Zupa z kurczakiem
- Bulion drobiowy (1500 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na zupę z kurczakiem krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka umyj, pokrój w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem.
Pieczarki, marchew, cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć kostki kurczaka i smaż przez około 5 minut.
Następnie do garnka dodaj cebulę, pieczarki, marchew, czosnek i smaż przez 3 minuty.
Składniki zalej bulionem, dopraw oregano, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Bulion zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj zupę przez około 15 minut.
Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu (zupę możesz zabielić śmietaną 18% lub jogurtem naturalnym).
Więcej informacji na temat zupy z kurczakiem
Zupa z kurczakiem i warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepsza i szybka w przygotowaniu zupa doskonale smakuje na ciepło i można ją podać z dodatkiem pieczywa. Sprawdzony przepis na zupę z kurczakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty: bulion drobiowy, mięso z piersi kurczaka bez skóry, pieczarki, marchew, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz oregano. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić zupę z kurczakiem i warzywami? Mięso z piersi kurczaka umyj, pokrój w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem. Pieczarki, marchew, cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć kostki kurczaka i smaż przez około 5 minut. Następnie do garnka dodaj cebulę, pieczarki, marchew, czosnek i smaż przez 3 minuty. Składniki zalej bulionem, dopraw oregano, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Bulion zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj zupę przez około 15 minut. Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu (zupę możesz zabielić śmietaną 18% lub jogurtem naturalnym).
W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E oraz flawonoidy marchewce można przypisać właściwości opóźniania procesu starzenia się organizmu.
Podsumowując pyszna i łatwa w przygotowaniu zupa z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się jako ciepły posiłek do pracy, jeśli masz gdzie ją odgrzać. Dodatkowo ta smaczna zupa ta dostarczy nam wielu składników mineralnych pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Zupa z kurczakiem i warzywami jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w zupie z kurczakiem
Lista alergenów dla zupy z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zupy z kurczakiem
Zupa z kurczakiem to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Zupa z dodatkiem mięsa stanowi dobre źródło białka.
Energia i białka
(520g)
Węglowodany
(520g)
Tłuszcze
(520g)
Witaminy
(520g)
Składniki mineralne
(520g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.