Kapusta kiszona z grzybami

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta kiszona z grzybami podana w garnku.
Kapusta kiszona z grzybami
Kapusta kiszona z grzybami to jedno z tych dań, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jest szybkie w przygotowaniu, a przy tym naprawdę ciekawe.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
178 kcal
Kcal w porcji
174 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kapustę kiszoną z grzybami krok po kroku

Kapustę posiekaj drobno i włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj 40 minut.

Grzyby przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Pozostaw w wodzie przez 30 minut.

Grzyby odcedź i dodaj do kapusty, gotuj jeszcze przez 10 minut. Następnie odcedź.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Dodaj kapustę z grzybami i smaż do zarumienienia.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na kapustę kiszoną z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 69,1% osób

Więcej informacji na temat kapusty kiszonej z grzybami

Kapusta kiszona z grzybami to jedno z tych dań, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jest szybkie w przygotowaniu, a przy tym naprawdę ciekawe.

Przepis na kapustę kiszoną z grzybami będzie dobrym wyborem, zwłaszcza jeśli kochasz grzyby i kapustę. Całość jest prosta, ale dzięki doskonałemu połączeniu kapusty i grzybów również smaczna. Świetnie sprawdzi się do obiadu. Połączenie kapusty i grzyby jest dobrze znane w tradycyjnej kuchni polskiej. Możemy je znaleźć w pierogach, krokietach, czy bigosie. Warto więc skorzystać z niego tworząc ten ciekawy dodatek do dań. Całość jest niskokaloryczna, a przy tym naprawdę smaczna. To opcja, która nadaje całości wyjątkowego smaku i aromatu. Najlepiej wzbogacić ją również cebulką. Taki dodatek zwiększa słodycz w daniu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kapustę kiszoną z grzybami, by była pyszna, a przy tym dobra również dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Kapusta jest produktem, który wiele osób lubi. Ze względu na jej kwaśny smak i dużą uniwersalnością. Kapusta kiszona to doskonały pomysł na pyszne dania kuchni polskiej. Kapusta ze względu na swój smak wspaniale komponuje się z wieloma innymi składnikami. Przygotujesz z niej zarówno potrawy na obiad, jak i kolację. Kapusta pasuje idealnie zarówno do mięs, jak i jarskich dodatków na przykład grzybów. Kapusta jest też niezwykle zdrowym dodatkiem. Zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Wykazuje działanie przeciwzapalne w leczeniu chorób reumatologicznych i zmniejsza obrzęki. Dodatkowo jest bardzo pożywna, poprawia trawienie i wzmacnia układ odpornościowy. Jest pomocna w utrzymaniu prawidłowego stanu jamy ustnej i dziąseł, pozytywnie wpływa na stan skóry i zapobiega anemii. Niepasteryzowana kapusta kiszona zawiera probiotyki, które są dobroczynnymi bakteriami, które działają jako pierwsza linia obrony przed toksynami i szkodliwymi bakteriami. Mogą również poprawić trawienie i ogólny stan zdrowia.

Alergeny w kapuście kiszonej z grzybami

Lista alergenów dla kapusty kiszonej z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na kapustę kiszoną z grzybami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kapusty kiszonej z grzybami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin i prozdrowotnych związków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(174g)
Energia (kcal)
102.35
178.08
Białko (g)
2.87
4.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(174g)
Węglowodany (g)
8.53
14.85
Węglowodany przyswajalne (g)
4.15
7.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.39
7.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(174g)
Tłuszcz (g)
6.59
11.47
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
1.95
Tłuszcze nienasycone (g)
5.47
9.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.74
8.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
1.28
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(174g)
Witamina A (µg (mcg))
0.72
1.25
Witamina B6 (mg)
0.11
0.19
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.64
20.25
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.94
1.63
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.12
0.21
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.00
34.80
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.90
10.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(174g)
Sód (mg)
476.24
828.67
Potas (mg)
143.37
249.47
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.96
43.42
Fosfor (mg)
18.56
32.30
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.79
18.78
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.86
3.24
Cynk (mg)
0.16
0.28
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty kiszonej z grzybami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty kiszonej z grzybami

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
49.00