Zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem
- Mleczko kokosowe (500 ml)
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Imbir korzeń (5 g)
- Trawa cytrynowa (15 g)
- Bakłażan (300 g)
- Pieczarki (200 g)
- Pomidor (200 g)
- Sos rybny (30 ml)
- Limonka (90 g)
- Kolendra świeża (45 g)
Przepis na zupę tajską z mlekiem kokosowym i imbirem krok po kroku
Do dużego garnka wlej mleko kokosowe i bulion warzywny, wymieszaj. Zagotuj na średnim ogniu.
Dodaj imbir, trawę cytrynową i liście limonki. Mieszaj i gotuj przez około 2 minuty.
Dodaj posiekane: bakłażan, pieczarki i pomidory. Wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotuj przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj chili. Mieszaj i odstaw na 2 minuty. W międzyczasie szczypcami kuchennymi usuń plasterki imbiru, kawałki trawy cytrynowej i liście limonki. Na koniec usuń kawałki chili.
Dodaj sos rybny i sok z limonki.
Zupę podawaj udekorowaną liśćmi kolendry.
- Tom kha
- Zupa tajska z krewetkami
- Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
- Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
- Zupa tajska z kurczakiem
- Kimchi jjigae
- Zupa tajska Thermomix
- Tajska zupa z kurczakiem
- Zupa tajska wege
- Zupa z makaronem ryżowym
- Zupa krabowa
- Zupa rybna tajska
- Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
- Zupa tajska tom yum
- Zupa bambusowa
- Zupa krewetkowa tajska
- Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
- Zupa tajska z kurczakiem curry
- Zupa tajska
Więcej informacji na temat zupy tajskiej z mlekiem kokosowym i imbirem
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem jest doskonałym wyborem dla miłośników azjatyckich dań. To niezwykle aromatyczny i sycąca potrawa, która zawiera sporo przypraw. Ta tajska zupa na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom azjatyckiej, aromatycznej kuchni. Jest w niej wszystko, co dla orientalnych potraw charakterystyczne — dużo przypraw, wspaniały smak i piękna forma podania.
Przepis na tajską zupę z mlekiem kokosowym będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tajską zupę z mlekiem kokosowym, która będzie smaczna, a przy tym naprawdę ciekawa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Używa się do niej mleczka kokosowego z puszki oraz wiele ziół i przypraw. To doskonały pomysł na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, a także lekką kolację. Do jej przygotowania wystarczy tylko duży garnek i odrobina cierpliwości. Im dłużej gotuje się zupa, tym lepszego smaku nabiera, dlatego nie warto go skracać. Do zupy dodaje się naprawdę sporo przypraw, to właśnie dzięki temu ma tak ciekawy smak. W przepisie podana jest najlepsza mieszanka przypraw, jednak można stworzyć swoją własną, bazując na ulubionych smakach. Im więcej przypraw, tym ciekawsza zupa. Wszystkie można dostać w każdym większym sklepie lub azjatyckich delikatesach online. To doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również lunch, czy kolację. To najlepsza i najprostsza azjatycka zupa. Choć głównymi składnikami są oczywiście warzywa, to sercem tego dania są odpowiednie przyprawy, dzięki którym smakuje tak fantastycznie, w tej zupie ich nie brakuje. Dbają one nie tylko o dobry smak, ale także o właściwości zdrowotne.
Alergeny w zupie tajskiej z mlekiem kokosowym i imbirem
Lista alergenów dla zupy tajskiej z mlekiem kokosowym i imbirem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos rybny
W przepisie na zupę tajską z mlekiem kokosowym i imbirem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście limonki
Wartości odżywcze zupy tajskiej z mlekiem kokosowym i imbirem
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(423g)
Węglowodany
(423g)
Tłuszcze
(423g)
Witaminy
(423g)
Składniki mineralne
(423g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.