Kurczak w pięciu smakach

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w pięciu smakach podany z dodatkiem ryżu na niebieskim talerzu.
Kurczak w pięciu smakach
Kurczak w pięciu smakach stanowi doskonały pomysł na pyszny obiad. Warto podać go z dodatkiem ugotowanego ryżu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 35 min
340 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (250 g)
  • Kalafior (200 g)
  • Pędy bambusa (100 g)
  • Por (40 g)
  • Grzyby mun suszone (40 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Passata pomidorowa (30 g)
  • Sos sojowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Ocet winny - 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Bulion warzywny - pół szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, imbir mielony, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, patelnia głęboka

Przepis na kurczaka w pięciu smakach krok po kroku

Mięso umyj, osusz i pokrój w paski.

Do miski wlej sos sojowy, passatę pomidorową, ocet winny i olej. Następnie dodaj pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki imbiru mielonego oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej.

Do marynaty dodaj mięso, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Grzyby mun namocz w wodzie na kilka godzin.

Marchew i seler obierz, umyj i pokrój w cienkie paski.

Kalafiora podziel na mniejsze różyczki i dokładnie umyj.

Do garnka włóż warzywa, zalej je zimną wodą i gotuj przez 15 minut.

Grzyby mun pokrój w paski. Pora umyj, osusz oraz pokrój w półtalarki.

Ugotowane warzywa podsmaż na rozgrzanej patelni, dodaj do nich grzyby mun, pora oraz pędy bambusa. Całość smaż przez kilka minut i przełóż do miski.

Na patelni smaż mięso drobiowe wraz z marynatą przez około 4 minuty.

Następnie na patelnię dodaj warzywa oraz bulion warzywny. Całość duś pod przykryciem przez około 20 minut na średniej mocy palnika.

Potrawę dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w pięciu smakach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,3% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w pięciu smakach

Kurczak w pięciu smakach to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kurczaka w pięciu smakach warto podać z dodatkiem ugotowanego ryżu. Prosty przepis na kurczaka w pięciu smakach nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, marchew, kalafior, pędy bambusa, por, grzyby mun, seler korzeniowy, passata pomidorowa, sos sojowy, ocet winny, bulion warzywny, olej rzepakowy, papryka słodka, imbir mielony oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić kurczak w pięciu smakach? Z przypraw, oleju, sosu sojowego, cassaty pomidorowej oraz octu przygotowuj marynatę, włóż do niej mięso, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Grzyby mun namocz w wodzie. Do garnka włóż obrane i pokrojone warzywa, zalej je zimną wodą i gotuj przez 15 minut. Grzyby mun pokrój w paski. Pora umyj, osusz oraz pokrój w półtalarki. Ugotowane warzywa podsmaż na rozgrzanej patelni, dodaj do nich grzyby mun, pora oraz pędy bambusa. Całość smaż przez kilka minut i przełóż do miski. Na patelni smaż mięso wraz z marynatą przez około 4 minuty. Następnie na patelnię dodaj warzywa oraz bulion warzywny. Całość duś pod przykryciem przez około 20 minut na średniej mocy palnika.

Kalafior to niskokaloryczne warzywo. W kalafiorze znajdziemy wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Dostarczenie witaminy C z kalafiora może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, która przypada w okresie jesienno-zimowym. Kalafior posiada indeks glikemiczny, który wynosi 15, dlatego warzywo to może być polecane osobom cierpiącym na insulinooporność lub chorującym na cukrzycę.

Podsumowując kurczak w pięciu smakach stanowi doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczaka warto podać z dodatki ugotowanego ryżu. Kurczak w pięciu smakach jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kurczaku w pięciu smakach

Lista alergenów dla kurczaka w pięciu smakach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze kurczaka w pięciu smakach

na 100g gotowej potrawy

Kurczak w pięciu smakach to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
90.71
340.16
Białko (g)
10.10
37.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
5.64
21.15
Węglowodany przyswajalne (g)
4.30
16.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
5.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
3.18
11.94
Tłuszcze nasycone (g)
0.83
3.11
Tłuszcze nienasycone (g)
2.35
8.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.60
6.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
2.82
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: sos sojowy, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.91
108.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
145.12
544.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.43
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.52
31.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.39
Witamina E (mg)
0.47
1.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.56
13.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.57
17.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.53
80.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1409.57
5285.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
211.09
791.58
Potas (mg)
337.01
1263.80
Wapń (mg)
15.98
59.91
Fosfor (mg)
117.79
441.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.66
84.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
1.83
Cynk (mg)
0.67
2.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w pięciu smakach 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w pięciu smakach

Koszt składników
129.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Kalafior
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Pędy bambusa
100 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Por
40 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 40 g
Grzyby mun suszone
40 g
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 40 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Passata pomidorowa
30 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Sos sojowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 ml
Ocet winny
10 ml
1 łyżka stołowa
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 10 ml
Bulion warzywny
125 ml
pół szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
129.50