Zupka miso
- Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
- Kapusta pak choi - 1 sztuka (300 g)
- Pasta miso (100 g)
- Marchewka - 5 małych sztuk (500 g)
- Brokuły - 1 sztuka (500 g)
- Pieczarki - 5 średnich sztuk (200 g)
- Grzyby shitake suszone (250 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (300 g)
Przepis na zupka miso krok po kroku
W garnku zagotuj bulion warzywny.
Brokuła podziel na małe kawałki. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę pak choi posiekaj drobno liście i łodygi. Tofu pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w połówki.
Grzyby shitake namocz w bulionie i posiekaj w drobne paski.
Do bulionu włóż marchew i brokuł oraz łodyżki kapusty, gotuj ok 7 minut. Następnie dodaj pieczarki, grzyby shitake i zielone liście kapusty oraz tofu, gotuj jeszcze 3 minuty.
Pastę miso rozprowadź w miseczce z odrobiną gorącego bulionu i wlej do zupy.
Dopraw solą w miarę potrzeby i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
-
Zupka serowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa cebulowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa grzybowa
-
Soczewicowa
-
Zupa brokułowa
-
Zupa serowa
-
Zupa krem z cukinii
-
Zupa czosnkowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa krem brokułowa
-
Zupa botwinka
-
Zupa z ciecierzycy
-
Zupa szparagowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa wegetariańska
Więcej informacji na temat zupki miso
Zupka miso to japońska zupa z pastą powstałą z fermentowanej soi. Japońska nazwa zupy to miso shiru a Miso to skrócona nazwa używana w Europie. Pyszna zupa miso to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na zupkę miso jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją ugotować. Potrzebujesz jednak składników dobrej jakości. Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: marchewki, brokuła, bulionu warzywnego, pieczarek, grzybów shitake, kapusty pak choi, tofu, pasta miso.
Jak zrobić zupkę miso? W garnku zagotuj bulion warzywny. Brokuła podziel na małe kawałki. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę pak choi posiekaj drobno liście i łodygi. Tofu pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w połówki. Grzyby shitake namocz w bulionie i posiekaj w drobne paski. Do bulionu włóż marchew i brokuł oraz łodyżki kapusty, gotuj ok 7 minut. Następnie dodaj pieczarki, grzyby shitake i zielone liście kapusty oraz tofu gotuj jeszcze 3 minuty. Pastę miso rozprowadź w miseczce z odrobiną gorącego bulionu i wlej do zupy.
Kapusta pak choi zwana także chińską kapustą jest pochodzącym z Azji warzywem. Uprawiana jest od ponad tysiąca lat, ceni się ją za walory smakowe oraz zawartość cennych składników mineralnych. Chińska kapusta jest źródłem witaminy A i C a także żelaza, witamin z grupy B, magnezu a nawet kwasów omega 3. Witamina C wspomaga odporność a także jest doceniana za właściwości antyutleniające oraz zapobiegające powstawaniu nowotworów.
Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe.
Podsumowując wiesz już jak ugotować zupę miso, składniki typowo japońskie jak pasta czy tofu kupisz w super markecie lub w sklepie z japońską żywnością. Dodatki do zupy możesz dobierać dowolnie, gdyż tradycyjnie miso jest bulionem do popijania ryżu. Prosty przepis na aromatyczny bulion świetnie sprawdzi się na obiad. Dobra zupa może być podana z kleistym ryżem i mięsem lub rybą.
Alergeny w zupce miso
Lista alergenów dla zupki miso przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pasta miso
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze zupki miso
Zupka miso to aromatyczny bulion. Dzięki zawartości warzyw zupa zawiera sporo błonnika. Zupka jest też dobrym daniem dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.