Zupa japońska
- Bulion wołowy (1500 ml)
- Cebula szalotka (80 g)
- Imbir korzeń (15 g)
- Czosnek (20 g)
- Marchewka (90 g)
- Sos sojowy (100 ml)
- Grzyby shitake suszone (30 g)
- Jajko (5 szt.)
- Makaron ramen (220 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Szczypiorek (15 g)
Przepis na zupę japońską krok po kroku
Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia. Namoczone grzyby shitake pokrój i podsmaż na oleju, aż będą miękkie.
Bulion zagotuj. Dodaj obrane cebulki, rozgnieciony czosnek i pokrojony na plastry imbir oraz obraną i pokrojoną na kilka części marchewkę. Na koniec dodaj sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Ugotuj jajka na twardo. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Do misek włóż ugotowany makaron, wlej bulion, ułóż grzyby shitake, mięso z bulionu, przepołowione ugotowane jajko, posyp szczypiorkiem.
-
Kapuśniak
-
Soczewicowa
-
Żurek
-
Zupka buraczkowa
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Żurek na zakwasie
-
Zupa cebulowa krem
-
Zupa klopsowa
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Zupa krem z pora
-
Zupa z kalarepy
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Kwaśnica góralska
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Węgierska zupa gulaszowa
-
Zupa na obiad
Więcej informacji na temat zupy japońskiej
Zupa japońska to uproszczona wersja niezwykle popularnej potrawy - ramenu. Jednak, by przygotować tę zupę nie potrzebujesz kilku godzin w kuchni i dużej ilości produktów.
Przepis na zupę japońską to smaczna i łatwa opcja dla wszystkich, którzy chcą przenieść nieco orientu do własnej kuchni. Najlepsza zupa to ta podana z aromatycznymi grzybami, z jajkiem i mnóstwem zieleniny. To jeden z tych przepisów na danie gotowane w jednym garnku, a zastępujące obiad, czy kolację. Zupa jest niezwykle sycąca. Ma mnóstwo smaku i dodatków. Możesz eksperymentować z ulubionymi. Do zupy możesz dodać pokrojone mięso, ale również ulubione warzywa np. kapustę pak choi, suszone grzyby, ugotowane jajko, czy pokrojone orzechy. Dzięki takiemu bogactwu dodatków ta zupa na pewno dostarczy Ci odpowiednich wrażeń smakowych, ale również zaspokoi głód na długo. Jeśli kochasz szaleństwa w kuchni, ale nie masz za dużo czasu na gotowanie, koniecznie wypróbuj tego przepisu. Jest smaczny, prosty i niezwykle ciekawy. Jedząc tę zupę, na pewno poczujesz się rozgrzany od środka, dlatego idealnie sprawdza się ona jesienią, czy zimą.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę japońską, by była pyszna, i dobra dla początkujących ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Od kiedy kuchnia azjatycka staje się coraz bardziej popularna w Polsce, coraz więcej osób próbuje odwzorować klasyki orientu we własnej kuchni. Jednym z nich jest ramen. Niezwykle aromatyczna i bardzo odżywcza zupa. Tradycyjna zupa potrzebuje jednak sporo czasu, by była gotowa i miała swój oryginalny smak. Nie każdy jednak ma tyle czasu, by poświęcić go na gotowanie zupy. Najlepsza alternatywa to prosta zupa japońska, którą przygotujesz w kilka chwil. To dlatego, że do jej stworzenia używa się już gotowego bulionu. Najlepiej sięgnąć po ten mięsny. Dzięki temu zyskujesz gwarancję, że zupa będzie niezwykle aromatyczna i smaczna. Jeśli jednak nie jesz mięsa, możesz zastąpić bulion warzywnym, z dużym dodatkiem suszonych grzybów. Dzięki temu całość wciąż będzie aromatyczna, ale w pełni wege.
Alergeny w zupie japońskiej
Lista alergenów dla zupy japońskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- Makaron ramen
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zupy japońskiej
To zdrowa opcja, która dostarczy sporo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(388g)
Węglowodany
(388g)
Tłuszcze
(388g)
Witaminy
(388g)
Składniki mineralne
(388g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.