Pomidory do słoików na zimę

Pomidory do słoików na zimę - przepisy

Pomidory do słoików na zimę - co to jest?

pomidory do słoików na zimę

Przetwory na zimę goszczą w naszych spiżarniach i dostarczają nam wielu witamin oraz doznań smakowych w okresie zimowym. Smażone i gotowane pomidory w słojach są jedną z możliwości, jakie możemy wykorzystać. Zobaczmy więc, jakie przepisy są najlepsze na pomidory na zimę, a także, w jaki sposób przebiega pasteryzacja pomidorów.

Pomidory w słoikach - najprostszy przepis na to, jak można przyrządzić pomidory na zimę

Pomidory już od dawna pojawiają się w naszej kuchni regularnie. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ dostarczają nam one wielu niezbędnych dla naszego zdrowia witamin. Dlatego, zanim przejdziemy do tego, jak zrobić smażone i gotowane pomidory w słoju, a także, jak je zawekować, przejdziemy do tego, co tak właściwie nam one dają i dlaczego są aż tak bardzo popularne.

W pierwszej kolejności zacznijmy od tego, że pomidory są niskokalorycznym źródłem potasu, likopenu, witaminy C i E, a także beta-karotenu. Warto wiedzieć, że usmażone, czy też ugotowane pomidory nie stracą swoich właściwości odżywczych, ponieważ nie szkodzi im przetwarzanie. Co więcej, w suszonych pomidorach znajdziemy jeszcze większe ilości błonnika i potasu. Właśnie z tego powodu tak popularne stało się zaprawianie pomidorów na zimę.

Pierwszym przepis na pomidory w słoikach jest zdecydowanie najprostszy. Nie potrzebujemy do niego wiedzy kulinarnej ani praktyki. Ważne tu jest jednak to, w jaki sposób zawekujemy pomidory. Jednak tym też nie musimy się przejmować. Zobaczmy więc, jak całe pomidory przekształcić w pyszną zimową zaprawę.

Składniki:

  • pomidory,
  • sól.

Jeśli lubimy pieprz na pomidorach, bez problemu możemy również go użyć. Jednak warto skorzystać z czarnego pieprzu świeżo mielonego lub nawet kolorowego pieprzu świeżo mielonego, bo wtedy jego smak będzie bardziej intensywny i taki pieprz daje nam większy aromat.

Przygotowanie:

  • Całe pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki.
  • Pokrojone pomidory wkładamy na ciasno do słoików.
  • Na wierzch wsypujemy sól i ewentualnie pieprz.
  • Słoiki zakręcamy i delikatnie nimi potrząsamy, aby sól rozeszła się też w inne miejsca.
  • Pasteryzujemy pomidory przez około 10-15 minut.

Jeśli nie lubimy pomidorów ze skórką, wtedy przed pokrojeniem, możemy sparzyć pomidory i je obrać ze skórki.

Tak przygotowane pomidory mogą się później przydać do różnego typu sałatek, zup, sosów, gulaszów, omletów, risotto czy nawet bigosów warzywnych. Nie chcesz ograniczać się tylko do pomidorów w słoikach?

Gotowane pomidory w słojach

Kolejnym prostym i bardzo szybkim przepisem jest przepis na gotowane pomidory, które później musimy jedynie zawekować. Ten przepis po raz kolejny pokazuje nam, co można zrobić z całych pomidorów, które kupimy w sklepie. Warto więc zapoznać się z nim i wypróbować w swoim domu.

Składniki:

  • 4 kg mięsistych pomidorów z małą ilością wody,
  • 4 łyżeczki soli.

Najlepszym wyborem będzie zakup pomidorów malinowych, które spełniają cechy idealnych pomidorów do tego typu zapraw.

Przygotowanie:

  • Pomidory sparzymy i obieramy ze skórki.
  • Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki, takie, by nam odpowiadały.
  • Pokrojone już pomidory solimy i wkładamy do garnka.
  • Całość doprowadzamy do zagotowania i trzymamy na małym ogniu przez około 10-15 minut.
  • Ugotowane pomidory przekładamy do słoików.
  • Słoiki zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Podczas gotowania pomidorów ważne jest to, aby od czasu do czasu pomieszać je, by się nie przypaliły.

Ugotowane pomidory będą idealne do dodania do zup i sosów różnego rodzaju.

Przepis na suszone pomidory w słoikach

Suszone pomidory w słoikach są doskonałym i nieco innym rozwiązaniem na przygotowanie pomidorów. Dodatkowo z tego typu pomidorów można przygotować wiele dość niecodziennych potraw, między innymi śledzie z suszonymi pomidorami, które są bardzo chętnie wykonywane na wigilijną kolację. Dlatego, jeśli chcemy urozmaicić nasze potrawy i wprowadzić do kuchni nowe smaki, warto znać chociaż jeden przepis na suszone pomidory w słoikach.

Składniki:

  • 4 kg pomidorów,
  • ocet balsamiczny,
  • olej rzepakowy,
  • kilka ząbków czosnku,
  • rozmaryn,
  • bazylia,
  • oregano,
  • czarny pieprz mielony,
  • sól morska.

Jeśli w naszym domu nie mamy akurat oleju rzepakowego lub nie przepadamy za nim, doskonale sprawdzi się również oliwa z oliwek. Dodatkowo powinniśmy sami ustalić ilość czosnku, ponieważ niektórzy lubią ich smak, a innym on przeszkadza. Powinniśmy też pamiętać o tym, że lepiej będzie zastosować świeżo zmielony pieprz czarny, ponieważ daje on lepszy smak i aromat naszych pomidorków.

Przygotowanie:

  • Pomidory dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na połówki i wycinamy z nich twarde części przy ogonku.
  • Pokrojone już pomidory ustawiamy na blaszkach do pieczenia, wyłożonych papierem do pieczenia, tak, by miejsce cięcia znajdowało się do góry.
  • Ułożone na blachach pomidory, posypujemy solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i bazylią oraz suszonym oregano.
  • Całość skrapiamy octem balsamicznym i olejem rzepakowym.
  • Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120oC na około godzinę.
  • Po tym czasie na każdym pomidorze układamy po jednym płatku czosnku i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 70oC.
  • Tak pomidory suszymy przez kilka godzin.
  • Gotowe pomidory przekładamy do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików.
  • Olej podgrzewamy na patelni.
  • Gorącym olejem zalewamy do pełna nasze pomidory.
  • Delikatnie mieszamy pomidory w słoikach, tak by znajdujące się między nimi pęcherzyki powietrza znikły.
  • Gotowe pomidory zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. 

Przy pieczeniu pomidorów w piekarniku, pamiętajmy o tym, że drzwiczki piekarnika muszą być lekko uchylone. Oczywiście czas suszenia pomidorów jest różny, bo zależy to od ich wielkości i ilości zawartej w nich wody. Jednak znakiem tego, że pomidory będą już gotowe, jest, to gdy staną się one pomarszczone i się skurczą, lecz nie będą całkowicie wysuszone. Co więcej, powinniśmy wiedzieć, że pomidory powinny być wkładane do słoików na ciasno, lecz warto zostawić trochę miejsca, by mogły swobodnie nasiąkać olejem.

Pasteryzacja pomidorów w tym przypadku nie jest konieczna, ponieważ odwrócenie słoików do góry dnem, kiedy wewnątrz nich jest gorący olej, sprawi, że będą one szczelne.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto