Przepis na zupę tajską z mlekiem kokosowym i imbirem krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, liście limonki
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Do dużego garnka wlej mleko kokosowe i bulion warzywny, wymieszaj. Zagotuj na średnim ogniu.

Dodaj imbir, trawę cytrynową i liście limonki. Mieszaj i gotuj przez około 2 minuty.

Dodaj posiekane: bakłażan, pieczarki i pomidory. Wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotuj przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.

Zdejmij garnek z ognia i dodaj chili. Mieszaj i odstaw na 2 minuty. W międzyczasie szczypcami kuchennymi usuń plasterki imbiru, kawałki trawy cytrynowej i liście limonki. Na koniec usuń kawałki chili.

Dodaj sos rybny i sok z limonki.

Zupę podawaj udekorowaną liśćmi kolendry.

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem podana w miseczce.
zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem
Koszt przygotowania dania
309.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
113 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
56

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie tajskiej z mlekiem kokosowym i imbirem

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem jest doskonałym wyborem dla miłośników azjatyckich dań. To niezwykle aromatyczny i sycąca potrawa, która zawiera sporo przypraw. Ta tajska zupa na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom azjatyckiej, aromatycznej kuchni. Jest w niej wszystko, co dla orientalnych potraw charakterystyczne — dużo przypraw, wspaniały smak i piękna forma podania.

Przepis na tajską zupę z mlekiem kokosowym będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tajską zupę z mlekiem kokosowym, która będzie smaczna, a przy tym naprawdę ciekawa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Używa się do niej mleczka kokosowego z puszki oraz wiele ziół i przypraw. To doskonały pomysł na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, a także lekką kolację. Do jej przygotowania wystarczy tylko duży garnek i odrobina cierpliwości. Im dłużej gotuje się zupa, tym lepszego smaku nabiera, dlatego nie warto go skracać. Do zupy dodaje się naprawdę sporo przypraw, to właśnie dzięki temu ma tak ciekawy smak. W przepisie podana jest najlepsza mieszanka przypraw, jednak można stworzyć swoją własną, bazując na ulubionych smakach. Im więcej przypraw, tym ciekawsza zupa. Wszystkie można dostać w każdym większym sklepie lub azjatyckich delikatesach online. To doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również lunch, czy kolację. To najlepsza i najprostsza azjatycka zupa. Choć głównymi składnikami są oczywiście warzywa, to sercem tego dania są odpowiednie przyprawy, dzięki którym smakuje tak fantastycznie, w tej zupie ich nie brakuje. Dbają one nie tylko o dobry smak, ale także o właściwości zdrowotne.

Wartości odżywcze zupy tajskiej z mlekiem kokosowym i imbirem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(423g)
Energia (kalorie)
26.79 kcal
113.30 kcal
Białko
0.99 g
4.21 g

Węglowodany w zupie tajskiej z mlekiem kokosowym i imbirem

Na 100g
Na porcję
(423g)
Węglowodany
4.81 g
20.36 g
Węglowodany przyswajalne
4.29 g
18.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.53 g
2.22 g
Brak danych dla: trawa cytrynowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(423g)
Tłuszcz
0.63 g
2.65 g
Tłuszcze nasycone
0.41 g
1.74 g
Tłuszcze nienasycone
0.22 g
0.91 g
Tłuszcze jednonasycone
0.16 g
0.66 g
Tłuszcze wielonasycone
0.06 g
0.25 g
Cholesterol
1.62 mg
6.87 mg

Witaminy w przepisie na zupę tajską z mlekiem kokosowym i imbirem

Na 100g
Na porcję
(423g)
Witamina A
17.77 µg (mcg)
75.18 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Witamina C
2.53 mg
10.71 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.10 mg
0.42 mg
Brak danych dla: mleczko kokosowe, trawa cytrynowa.
czytaj dalej
Retinol
3.43 µg (mcg)
14.52 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.27 mg
Niacyna
0.43 mg
1.82 mg
Foliany
6.27 µg (mcg)
26.52 µg (mcg)
Beta karoten
148.62 µg (mcg)
628.68 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę tajską z mlekiem kokosowym i imbirem

Na 100g
Na porcję
(423g)
Sód
282.28 mg
1194.03 mg
Potas
99.38 mg
420.36 mg
Wapń
20.51 mg
86.76 mg
Fosfor
41.62 mg
176.04 mg
Magnez
7.47 mg
31.58 mg
Żelazo
0.21 mg
0.88 mg
Cynk
0.14 mg
0.61 mg
Miedź
0.05 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy tajskiej z mlekiem kokosowym i imbirem 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie tajskiej z mlekiem kokosowym i imbirem

Lista alergenów dla zupy tajskiej z mlekiem kokosowym i imbirem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny

W przepisie na zupę tajską z mlekiem kokosowym i imbirem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście limonki
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania zupy tajskiej z mlekiem kokosowym i imbirem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleczko kokosowe
500 ml
5.00
Za 400.0 ml
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 ml
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Imbir korzeń
5 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Trawa cytrynowa
15 g
15.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 15 g
Bakłażan
300 g
2.80
Za 360.0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pomidor
200 g
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Sos rybny
30 ml
10.00
Za 150.0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 ml
Limonka
90 g
2.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 90 g
Kolendra świeża
45 g
5.50
Za 1.0 g
Liczba opakowań 45
247.50
Za 45 g
Koszt składników
345.80
Jak oceniasz przepis na zupę tajską z mlekiem kokosowym i imbirem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.7% osób