Shoyu ramen

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Shoyu ramen podany w misce wraz z połówką jaja na twardo.
Shoyu ramen
Shoyu ramen to odmiana ramenu gotowana głównie na rosole drobiowym. Bulion z dodatkiem aromatycznego kurczaka na pewno skradnie serca miłośników kuchni azjatyckiej.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 50 min
166 kcal
Kcal w porcji
465 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Udko kurczaka bez skóry (300 g)
  • Grzyby shitake suszone (8 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Makaron ryżowy (70 g)
  • Papryka czerwona (170 g)
  • Sos sojowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, trawa cytrynowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na shoyu ramen krok po kroku

Bulion zagotuj, dodaj do niego mięso oraz grzyby. Następnie dodaj marchew oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj sos sojowy.

Po około 20 min wyjmij z bulionu mięso, grzyby oraz marchew i pokrój całość na mniejsze kawałki. Bulion w razie konieczności dopraw solą, chili oraz pieprzem. Wrzuć mięso, grzyby oraz marchew do bulionu.

Do bulionu dodaj trawę cytrynową, starty korzeń imbiru oraz czosnek.

Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Dymkę grubo posiekaj. Jajko ugotuj na twardo.

Ramen podawaj z makaronem, połówką ugotowanego jajka, cebulką dymką.

Możesz dodać także prażonych orzeszków ziemnych czy wodorosty nori.

Jak oceniasz przepis na shoyu ramen
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat shoyu ramenu

Shoyu ramen to odmiana ramenu gotowana głównie na rosole drobiowym. Bulion z dodatkiem aromatycznego kurczaka na pewno skradnie serca miłośników kuchni azjatyckiej.

Przepis na shoyu ramen to wspaniały pomysł na tradycyjny bulion z dużą ilością makaronu, który nasyci Cię na długie godziny. Ten domowy ramen jest dość czasochłonny. Ramen wychodzi tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie. Powstaje z niego najlepszy domowy ramen. Jednak niezwykle ważne jest, by zadbać o odpowiednie składniki, tak by zupa zachwycała smakiem. Mięso kaczki musi być koniecznie świeże, bez tego zupa nie zachwyci. Ramen można zrobić z pieczonej kaczki. Dzięki temu będzie delikatny i bardziej lekkostrawny. Ta zupa to doskonały pomysł na ciekawy obiad lub kolację. Ta receptura pozwala odwzorować tę smaczną zupę w swoim własnym domu, dzięki czemu całość jest po prostu fantastyczna i nieco zdrowsza, gdyż zawiera mniej soli. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić shoyu ramen, by był łatwy, szybki i najlepszy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w każdym większym sklepie. Możesz zupę wzbogacić o dodatek glonów, jednak nie jest to konieczne. Głównie robi się go z kurczakiem i warzywami. To podstawowe składniki, które sprawiają, że całość jest odżywcza i zdrowa. Ramen można przygotować na mięsie wieprzowym, wołowym, ale także na drobiu. Najsmaczniejszy jest właśnie na kaczce. Choć wychodzi nieco tłusty, to właśnie dzięki temu tak bardzo zachwyca smakiem. Jest niezwykle odżywcza ze względu na duży dodatek białka, ale także makaron. To prawdziwa królowa wśród zup warzywnych, głównie ze względu na naprawdę duży dodatek różnych ziół i przypraw. Jest niezwykle gęsta, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna, dlatego świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią czy zimą. Choć głównymi składnikami są oczywiście warzywa, to sercem tego dania są odpowiednie przyprawy, dzięki którym smakuje tak fantastycznie.

Alergeny w shoyu ramenie

Lista alergenów dla shoyu ramenu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze shoyu ramenu

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(465g)
Energia (kcal)
35.71
166.05
Białko (g)
3.09
14.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(465g)
Węglowodany (g)
3.69
17.18
Węglowodany przyswajalne (g)
3.38
15.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(465g)
Tłuszcz (g)
0.93
4.31
Tłuszcze nasycone (g)
0.42
1.93
Tłuszcze nienasycone (g)
0.51
2.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.31
1.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.92
Cholesterol (mg)
24.38
113.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(465g)
Witamina A (µg (mcg))
52.69
245.03
Witamina B6 (mg)
0.09
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.45
Witamina C (mg)
8.38
38.96
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.42
Witamina E (mg)
0.18
0.85
Retinol (µg (mcg))
7.36
34.24
Tiamina (mg)
0.03
0.15
Ryboflawina (mg)
0.07
0.31
Niacyna (mg)
0.84
3.93
Foliany (µg (mcg))
6.83
31.77
Beta karoten (µg (mcg))
448.78
2086.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(465g)
Sód (mg)
293.52
1364.86
Potas (mg)
79.40
369.21
Wapń (mg)
8.26
38.39
Fosfor (mg)
38.65
179.70
Magnez (mg)
6.38
29.67
Żelazo (mg)
0.28
1.30
Cynk (mg)
0.34
1.56
Miedź (mg)
0.04
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny shoyu ramenu 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania shoyu ramenu

Koszt składników
90.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Udko kurczaka bez skóry
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Grzyby shitake suszone
8 g
8.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 8 g
Cebula dymka
20 g
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Makaron ryżowy
70 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Papryka czerwona
170 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 170 g
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Koszt składników
90.50