Zupa pomidorowa z passaty
- Passata pomidorowa (700 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
- Ryż biały (300 g)
- Pestki dyni (50 g)
- Ser parmezan (50 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na zupa pomidorowa z passaty krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
W garnku podgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę.
Wlej bulion drobiowy, dodaj ryż i zagotuj.
Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 15 minut.
Wlej passatę pomidorową, podgrzej jeszcze 5 minut.
Zdejmij zupę z ognia, dodaj kwaśną śmietanę i starty parmezan.
Dodaj suszoną bazylię, pestki dyni i wymieszaj.
Wlej zupę do głębokich talerzy.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Krem z pomidorów Thermomix
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat zupy pomidorowej z passaty
Zupa pomidorowa z passaty to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę dla całej rodziny. Zupa z pomidorów w kartonie lub słoiku to dobry pomysł zimą, gdy nie mamy dostępu do świeżych warzyw. Przepis na zupę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, cebula, oliwa z oliwek, pestki dyni, śmietana kwaśna, parmezan, passata pomidorowa, sól, pieprz, bazylia, ryż.
Jak zrobić zupę pomidorową z passaty? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. W garnku podgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę. Wlej bulion drobiowy, dodaj ryż i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 15 minut. Wlej passatę pomidorową, podgrzej jeszcze 5 minut. Zdejmij zupę z ognia, dodaj kwaśną śmietanę i starty parmezan. Dodaj suszoną bazylię, pestki dyni i wymieszaj. Wlej zupę do głębokich talerzy.
Pestki dyni są cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim zawierają pokaźne ilości cynku, dlatego polecane są szczególnie często mężczyznom jako środek zapobiegający chorobom prostaty. Pestki dyni zawierają także sporą ilość witaminy E oraz witamin z grupy B. Witamina E nazywana eliksirem młodości ma bardzo korzystny wpływ na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci jest także naturalną substancją chroniącą przed działaniem wolnych rodników. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pyszna zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Zupa jest łatwa do zrobienia i można ją podać z dodatkiem makaronu lub czystą tylko z dodatkiem pieczywa żytniego. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Passata pomidorowa to przetarte pomidory, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów i zup zimą oraz latem. Passatę pomidorową można przygotować samodzielnie. Wystarczy zblendować pomidory i za pasteryzować w słoiku.
Alergeny w zupie pomidorowej z passaty
Lista alergenów dla zupy pomidorowej z passaty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zupy pomidorowej z passaty
Zupa pomidorowa z passaty to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa jest nisko kaloryczna i zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Zupa świetnie sprawdzi się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.
Energia i białka
(525g)
Węglowodany
(525g)
Tłuszcze
(525g)
Witaminy
(525g)
Składniki mineralne
(525g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.