Farsz z kapustą i grzybami

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz z kapustą i grzybami podany w pierogach.
Farsz z kapustą i grzybami
Farsz z kapustą i grzybami to doskonały dodatek do pysznych pierogów, krokietów, czy uszek. Wspaniale smakuje i jest niezwykle prosty oraz szybki w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 70 min
170 kcal
Kcal w porcji
203 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta kiszona (800 g)
  • Suszone grzyby (60 g)
  • Cebula (300 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na farsz z kapustą i grzybami krok po kroku

Grzyby namocz w wodzie na całą noc. Rano wyjmij z wody i osusz. Grzyby pokrój grubo.

Cebulę obierz i poszatkuj drobno i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut.

Kapustę opłucz i odciśnij nadmiar soku. Poszatkuj drobno i włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, listki laurowe. Gotuj ok. 1 h do miękkości.

Po tym czasie przełóż kapustę na patelnie z grzybami i smaż do momentu, aż nadmiar wody wyparuje.

Jak oceniasz przepis na farsz z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat farszu z kapustą i grzybami

Farsz z kapustą i grzybami to doskonały dodatek do krokietów, pysznych pierogów, czy uszek. Wspaniale smakuje i jest niezwykle prosty oraz szybki w przygotowaniu.

Przepis na farsz z kapustą i grzybami to doskonały pomysł na bazę do wielu tradycyjnych dań. Ten farsz jest zaskakująco świeży, ostry i bardzo aromatyczny. Aromat to głównie zasługa grzybów. To one sprawiają, że całość pachnie niesamowicie i ma wspaniały smak. Farsz jest jednym z najczęściej przygotowywanych. Nadaje się idealnie zarówno do pierogów, jak i krokietów. Możesz sięgać po niego nie tylko w czasie świąt. Możesz wykorzystać suszone grzyby, by zawsze móc go przygotować.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz z kapustą i grzybami, by był najlepszy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Możesz go zrobić z grzybami suszonymi, ale i świeżymi, w zależności od tego, jakie masz w swojej spiżarni. Całość rozłożona jest na łatwe kroki, dzięki którym całość nie wydaje się skomplikowana. Farsz można stworzyć nawet dzień wcześniej, dzięki czemu smaki dobrze się ze sobą połączą. Na farsz składa się kapusta kiszona i grzyby. To połączenie, które świetnie się sprawdza, nie tylko w pierogach, ale również innych polskich daniach. Dobrze jest wybrać kapustę kiszoną, która świetnie współgra z ciastem i sprawia, że całość nie jest zbyt mdła. W tym wypadku jak najbardziej sprawdzi się opcja bardzo kwaśna, dlatego nie trzeba jej wcześniej płukać, czy namaczać, choć smażenie jest niezbędne. Duża część osób rezygnuje z dodatku kapusty do swoich dań, ze względu na to, że jest to produkt ciężkostrawny. By to zmienić wystarczy dodać do obróbki termicznej odrobinę kminku. Kiszona kapusta to świetne źródło witaminy C, K i probiotyków. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i trawienny. Dodatkowo wspaniale smakuje. Gdy sparuje się ją z grzybami, tworzą niezwykle udany duet. Pieczarki zwykle wykorzystuje się ze względu na ich walory smakowe, jednak poza tym dostarczają one również sporo cennych składników odżywczych i mineralnych, dlatego włączyć je do codziennego menu.

Alergeny w farszu z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla farszu z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz z kapustą i grzybami

Wartości odżywcze farszu z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(203g)
Energia (kcal)
84.11
170.75
Białko (g)
2.27
4.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(203g)
Węglowodany (g)
7.91
16.06
Węglowodany przyswajalne (g)
4.19
8.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.73
7.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(203g)
Tłuszcz (g)
5.03
10.22
Tłuszcze nasycone (g)
0.40
0.81
Tłuszcze nienasycone (g)
4.63
9.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.25
6.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
2.80
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(203g)
Witamina A (µg (mcg))
0.66
1.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.46
23.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.49
11.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(203g)
Sód (mg)
434.43
881.89
Potas (mg)
147.38
299.18
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.33
51.42
Żelazo (mg)
1.52
3.09
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu z kapustą i grzybami 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu z kapustą i grzybami

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
800 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 800 g
Suszone grzyby
60 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
21.00
Za 60 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
36.00