Paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe podane na papierze do pieczenia.
Paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe
Paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest smaczna, szybka i niezwykle ciekawa.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
384 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (600 g)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Masło (125 g)
  • Śmietana 18% (110 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Suszone grzyby (15 g)
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Jajko - do posmarowania (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek ziarna
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe krok po kroku

Grzyby wypłucz, zalej wodą i odstaw na kilka godzin. Mąkę wyłóż do miski, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieć ciasto, podziel na 4 części.

Namoczone grzyby ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ostudź, odsącz na sitku i bardzo drobno posiekaj.

Kiszoną kapustę przełóż do garnka, wlej wodę i zagotuj. Dodaj kminek i gotuj, aż kapusta będzie miękka. Odstaw do ostygnięcia, następnie starannie odciśnij wodę, a kapustę posiekaj.

Cebulę obierz, drobno posiekaj i usmaż na oleju. Kapustę, grzyby i cebulę wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.

Każdą część ciasta rozwałkuj na prostokąt, na środku każdego ułóż farsz, ciasto zwijaj w wałeczek, który następnie przekrój podobnie jak kopytka.

Ułóż paszteciki na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików możesz posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piecz około 20 minut (w zależności od piekarnika) w 180 st. C. Do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,3% osób

Więcej informacji na temat pasztecików z kapustą i grzybami krucho drożdżowych

Paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest smaczna, szybka i niezwykle ciekawa.

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe to doskonały pomysł na ciekawe domowe przekąski. Będą idealną opcją na imprezy, ale także jako dodatek do zupy, np. barszczu. W wielu domach to właśnie paszteciki goszczą w wigilijnej zupie. Trudno się dziwić, zaskakują kruchym ciastem, a samo nadzienie jest miękkie i bardzo aromatyczne. Nie potrzeba do niego wyszukanych składników, czy drogich sprzętów. Poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz. Całość robi się naprawdę szybko, a jeżeli chce się przyspieszyć cały proces, można przygotować ciasto na paszteciki dzień wcześniej. Wtedy będzie odpowiednio wyrośnięte. Są idealnym pomysłem na wigilijną przekąskę, która choć jarska, świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Jej wspaniały farsz i pyszne ciasto docenią nawet najwięksi smakosze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Zarówno ciasto, jak i farsz są dość proste w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nimi nawet początkująca osoba. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca każdego, kto je spróbuje. To zasługa pysznego grzybowego farszu i niezwykle miękkiego ciasta. Są tak eleganckie, że udekorują każdy stół. Wystarczy kilka prostych przypraw, by całość smakowała naprawdę wybornie. W tej opcji są w pełni jarskie, więc będą idealne dla wegetarian i wegan. Jednak zamknięcie tego wspaniałego farszu wewnątrz idealnie miękkiego i kruchego ciasta drożdżowego sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Paszteciki świetnie smakują z suszonymi grzybami. Jednak jeśli ich nie posiadasz możesz zastąpić je pieczarkami, zwłaszcza takimi podsmażonymi z cebulą. W wersji świątecznej natomiast najlepiej postawić na suszone grzyby, by były bardziej wyraziste i wykwintne. Do farszu można dodać również mielonego mięsa, jeżeli ciężko jest wyobrazić sobie ulubione danie w jarskim wydaniu. W każdej wersji smakują idealnie i prezentują się wspaniale.

Alergeny w pasztecikach z kapustą i grzybami krucho drożdżowych

Lista alergenów dla pasztecików z kapustą i grzybami krucho drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Jajko

W przepisie na paszteciki z kapustą i grzybami krucho drożdżowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kminek ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pasztecików z kapustą i grzybami krucho drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
265.10
384.39
Białko (g)
5.73
8.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
34.96
50.69
Węglowodany przyswajalne (g)
33.11
48.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
2.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
11.23
16.28
Tłuszcze nasycone (g)
6.45
9.36
Tłuszcze nienasycone (g)
4.78
6.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.70
5.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
1.55
Cholesterol (mg)
64.67
93.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
85.90
124.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.19
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.61
5.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.33
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
0.51
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
84.36
122.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.41
0.60
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.39
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.05
4.42
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
102.17
148.15
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.06
24.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
156.53
226.97
Potas (mg)
159.48
231.25
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
44.49
64.52
Fosfor (mg)
100.12
145.17
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.95
18.78
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.71
5.37
Cynk (mg)
0.65
0.95
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z kapustą i grzybami krucho drożdżowych 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików z kapustą i grzybami krucho drożdżowych

Koszt składników
45.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
600 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 600 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Śmietana 18%
110 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.21
Za 110 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Suszone grzyby
15 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 15 g
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
1 szt.
do posmarowania
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
45.10