Pomidory do słoików na zimę
-
Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 387 kcal -
Pomidory do słoików
Pomidory do słoików to pyszna potrawa, obok której ciężko przejść obojętnie. To doskonała opcja na pyszne przetwory, które sprawdzą się …
60 + 10 min łatwy 2 -
Pomidory z cebulą w słoiku
Pomidory z cebulą w słoiku to idealna opcja na każdy dzień. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Całość będzie doskonałym …
20 + 10 min łatwy 10 38 kcal
Pomidory do słoików na zimę - przepisy
-
Pomidory w kawałkach na zimę
Pomidory w kawałkach na zimę to doskonały pomysł na przetwory do słoików. Pasteryzowane pomidory możesz wykorzystać do przygotowania zupy pomidorowej …
20 + 25 min łatwy 10 -
Passata pomidorowa
Passata pomidorowa to pomysł na pyszny dodatek do zup, sosów, dań głównych, zapiekanek, czy pizzy pochodzący prosto z tradycyjnej włoskiej …
60 min łatwy 40 18 kcal -
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
Sałata z zielonych pomidorów na zimę to świetny pomysł na pyszne, domowe przetwory. Tak przygotowane kwaśne pomidory w słodkiej zalewie …
720 + 30 min łatwy 5 244 kcal -
Sos pomidorowy na zimę
Sos pomidorowy na zimę to świetny sposób, by zatrzymać smak i aromat letnich pomidorów w pysznym dodatku do potraw. Sos …
20 + 60 min łatwy 15 66 kcal -
Domowy ketchup
Domowy ketchup można wykorzystać m.in. do pizzy, zapiekanek i natchosów. Jednak warto od razu pokusić się na zrobienie większej ilości …
45 + 190 min średni 6 73 kcal -
Ketchup z pomidorów
Ketchup z pomidorów to przepis na świetny sos, który doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Można przygotować go …
20 + 45 min łatwy 6 204 kcal
-
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 91 kcal -
Pomidory kiszone
Pomidory kiszone to doskonała, choć niecodzienna propozycja na przetwory w słoikach na zimę. Kiszenie pomidorów, w porównaniu do kiszenia kapusty, …
40 min łatwy 10 50 kcal -
Przecier z pomidorów
Przecier pomidorowy przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 88 kcal -
Pomidory suszone w oleju
Pomidory suszone w oleju to doskonała opcja dla wszystkich, kto szuka ciekawego sposobu na przetwory. Tak zakonserwowane pomidorki są doskonałym …
15 + 5 min łatwy 6 1932 kcal -
Pomidory w zalewie
Pomidory w zalewie to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 386 kcal
-
Dżem z zielonych pomidorów
Dżem z zielonych pomidorów jest naprawdę fantastycznym dodatkiem o przepysznym, głębokim smaku. Wspaniale komponuje się na kanapkach, ale również jedzony …
15 + 20 min łatwy 10 201 kcal -
Pomidory marynowane
Pomidory marynowane to doskonała opcja dla wszystkich miłośników pysznych przetworów, które z łatwością można zrobić w kilka chwil. Całość jest …
20 + 10 min łatwy 6 82 kcal -
Pomidory w butelce
Pomidory w butelce to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Całość jest prosta, szybka i sprawdzi się idealnie na …
90 + 40 min łatwy 10 -
Konfitura z pomidorów
Konfitura każdemu z nas kojarzy się raczej jako słodki dodatek do wielu dań, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim …
20 + 30 min łatwy 4 325 kcal -
Pulpa pomidorowa
Pulpa pomidorowa przygotowana na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 88 kcal -
Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów
Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów do słoików na zimę jest świetną formą utrwalenia letnich warzyw kiedy ich smak jest najbogatszy. …
740 min średni 5 314 kcal
-
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki do słoików na zimę jest świetną formą utrwalenia letnich warzyw kiedy ich smak jest …
740 min średni 5 319 kcal -
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
Zimą świeże warzyw i owoce są droższe, dlatego warto wykorzystać ten przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków i …
60 + 25 min średni 6 490 kcal
Pomidory do słoików na zimę - co to jest?
Przetwory na zimę goszczą w naszych spiżarniach i dostarczają nam wielu witamin oraz doznań smakowych w okresie zimowym. Smażone i gotowane pomidory w słojach są jedną z możliwości, jakie możemy wykorzystać. Zobaczmy więc, jakie przepisy są najlepsze na pomidory na zimę, a także, w jaki sposób przebiega pasteryzacja pomidorów.
Często zadawane pytania
Pomidory w słoikach - najprostszy przepis na to, jak można przyrządzić pomidory na zimę
Pomidory już od dawna pojawiają się w naszej kuchni regularnie. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ dostarczają nam one wielu niezbędnych dla naszego zdrowia witamin. Dlatego, zanim przejdziemy do tego, jak zrobić smażone i gotowane pomidory w słoju, a także, jak je zawekować, przejdziemy do tego, co tak właściwie nam one dają i dlaczego są aż tak bardzo popularne.
W pierwszej kolejności zacznijmy od tego, że pomidory są niskokalorycznym źródłem potasu, likopenu, witaminy C i E, a także beta-karotenu. Warto wiedzieć, że usmażone, czy też ugotowane pomidory nie stracą swoich właściwości odżywczych, ponieważ nie szkodzi im przetwarzanie. Co więcej, w suszonych pomidorach znajdziemy jeszcze większe ilości błonnika i potasu. Właśnie z tego powodu tak popularne stało się zaprawianie pomidorów na zimę.
Pierwszym przepis na pomidory w słoikach jest zdecydowanie najprostszy. Nie potrzebujemy do niego wiedzy kulinarnej ani praktyki. Ważne tu jest jednak to, w jaki sposób zawekujemy pomidory. Jednak tym też nie musimy się przejmować. Zobaczmy więc, jak całe pomidory przekształcić w pyszną zimową zaprawę.
Składniki:
- pomidory,
- sól.
Jeśli lubimy pieprz na pomidorach, bez problemu możemy również go użyć. Jednak warto skorzystać z czarnego pieprzu świeżo mielonego lub nawet kolorowego pieprzu świeżo mielonego, bo wtedy jego smak będzie bardziej intensywny i taki pieprz daje nam większy aromat.
Przygotowanie:
- Całe pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki.
- Pokrojone pomidory wkładamy na ciasno do słoików.
- Na wierzch wsypujemy sól i ewentualnie pieprz.
- Słoiki zakręcamy i delikatnie nimi potrząsamy, aby sól rozeszła się też w inne miejsca.
- Pasteryzujemy pomidory przez około 10-15 minut.
Jeśli nie lubimy pomidorów ze skórką, wtedy przed pokrojeniem, możemy sparzyć pomidory i je obrać ze skórki.
Tak przygotowane pomidory mogą się później przydać do różnego typu sałatek, zup, sosów, gulaszów, omletów, risotto czy nawet bigosów warzywnych. Nie chcesz ograniczać się tylko do pomidorów w słoikach?
Gotowane pomidory w słojach
Kolejnym prostym i bardzo szybkim przepisem jest przepis na gotowane pomidory, które później musimy jedynie zawekować. Ten przepis po raz kolejny pokazuje nam, co można zrobić z całych pomidorów, które kupimy w sklepie. Warto więc zapoznać się z nim i wypróbować w swoim domu.
Składniki:
- 4 kg mięsistych pomidorów z małą ilością wody,
- 4 łyżeczki soli.
Najlepszym wyborem będzie zakup pomidorów malinowych, które spełniają cechy idealnych pomidorów do tego typu zapraw.
Przygotowanie:
- Pomidory sparzymy i obieramy ze skórki.
- Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki, takie, by nam odpowiadały.
- Pokrojone już pomidory solimy i wkładamy do garnka.
- Całość doprowadzamy do zagotowania i trzymamy na małym ogniu przez około 10-15 minut.
- Ugotowane pomidory przekładamy do słoików.
- Słoiki zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Podczas gotowania pomidorów ważne jest to, aby od czasu do czasu pomieszać je, by się nie przypaliły.
Ugotowane pomidory będą idealne do dodania do zup i sosów różnego rodzaju.
Przepis na suszone pomidory w słoikach
Suszone pomidory w słoikach są doskonałym i nieco innym rozwiązaniem na przygotowanie pomidorów. Dodatkowo z tego typu pomidorów można przygotować wiele dość niecodziennych potraw, między innymi śledzie z suszonymi pomidorami, które są bardzo chętnie wykonywane na wigilijną kolację. Dlatego, jeśli chcemy urozmaicić nasze potrawy i wprowadzić do kuchni nowe smaki, warto znać chociaż jeden przepis na suszone pomidory w słoikach.
Składniki:
- 4 kg pomidorów,
- ocet balsamiczny,
- olej rzepakowy,
- kilka ząbków czosnku,
- rozmaryn,
- bazylia,
- oregano,
- czarny pieprz mielony,
- sól morska.
Jeśli w naszym domu nie mamy akurat oleju rzepakowego lub nie przepadamy za nim, doskonale sprawdzi się również oliwa z oliwek. Dodatkowo powinniśmy sami ustalić ilość czosnku, ponieważ niektórzy lubią ich smak, a innym on przeszkadza. Powinniśmy też pamiętać o tym, że lepiej będzie zastosować świeżo zmielony pieprz czarny, ponieważ daje on lepszy smak i aromat naszych pomidorków.
Przygotowanie:
- Pomidory dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na połówki i wycinamy z nich twarde części przy ogonku.
- Pokrojone już pomidory ustawiamy na blaszkach do pieczenia, wyłożonych papierem do pieczenia, tak, by miejsce cięcia znajdowało się do góry.
- Ułożone na blachach pomidory, posypujemy solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i bazylią oraz suszonym oregano.
- Całość skrapiamy octem balsamicznym i olejem rzepakowym.
- Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120oC na około godzinę.
- Po tym czasie na każdym pomidorze układamy po jednym płatku czosnku i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 70oC.
- Tak pomidory suszymy przez kilka godzin.
- Gotowe pomidory przekładamy do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików.
- Olej podgrzewamy na patelni.
- Gorącym olejem zalewamy do pełna nasze pomidory.
- Delikatnie mieszamy pomidory w słoikach, tak by znajdujące się między nimi pęcherzyki powietrza znikły.
- Gotowe pomidory zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Przy pieczeniu pomidorów w piekarniku, pamiętajmy o tym, że drzwiczki piekarnika muszą być lekko uchylone. Oczywiście czas suszenia pomidorów jest różny, bo zależy to od ich wielkości i ilości zawartej w nich wody. Jednak znakiem tego, że pomidory będą już gotowe, jest, to gdy staną się one pomarszczone i się skurczą, lecz nie będą całkowicie wysuszone. Co więcej, powinniśmy wiedzieć, że pomidory powinny być wkładane do słoików na ciasno, lecz warto zostawić trochę miejsca, by mogły swobodnie nasiąkać olejem.
Pasteryzacja pomidorów w tym przypadku nie jest konieczna, ponieważ odwrócenie słoików do góry dnem, kiedy wewnątrz nich jest gorący olej, sprawi, że będą one szczelne.