Przepis na zupę z kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso z piersi kurczaka umyj, pokrój w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem.

Pieczarki, marchew, cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć kostki kurczaka i smaż przez około 5 minut.

Następnie do garnka dodaj cebulę, pieczarki, marchew, czosnek i smaż przez 3 minuty.

Składniki zalej bulionem, dopraw oregano, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Bulion zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj zupę przez około 15 minut.

Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu (zupę możesz zabielić śmietaną 18% lub jogurtem naturalnym).

Zupa z kurczakiem podana w miseczce.
Zupa z kurczakiem
Koszt przygotowania dania
52.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
229 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Zupa z kurczakiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie z kurczakiem

Zupa z kurczakiem i warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepsza i szybka w przygotowaniu zupa doskonale smakuje na ciepło i można ją podać z dodatkiem pieczywa. Sprawdzony przepis na zupę z kurczakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty: bulion drobiowy, mięso z piersi kurczaka bez skóry, pieczarki, marchew, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz oregano. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić zupę z kurczakiem i warzywami? Mięso z piersi kurczaka umyj, pokrój w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem. Pieczarki, marchew, cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć kostki kurczaka i smaż przez około 5 minut. Następnie do garnka dodaj cebulę, pieczarki, marchew, czosnek i smaż przez 3 minuty. Składniki zalej bulionem, dopraw oregano, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Bulion zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj zupę przez około 15 minut. Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu (zupę możesz zabielić śmietaną 18% lub jogurtem naturalnym).

W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E oraz flawonoidy marchewce można przypisać właściwości opóźniania procesu starzenia się organizmu.

Podsumowując pyszna i łatwa w przygotowaniu zupa z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się jako ciepły posiłek do pracy, jeśli masz gdzie ją odgrzać. Dodatkowo ta smaczna zupa ta dostarczy nam wielu składników mineralnych pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Zupa z kurczakiem i warzywami jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze zupy z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kalorie)
44.05 kcal
229.06 kcal
Białko
5.11 g
26.58 g

Węglowodany w zupie z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany
1.83 g
9.49 g
Węglowodany przyswajalne
1.43 g
7.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.40 g
2.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz
1.81 g
9.43 g
Tłuszcze nasycone
0.50 g
2.61 g
Tłuszcze nienasycone
1.31 g
6.83 g
Tłuszcze jednonasycone
0.89 g
4.64 g
Tłuszcze wielonasycone
0.42 g
2.18 g
Cholesterol
14.96 mg
77.80 mg

Witaminy w przepisie na zupę z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(520g)
Witamina A
64.96 µg (mcg)
337.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.08 mg
5.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.70 µg (mcg)
8.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.43 mg
12.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
5.81 µg (mcg)
30.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
628.28 µg (mcg)
3267.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód
225.33 mg
1171.71 mg
Potas
140.91 mg
732.75 mg
Wapń
7.50 mg
39.01 mg
Fosfor
56.72 mg
294.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
8.28 mg
43.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.20 mg
1.06 mg
Cynk
0.26 mg
1.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z kurczakiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z kurczakiem

Lista alergenów dla zupy z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania zupy z kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
81.50
Jak oceniasz przepis na zupę z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób