Zobacz pytania podobne do jak zrobić mleczko kokosowe?
-
Co zrobić z mleka kokosowego?
-
Co zrobić z mleczka kokosowego?
-
Olej kokosowy rafinowany, czy nierafinowany?
To może wydać Ci się interesujące
-
Napoje – rodzaje, przepisy, przygotowanie, przechowywanie, porady
-
Dania kokosowe
-
Mleko kokosowe - wartości odżywcze
-
Wiórki kokosowe - wartości odżywcze
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Ciasto z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Owsianka na mleku kokosowym
-
Krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym
-
Koktajl z mlekiem kokosowym
-
Krem z mleka kokosowego
-
Sernik z mlekiem kokosowym
-
Jaglanka na mleku kokosowym
-
Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym
-
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym
-
Zupa rybna z mlekiem kokosowym
-
Smoothie z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem
Jak zrobić mleczko kokosowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kokos, czyli owoc palmy kokosowej to bardzo popularny na całym świecie produkt spożywczy. Powstają z niego wiórki kokosowe, olej kokosowy, woda kokosowa oraz mleczko kokosowe. Każdy z tych produktów ma w sobie charakterystyczny smak, który uwielbia wiele osób. Palma kokosowa pochodzi najprawdopodobniej z południowo-wschodniej Azji, choć swoich krewnych ma również w Ameryce Południowej i Środkowej.
Na pewno nie raz spotkaliście się w sklepie z brązowym, dużym twardym orzechem lub sięgnęliście po opakowanie wiórków kokosowych, które często stanowią dodatek do ciast. Wiórki kokosowe produkuje się z miąższu kokosa. Na początku miąższ należy wysuszyć, a następnie zetrzeć i rozdrobnić na wiórki. Oprócz popularnego używania do ciast, deserów czy lodów można spotkać ich dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Wiórki znane są ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawierają witaminę C oraz E. Znaleźć w nich można również wapń, cynk i fosfor. Dlatego też wskazuje się na jego pozytywne oddziaływanie na stan skóry, paznokci i włosów. Warto więc uzupełnić swoją dietę w łyżkę wiórków kokosowych, tym bardziej że taka porcja zawiera tylko ok. 40 kcal.
Wiele dań kuchni azjatyckiej opiera swój skład na mleku kokosowym, czyli namoczonym, zblendowanym miąższu kokosa. Gotowe mleko kokosowe jest dość drogie, dlatego warto wiedzieć, jak przygotować samemu dobre, domowe mleko. Tym bardziej, że to naprawdę prosty przepis.
Aby wykonać przepis na mleczko kokosowe w domu potrzebne będzie 300 g wiórków kokosowych oraz 1 l przefiltrowanej wody. Wiórki wsyp do pojemnika, wlej wodę i zamieszaj. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia całość bardzo dokładnie blenduj aż przestaną być bardzo widoczne wiórki. Przelej gotowy napój przez gazę lub sitko o bardzo drobnych oczkach. Gotowe!
Mam nadzieję, że ten sprawdzony sposób na to jak zrobić mleczko kokosowe przypadł Wam do gustu i przetestujecie go już niedługo. Jeśli po przygotowaniu mleka kokosowego została Ci odsączona masa, to absolutnie jej nie wyrzucaj. Idąc za duchem ruchu zero-waste takie pozostałości wiórków dodaj np. do owsianki, koktajlu czy ciasteczek. Naprawdę nie warto wyrzucać ich do kosza i tracić wielu wartości odżywczych.
No dobrze, ale co zrobić z takim mleczkiem kokosowym. Tak naprawdę każdy pomysł na wykorzystanie mleczka kokosowego będzie dobry. Bardzo często używane jest jako zamiennik mleka krowiego dla osób, które mają nietolerancję laktozy lub alergię na białka mleka krowiego. Dlatego wszędzie tam, gdzie jest mleko krowie, można użyć właśnie domowego mleczka kokosowego. Czyli do owsianek, kawy, placuszków, ciast, kremów, zup, dań z ryżem, sosów curry i wszędzie gdzie tylko będzie pasowała Wam kokosowa nuta.
Mleko kokosowe to nie tylko „woda o smaku kokosa”, ale również dobre źródło witaminy A, E, C i witamin z grupy B. Znajdziemy w nim również wapń, magnez, potas, sód, cynk oraz kwas foliowy i pantotenowy. Te wszystkie składniki są niezwykle ważne dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Takie domowe przygotowywanie roślinnych napojów to świetny sposób na oszczędność. Dodatkowo w sklepach można spotkać napoje z dodatkiem cukru w różnych postaciach, stabilizatorów, aromatów i innych nie zawsze potrzebnych dodatków. Warto więc samodzielnie poświęcić chwilę czasu dla swojego zdrowia.