Żurek na białej kiełbasie
- Marchewka (90 g)
- Cebula (100 g)
- Pietruszka (80 g)
- Seler korzeniowy (60 g)
- Biała kiełbasa (400 g)
- Zakwas na żurek (500 g)
- Chrzan (15 g)
Przepis na żurek na białej kiełbasie krok po kroku
Do dużego garnka włóż obrane warzywa, a także kiełbasę i liść laurowy.
Całość zalej 2 litrami wody, dodaj sól, pieprz i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Dodaj zakwas i gotuj kolejne 15 minut.
Z zupy wyłów warzywa.
Dodaj chrzan i dopraw do smaku.
Więcej informacji na temat żurku na białej kiełbasie
Żurek na białej kiełbasie to zupa, która nieodłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Jednak niekoniecznie musi być serwowana tylko wtedy. Ma bardzo intensywny smak.
Przepis na żurek na białej kiełbasie to dobry wybór nie tylko na Wielkanoc. Całość jest pyszna, a przy tym niezbyt pracochłonna. Dlatego będzie wspaniałym wyborem na obiad dla całej rodziny. W dodatku do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów. Bulion gotuje się od podstaw, jednak w przypadku braku czasu można spokojnie sięgnąć po gotowy wywar, przez co przygotowanie będzie dużo szybsze. Najlepiej użyć bulionu warzywnego, gdyż w tym przypadku dodaje się również mięsa. Całość dzięki dużej ilości różnych składników jest niezwykle aromatyczna. Jednak wywar mięsny może nie być odpowiedni dla osób z problemami trawiennymi.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żurek na białej kiełbasie, by był pyszny to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To zupa aromatyczna, która wspaniale sprawdzi się na święta dla całej rodziny. Tradycyjnie żur był zupą niezwykle kwaśną, gotowaną na mięsnym wywarze, z dodatkiem mąki. Jej podstawą jest mąka żytnia, z której dawniej robiło się domowy zakwas, obecnie używa się raczej gotowych sklepowych produktów. Nie trzeba się ich obawiać, gdyż zwykle mają naprawdę dobry skład i brak w nich sztucznych wzmacniaczy smaku, koloru czy konserwantów. Można oczywiście posłużyć się również domowym zakwasem, jednak jego stworzenie jest dość czasochłonne i długotrwałe. Zupa ta zwykle podawana jest z mięsnym dodatkiem, w tym wypadku jest to biała kiełbasa. Takie połączenie sprawdza się idealnie na święta i właśnie wtedy najczęściej się ją przygotowuje w takiej formie. Biała kiełbasa nadaje jej specyficznego, bardzo mięsnego smaku, dzięki czemu całość jest bardziej smakowita. Zupę można też podawać z jajkiem, należy ugotować je na twardo w osobnym garnku, można też, choć jest to sposób raczej mniej popularny usmażyć jajko sadzone, które również wspaniale komponuje się z zupą.
Alergeny w żurku na białej kiełbasie
Lista alergenów dla żurku na białej kiełbasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek
W przepisie na żurek na białej kiełbasie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze żurku na białej kiełbasie
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
-
marchewka,
cebula,
pietruszka,
seler,
żurek,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.