Zupa kurkowa z makaronem

Opublikowano: 11.09.2024 r., 12:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa kurkowa z makaronem
Zupa kurkowa z makaronem
Zupa kurkowa z makaronem orzo to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupę możesz przygotować na wiele uroczystości, na pewno zaskoczysz swoich gości.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
233 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Kurki świeże (500 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
  • Ziemniaki średnie (400 g)
  • Makaron orzo (80 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupę kurkową z makaronem krok po kroku

Kurki oczyść dokładnie, wypłucz pod zimną, bieżącą wodą i przecedź na sicie.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku około 1 cm.

Na patelni dobrze rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.

Następnie dodaj oczyszczone kurki i smaż do momentu, aż kurki będą rumiane.

W garnku zagrzej bulion.

Do gorącego bulionu dodaj kurki z cebulą oraz ziemniaki. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut.

Następnie dodaj makaron i całość gotuj około 5 minut (ziemniaki oraz makaron powinny być miękkie).

Śmietanę przełóż do miseczki, dodaj do niej kilka łyżek gorącego wywaru i dokładnie wymieszaj.

Zahartowaną śmietanę dodaj do gotującej się zupy, wymieszaj i zagotuj na małej mocy palnika.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Następnie dodaj ją do zupy i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę kurkową z makaronem podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zupę kurkową z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat zupy kurkowej z makaronem

Zupa kurkowa z makaronem to doskonała propozycja na danie obiadowe. Zupę ze świeżych kurek możesz przygotować również na imprezy okolicznościowe. Prosty przepis na zupę kurkową z makaronem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty: kurki świeże, cebula, bulion warzywny, ziemniaki, makaron orzo, olej rzepakowy, śmietana 18%, natka pietruszki, sól oraz pieprz.

A jak zrobić zupę kurkową z makaronem? Kurki oczyść dokładnie, wypłucz pod zimną, bieżącą wodą i przecedź na sicie. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Na patelni dobrze rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj oczyszczone kurki i smaż do momentu, aż kurki będą rumiane. W garnku zagrzej bulion. Do gorącego bulionu dodaj kurki z cebulą oraz ziemniaki. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Następnie dodaj makaron i całość gotuj około 5 minut (ziemniaki oraz makaron powinny być miękkie). Śmietanę przełóż do miseczki, dodaj do niej kilka łyżek gorącego wywaru i dokładnie wymieszaj. Zahartowaną śmietanę dodaj do gotującej się zupy, wymieszaj i zagotuj na małej mocy palnika. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Następnie dodaj ją do zupy i dokładnie wymieszaj.

Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Grzyby są także niskokaloryczne, dlatego warto włączyć je do diety, aby ją urozmaicić. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez.

Podsumowując najlepsza zupa kurkowa z makaronem i ze śmietaną to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa najlepiej smakuje ze świeżymi kurkami, jednak możesz ją przygotować również z kurek mrożonych. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych (poza kurkami świeżymi - ich szukaj dopiero w sezonie, poza sezonem korzystaj z kurek mrożonych).

Alergeny w zupie kurkowej z makaronem

Lista alergenów dla zupy kurkowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron orzo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy kurkowej z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Zupa kurkowa z makaronem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupę możesz przygotować na kurkach świeżych lub mrożonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
46.70
233.49
Białko (g)
1.23
6.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
7.19
35.97
Węglowodany przyswajalne (g)
6.00
30.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
5.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.68
8.38
Tłuszcze nasycone (g)
0.77
3.84
Tłuszcze nienasycone (g)
0.91
4.54
Brak danych dla: kurki świeże, makaron orzo.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.67
3.35
Brak danych dla: kurki świeże, makaron orzo.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.24
1.19
Brak danych dla: kurki świeże, makaron orzo.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.19
10.97
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.31
Brak danych dla: makaron orzo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.37
21.84
Brak danych dla: kurki świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.99
4.93
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.15
5.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.45
22.25
Brak danych dla: makaron orzo, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
169.29
846.47
Potas (mg)
180.41
902.04
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.62
58.12
Fosfor (mg)
24.75
123.77
Brak danych dla: makaron orzo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.40
36.99
Brak danych dla: makaron orzo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.95
4.74
Cynk (mg)
0.22
1.09
Brak danych dla: makaron orzo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.45
Brak danych dla: makaron orzo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kurkowej z makaronem 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kurkowej z makaronem

Koszt składników
96.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Ziemniaki średnie
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Makaron orzo
80 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
96.20