Zupa z bobu
- Bób (450 g)
- Ziemniaki średnie - 1 sztuki (180 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 pierś (200 g)
- Cukinia - 1 sztuka (220 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (50 g)
- Por (50 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Masło (15 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (10 g)
Przepis na zupę z bobu krok po kroku
Zagotuj wodę ze szczyptą soli.
Do gotującej się wody wrzuć bób i gotuj 10-15 minut.
W tym czasie pokrój w półplasterki pora i drobno posiekaj ząbek czosnku oraz papryczkę chilli.
W drugim garnku rozgrzej masło i obsmaż na nim pierś z kurczaka.
Następnie dodaj pora z papryczką i czosnkiem.
Pokrój w kostkę ziemniaki i dodaj do garnka z kurczakiem.
Dolej bulion i wsyp 0,25 łyżeczki pieprzu, imbiru i szczyptę soli.
Gotuj około 10 minut.
Pokrój w półplasterki cukinię.
Dodaj do zupy cukinię i gotuj jeszcze 10 minut.
Ugotowany bób obierz.
Boczek pokrój w jak najcieńsze plasterki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, aby uzyskać a’la chipsy bekonowe.
Do garnka z zupą dodaj obrany bób i gotuj razem kolejne 5 minut.
Następnie albo wyjmij pierś z kurczaka i zblenduj same warzywa albo zupę razem z mięsem.
Jeżeli wyjęłaś mięso poszarp je widelcem.
Upieczony boczek pokrój w cienkie plasterki
Do miseczki nalej zupy i posyp kawałkami bekonu. Jeżeli odłożyłaś mięso to włóż część mięsa z kurczaka do zupy.
Opcjonalnie skrop zupę oliwą
Więcej informacji na temat zupy z bobu
Zupa z bobem to niezwykle pożywne danie, ze względu na dużą zawartość białka, które ma wpływ właśnie na uczucie sytości.
Bób jest uznawany za jedną z najdłużej uprawianych roślin na świecie. Najwięcej bobu produkowane jest w Chinach, natomiast w Polsce uprawiany jest na małą skalę. Charakteryzuje się on dużymi zielonymi nasionami, które naturalnie zamknięte są w strąku. Bób jest stosunkowo niskokaloryczny (zawiera 76 kcal/100 g) i niskotłuszczowy, co sprawia, że jest dobrym wyborem dla osób chcących schudnąć oraz będących na diecie wegetariańskie i wegańskiej, ze względu na dużą zawartość białka. Jest on także bogaty w błonnik pokarmowy (5,8 g/100 g), magnez (24 mg/100 g), foliany (177 mg/100 g) i żelazo (1,9 g/100 g). Dodatkowo bób naturalnie zawiera L-DOPA (L-3, 4-dihydroksyfenylalanina), czyli białko, z którego wytwarzana jest dopamina. Lewodopa jest uznawana za najskuteczniejszy lek objawowy stosowany w Parkinsonie, a co za tym idzie także najczęściej stosowany. Ilość L-DOPA w nasionach bobu jest uzależniona od wielu czynników. Badania pokazują, że można zwiększyć ilości L-DOPA w bobie, poprzez poddawanie nasion podczas kiełkowania promieniowaniu UV, mikrofalom, dodawanie hydrolizatu białka rybiego, laktoferyny lub ekstraktu z oregano. Mało prawdopodobne jest, aby rolnik, od którego kupujesz bób stosował te dodatki przy uprawie, dlatego podczas zakupów zadbaj o wybór świeżego bobu. Żeby wybrać najlepszy bób, zwróć uwagę, aby miał on jasny kolor i nie był pokryty plamkami. Dojrzałość nasion ma wpływ na czas gotowania bobu. Młode nasiona ugotują się w zaledwie kilka minut, natomiast starsze będą wymagały więcej cierpliwości i nawet kilkudziesięciu minut gotowania.
Przepis na zupę z bobu, który mam dla Ciebie jest szybki i prosty. Zupę przygotujemy z bobu i ziemniaków oraz wyjątkowo z kurczakiem i dodatkiem cukinii. Dla jeszcze ciekawszego smaku możesz ją podać z boczkiem. Zupa krem z bobu może być przygotowana zarówno ze świeżych nasion, jak i z bobu mrożonego, dzięki czemu nie będzie Cię ograniczać pora roku. Żeby było jeszcze ciekawiej zupa z bobu będzie lekko pikantna, dzięki papryczce chilli.
Alergeny w zupie z bobu
Lista alergenów dla zupy z bobu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze zupy z bobu
Energia i białka
(530g)
Węglowodany
(530g)
Tłuszcze
(530g)
Witaminy
(530g)
Składniki mineralne
(530g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.