Paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (600 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Masło (125 g)
- Śmietana 18% (110 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
- Jajko (2 szt.)
- Suszone grzyby (15 g)
- Kapusta kiszona (300 g)
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Jajko - do posmarowania (1 szt.)
Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe krok po kroku
Grzyby wypłucz, zalej wodą i odstaw na kilka godzin. Mąkę wyłóż do miski, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieć ciasto, podziel na 4 części.
Namoczone grzyby ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ostudź, odsącz na sitku i bardzo drobno posiekaj.
Kiszoną kapustę przełóż do garnka, wlej wodę i zagotuj. Dodaj kminek i gotuj, aż kapusta będzie miękka. Odstaw do ostygnięcia, następnie starannie odciśnij wodę, a kapustę posiekaj.
Cebulę obierz, drobno posiekaj i usmaż na oleju. Kapustę, grzyby i cebulę wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.
Każdą część ciasta rozwałkuj na prostokąt, na środku każdego ułóż farsz, ciasto zwijaj w wałeczek, który następnie przekrój podobnie jak kopytka.
Ułóż paszteciki na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików możesz posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piecz około 20 minut (w zależności od piekarnika) w 180 st. C. Do zarumienienia.
- Bigos
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa
- Sos grzybowy
- Krokiety
- Bigos z kiszonej kapusty
- Sos kurkowy
- Krokiety z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami
- Kapusta wigilijna
- Zupa pieczarkowa z makaronem
- Arancini
- Kulebiak
- Sos z kurkami
- Sos z kurek
- Polędwiczki w sosie kurkowym
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Zupa grzybowa wigilijna
- Dania z grzybami
Więcej informacji na temat pasztecików z kapustą i grzybami krucho drożdżowych
Paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest smaczna, szybka i niezwykle ciekawa.
Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe to doskonały pomysł na ciekawe domowe przekąski. Będą idealną opcją na imprezy, ale także jako dodatek do zupy, np. barszczu. W wielu domach to właśnie paszteciki goszczą w wigilijnej zupie. Trudno się dziwić, zaskakują kruchym ciastem, a samo nadzienie jest miękkie i bardzo aromatyczne. Nie potrzeba do niego wyszukanych składników, czy drogich sprzętów. Poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz. Całość robi się naprawdę szybko, a jeżeli chce się przyspieszyć cały proces, można przygotować ciasto na paszteciki dzień wcześniej. Wtedy będzie odpowiednio wyrośnięte. Są idealnym pomysłem na wigilijną przekąskę, która choć jarska, świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Jej wspaniały farsz i pyszne ciasto docenią nawet najwięksi smakosze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Zarówno ciasto, jak i farsz są dość proste w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nimi nawet początkująca osoba. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca każdego, kto je spróbuje. To zasługa pysznego grzybowego farszu i niezwykle miękkiego ciasta. Są tak eleganckie, że udekorują każdy stół. Wystarczy kilka prostych przypraw, by całość smakowała naprawdę wybornie. W tej opcji są w pełni jarskie, więc będą idealne dla wegetarian i wegan. Jednak zamknięcie tego wspaniałego farszu wewnątrz idealnie miękkiego i kruchego ciasta drożdżowego sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Paszteciki świetnie smakują z suszonymi grzybami. Jednak jeśli ich nie posiadasz możesz zastąpić je pieczarkami, zwłaszcza takimi podsmażonymi z cebulą. W wersji świątecznej natomiast najlepiej postawić na suszone grzyby, by były bardziej wyraziste i wykwintne. Do farszu można dodać również mielonego mięsa, jeżeli ciężko jest wyobrazić sobie ulubione danie w jarskim wydaniu. W każdej wersji smakują idealnie i prezentują się wspaniale.
Alergeny w pasztecikach z kapustą i grzybami krucho drożdżowych
Lista alergenów dla pasztecików z kapustą i grzybami krucho drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Jajko
W przepisie na paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kminek ziarna
Wartości odżywcze pasztecików z kapustą i grzybami krucho drożdżowych
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.