Kurczak z pieczarkami i szpinakiem

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z pieczarkami i szpinakiem podany na talerzu wraz ze świeżą natką pietruszki.
Kurczak z pieczarkami i szpinakiem
Kurczak z pieczarkami i szpinakiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań obiadowych. Jest smaczny, bardzo szybki i niezwykle aromatyczny.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
375 kcal
Kcal w porcji
326 g
Wielkość porcji
17
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Szpinak (160 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Masło (10 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Sos sojowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, lodówka

Przepis na kurczaka z pieczarkami i szpinakiem krok po kroku

Filety kurczaka rozbij lekko tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem, oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem suszonym, odłóż na 20 minut do lodówki.

Szpinak i pieczarki opłucz i osusz. Na większą patelnię włóż pokrojone pieczarki i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną i odparują z wody.

Następnie dodaj do nich pół masła, dopraw solą, pieprzem i smaż przez około 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i dalej smaż przez około 4 minuty, aż składniki się zrumienią. Odłóż na talerz.

Na tę samą patelnię wlej oliwę i gdy będzie gorąca, włóż kurczaka. Obsmaż z dwóch stron po około 6-7 minut z każdej (w zależności od grubości fileta, grubsze trochę dłużej), następnie wlej śmietankę, dodaj sos sojowy i zagotuj.

Cały czas gotując sos, dodaj na patelnię pieczarki z cebulą oraz szpinak. Przemieszaj sos i po zagotowaniu odstaw z ognia.

Podawaj filety pokrojone w plastry i polane sosem ze świeżymi ziołami.

Jak oceniasz przepis na kurczaka z pieczarkami i szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,6% osób

Więcej informacji na temat kurczaka z pieczarkami i szpinakiem

Kurczak z pieczarkami i szpinakiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań obiadowych. Jest smaczny, bardzo szybki i niezwykle aromatyczny.

Przepis na kurczaka z pieczarkami i szpinakiem to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek, który sprawdzi się zarówno w diecie tradycyjnej, lekkostrawnej, jak i redukcyjnej. Możesz zjadać go na obiad, ale również na kolację. To świetna alternatywa dla zwykłych kotletów. W tym wydaniu kurczak jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji bardzo soczysty, co nie zdarza się często w tego typu mięsnych wyrobach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka z pieczarkami i szpinakiem, by był smaczny, a przy tym naprawdę ciekawy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Pierś kurczaka połączona w gęstym sosie z pieczarkami i szpinakiem smakuje po prostu obłędnie. Smażony szpinak i pieczarki nadają całości doskonałego aromatu. To pyszne danie. Idealnie komponują się z ziemniakami, kluskami i kaszą. Warto dołożyć do nich również warzywa, by całość była jeszcze bardziej sycąca. To danie niezwykle łagodne, więc świetnie sprawdzi się także dla osób na diecie lekkostrawnej. Głównym składnikiem w tym daniu jest oczywiście mięso. Choć w polskiej kuchni króluje wieprzowina, to jednak dobrze jest skorzystać z drobiu. To idealna opcja na obiad, gdyż można je zrobić w kilka minut. Całość nie wymaga zbytniego zaangażowania, czy użycia skomplikowanych sprzętów. Głównym składnikiem tego dania jest oczywiście pierś z kurczaka. Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Można go podać na święta lub podczas imprezy ze znajomymi. Prosty przepis świetnie sprawdza się także na bardziej uroczyste kolacje. Mięso z kurczaka dusi się w sosie. Duszenie jest świetną alternatywą dla smażenia, czy pieczenia, podczas których mogą powstawać szkodliwe substancje. Duszenie nie powoduje takiego ryzyka. Dodatkowo tak przygotowane mięso jest również bardzo miękkie, delikatne i wspaniale sprawdzi się na diecie lekkostrawnej.

Alergeny w kurczaku z pieczarkami i szpinakiem

Lista alergenów dla kurczaka z pieczarkami i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze kurczaka z pieczarkami i szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(326g)
Energia (kcal)
115.32
375.95
Białko (g)
10.26
33.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(326g)
Węglowodany (g)
2.62
8.54
Węglowodany przyswajalne (g)
1.97
6.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(326g)
Tłuszcz (g)
7.13
23.26
Tłuszcze nasycone (g)
5.80
18.90
Tłuszcze nienasycone (g)
1.34
4.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.01
3.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.62
96.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(326g)
Witamina A (µg (mcg))
66.19
215.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
1.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.61
15.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
1.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.59
28.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.64
15.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.85
107.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
691.57
2254.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(326g)
Sód (mg)
112.74
367.52
Potas (mg)
289.07
942.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.66
57.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
112.92
368.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.49
79.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
2.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.48
1.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z pieczarkami i szpinakiem 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z pieczarkami i szpinakiem

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Szpinak
160 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.33
Za 160 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Sos sojowy
20 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Koszt składników
72.00