Zupa z bobu

Opublikowano: 24.04.2021 r., 13:15 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bób w miseczce z bekonem
Zupa z bobu
Zupa z bobu jest bardzo sycącym daniem o pięknym zielonym kolorze i lekko pikantnym smaku. Najlepiej smakuje z ugotowanym mięsem z piersi z kurczaka i grzankami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Blendowanie 20 min
242 kcal
Kcal w porcji
530 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Bób (450 g)
  • Ziemniaki średnie - 1 sztuki (180 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1 pierś (200 g)
  • Cukinia - 1 sztuka (220 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (50 g)
  • Por (50 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Masło (15 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Przepis na zupę z bobu krok po kroku

Zagotuj wodę ze szczyptą soli.

Do gotującej się wody wrzuć bób i gotuj 10-15 minut.

W tym czasie pokrój w półplasterki pora i drobno posiekaj ząbek czosnku oraz papryczkę chilli.

W drugim garnku rozgrzej masło i obsmaż na nim pierś z kurczaka.

Następnie dodaj pora z papryczką i czosnkiem.

Pokrój w kostkę ziemniaki i dodaj do garnka z kurczakiem.

Dolej bulion i wsyp 0,25 łyżeczki pieprzu, imbiru i szczyptę soli.

Gotuj około 10 minut.

Pokrój w półplasterki cukinię.

Dodaj do zupy cukinię i gotuj jeszcze 10 minut.

Ugotowany bób obierz.

Boczek pokrój w jak najcieńsze plasterki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, aby uzyskać a’la chipsy bekonowe.

Do garnka z zupą dodaj obrany bób i gotuj razem kolejne 5 minut.

Następnie albo wyjmij pierś z kurczaka i zblenduj same warzywa albo zupę razem z mięsem.

Jeżeli wyjęłaś mięso poszarp je widelcem.

Upieczony boczek pokrój w cienkie plasterki

Do miseczki nalej zupy i posyp kawałkami bekonu. Jeżeli odłożyłaś mięso to włóż część mięsa z kurczaka do zupy.

Opcjonalnie skrop zupę oliwą

Jak oceniasz przepis na zupę z bobu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat zupy z bobu

Zupa z bobem to niezwykle pożywne danie, ze względu na dużą zawartość białka, które ma wpływ właśnie na uczucie sytości.

Bób jest uznawany za jedną z najdłużej uprawianych roślin na świecie. Najwięcej bobu produkowane jest w Chinach, natomiast w Polsce uprawiany jest na małą skalę. Charakteryzuje się on dużymi zielonymi nasionami, które naturalnie zamknięte są w strąku. Bób jest stosunkowo niskokaloryczny (zawiera 76 kcal/100 g) i niskotłuszczowy, co sprawia, że jest dobrym wyborem dla osób chcących schudnąć oraz będących na diecie wegetariańskie i wegańskiej, ze względu na dużą zawartość białka. Jest on także bogaty w błonnik pokarmowy (5,8 g/100 g), magnez (24 mg/100 g), foliany (177 mg/100 g) i żelazo (1,9 g/100 g). Dodatkowo bób naturalnie zawiera L-DOPA (L-3, 4-dihydroksyfenylalanina), czyli białko, z którego wytwarzana jest dopamina. Lewodopa jest uznawana za najskuteczniejszy lek objawowy stosowany w Parkinsonie, a co za tym idzie także najczęściej stosowany. Ilość L-DOPA w nasionach bobu jest uzależniona od wielu czynników. Badania pokazują, że można zwiększyć ilości L-DOPA w bobie, poprzez poddawanie nasion podczas kiełkowania promieniowaniu UV, mikrofalom, dodawanie hydrolizatu białka rybiego, laktoferyny lub ekstraktu z oregano. Mało prawdopodobne jest, aby rolnik, od którego kupujesz bób stosował te dodatki przy uprawie, dlatego podczas zakupów zadbaj o wybór świeżego bobu. Żeby wybrać najlepszy bób, zwróć uwagę, aby miał on jasny kolor i nie był pokryty plamkami. Dojrzałość nasion ma wpływ na czas gotowania bobu. Młode nasiona ugotują się w zaledwie kilka minut, natomiast starsze będą wymagały więcej cierpliwości i nawet kilkudziesięciu minut gotowania.

Przepis na zupę z bobu, który mam dla Ciebie jest szybki i prosty. Zupę przygotujemy z bobu i ziemniaków oraz wyjątkowo z kurczakiem i dodatkiem cukinii. Dla jeszcze ciekawszego smaku możesz ją podać z boczkiem. Zupa krem z bobu może być przygotowana zarówno ze świeżych nasion, jak i z bobu mrożonego, dzięki czemu nie będzie Cię ograniczać pora roku. Żeby było jeszcze ciekawiej zupa z bobu będzie lekko pikantna, dzięki papryczce chilli.

Alergeny w zupie z bobu

Lista alergenów dla zupy z bobu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze zupy z bobu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(530g)
Energia (kcal)
45.81
242.82
Białko (g)
3.68
19.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(530g)
Węglowodany (g)
5.21
27.63
Węglowodany przyswajalne (g)
3.69
19.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
8.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(530g)
Tłuszcz (g)
1.55
8.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.82
4.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.73
3.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.50
2.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
1.20
Cholesterol (mg)
7.90
41.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(530g)
Witamina A (µg (mcg))
16.86
89.34
Witamina B6 (mg)
0.13
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.14
Witamina C (mg)
4.41
23.35
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.04
Witamina E (mg)
0.29
1.51
Retinol (µg (mcg))
4.64
24.60
Tiamina (mg)
0.06
0.30
Ryboflawina (mg)
0.09
0.45
Niacyna (mg)
1.35
7.17
Foliany (µg (mcg))
29.85
158.22
Beta karoten (µg (mcg))
126.73
671.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(530g)
Sód (mg)
189.12
1002.33
Potas (mg)
150.00
795.00
Wapń (mg)
11.81
62.57
Fosfor (mg)
50.32
266.70
Magnez (mg)
12.10
64.12
Żelazo (mg)
0.46
2.42
Cynk (mg)
0.31
1.63
Miedź (mg)
0.09
0.48
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z bobu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z bobu

Koszt składników
95.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bób
450 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
13.50
Za 450 g
Ziemniaki średnie
180 g
1 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 180 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 pierś
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Cukinia
220 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.47
Za 220 g
Boczek wieprzowy bez kości
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Papryczka chili czerwona świeża
10 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Koszt składników
95.00