wielu ciekawych potraw. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pasteryzacja 25 min
71 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pomidor 20 średnich sztuk (4000 g)
  • Sól 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na pomidory w kawałkach na zimę krok po kroku

Pomidory umyj, wrzuć je na 2-3 minuty do wrzącej wody. Poczekaj, aż nieco przestygną i obierz je ze skórki.

Z każdego pomidora wykrój zieloną końcówkę od ogonka i pokrój je na mniejsze części.

Pokrojone pomidory wrzuć do garnka i gotuj przez około 25 minut, pod koniec gotowania do pomidorów dodaj sól i dokładnie je wymieszaj.

Jeszcze wrzące pomidory przelej do wyparzonych słoików, każdy słoik zakręć pokrywką.

Słoiki z pomidorami odstaw w ciepłe miejsce (np. owiń je kocem) i pozostaw do przestygnięcia.

Wystudzone słoiki odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce.

Jak oceniasz przepis na pomidory w kawałkach na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat pomidorów w kawałkach na zimę

Pomidory w kawałkach na zimę to doskonały pomysł na przetwory do słoików. Pasteryzowane pomidory możesz wykorzystać do przygotowania zupy pomidorowej lub sosu pomidorowego poza sezonem dojrzewania warzyw. Sprawdzony przepis na pomidory w kawałkach na zimę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą jedynie pomidory oraz sól.

A jak zrobić pomidory w kawałkach na zimę? Pomidory umyj, wrzuć je na 2-3 minuty do wrzącej wody. Poczekaj, aż nieco przestygną i obierz je ze skórki. Z każdego pomidora wykrój zieloną końcówkę od ogonka i pokrój je na mniejsze części. Pokrojone pomidory wrzuć do garnka i gotuj przez około 25 minut, pod koniec gotowania do pomidorów dodaj sól i dokładnie je wymieszaj. Jeszcze wrzące pomidory przelej do wyparzonych słoików, każdy słoik zakręć pokrywką. Słoiki z pomidorami odstaw w ciepłe miejsce (np. owiń je kocem) i pozostaw do przestygnięcia. Wystudzone słoiki odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Pomidory są niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne pomidory w kawałkach do słoików na zimę. Smaczne pomidory są dobre do spożycia po przygotowaniu, jednak warto wykorzystać je dopiero w sezonie zimowym, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Najlepsze pomidory na zimę warto wykorzystać do przygotowania pysznych zup lub sosów. Pomidory możesz także dodać do leczo. Pomidory stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety.

Alergeny w pomidorach w kawałkach na zimę

Lista alergenów dla pomidorów w kawałkach na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pomidory w kawałkach na zimę

Wartości odżywcze pomidorów w kawałkach na zimę

na 100g gotowej potrawy

Pomidory w kawałkach na zimę to doskonała propozycja na wykorzystanie nadmiaru pomidorów. Pomidory stanowią cenne źródło składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć je do swojej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
17.91
71.64
Białko (g)
0.88
3.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
3.87
15.48
Węglowodany przyswajalne (g)
2.68
10.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
4.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.20
0.80
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.36
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.32
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
41.79
167.16
Witamina B6 (mg)
0.08
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.63
54.53
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.54
2.15
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.16
Ryboflawina (mg)
0.02
0.08
Niacyna (mg)
0.60
2.39
Foliany (µg (mcg))
14.93
59.70
Beta karoten (µg (mcg))
446.77
1787.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
198.01
792.04
Potas (mg)
235.86
943.44
Wapń (mg)
10.07
40.28
Fosfor (mg)
23.88
95.52
Magnez (mg)
10.95
43.80
Żelazo (mg)
0.27
1.08
Cynk (mg)
0.17
0.68
Miedź (mg)
0.06
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów w kawałkach na zimę 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorów w kawałkach na zimę

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
4000 g
20 średnich sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 27
53.33
Za 4000 g
Sól
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Koszt składników
55.00