Zupa gulaszowa z pieczarkami

Opublikowano: 12.06.2022 r., 13:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa gulaszowa z pieczarkami.
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to wspaniały wybór na pyszne i sycące danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Najlepiej podawać ją z pieczywem.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 60 min
188 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (250 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Bulion drobiowy (2500 g)
  • Ziemniaki późne (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę gulaszową z pieczarkami krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę.

Następnie dodaj obrane z błonek i pokrojone mięso. Podsmaż przez 5-6 minut.

Dodaj pokrojone w kostkę papryki, posiekane na mniejsze kawałki pieczarki i obrane i pokrojone na talarki marchewki. Smaż kolejne 5 minut.

Całość zalej bulionem, wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając.

Do sosu dodaj wszystkie przyprawy i koncentrat. Wszystko razem wymieszaj.

Gotuj przez kolejne 15 minut, do całkowitego zmięknięcia mięsa.

Jak oceniasz przepis na zupę gulaszową z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat zupy gulaszowej z pieczarkami

Zupa gulaszowa z pieczarkami to wspaniały wybór na pyszne i sycące danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Najlepiej podawać ją z pieczywem.

Przepis na zupę gulaszową z pieczarkami to doskonały pomysł na wspaniały posiłek dla całej rodziny, Jest prosta, smaczna i wypełniona warzywami po brzegi. Całość jest łatwa i szybka, wystarczy pokroić wszystkie warzywa i gotować je razem w garnku. Zupa jest naprawdę pożywna ze względu na dodatek mięsa. Najlepiej pasuje do niej mięso z łopatki wieprzowej. Jest to mięso niezbyt tłuste, a jego kawałki są dosyć zbite, dzięki czemu nie rozpadają się w zupie. Można jednak równie dobrze przygotować ją na bazie wołowiny. Zupę najlepiej ugotować na rosole, dzięki temu będzie miała głębszy i mięsny aromat. Jednak, gdy brakuje czasu, można sięgnąć po gotowy bulion lub kostki rosołowe. Wtedy należy pamiętać, by zupy dodatkowo nie solić, gdyż gotowe buliony są naprawdę słone. To najlepsza opcja dla osób, które chcą przemycić dużą ilość warzyw w smacznym daniu z dodatkiem mięsa. Warzywa świetnie komponują się z łopatką i ostrym czosnkiem. Ta zupa smakuje wybornie, zwłaszcza świeżo ugotowana. Jest tak super, że najlepiej od razu ugotować większą ilość, bo znika z talerzy i garnka w ekspresowym tempie. Bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami, ugotowanymi w zupie, które dla urozmaicenia można pokroić w dużą kostkę albo w cienkie słupki, tak by wyglądały, jak frytki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę gulaszową z pieczarkami, by była pyszna i nieskomplikowana, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To najlepsze danie dla miłośników mięsa. Zupa gulaszowa z tego przepisu jest aromatyczna, pełna warzyw, z miękkim mięsem, a jej smak jest naprawdę wyjątkowy. Warto dodać sporą ilość pieprzu i ostrej papryki, by zupa była naprawdę pikantna, to sprawia, że smakuje jeszcze lepiej. Jest to idealny pomysł na wspaniałą zupę, która może zastąpić danie obiadowe ze względu na dużą ilość mięsa i ziemniaków. Zupa ta jest bardzo pyszna i dobrze doprawiona, pełna aromatycznych ziół. Jest dobra jako kolacja, zwłaszcza w chłodne dni, gdyż jest pożywna i bardzo rozgrzewająca.

Alergeny w zupie gulaszowej z pieczarkami

Lista alergenów dla zupy gulaszowej z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy gulaszowej z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
41.86
188.39
Białko (g)
2.05
9.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
2.45
11.01
Węglowodany przyswajalne (g)
2.00
9.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.76
12.42
Tłuszcze nasycone (g)
0.95
4.27
Tłuszcze nienasycone (g)
1.81
8.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.51
6.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
1.36
Cholesterol (mg)
6.46
29.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
31.87
143.41
Witamina B6 (mg)
0.08
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.27
Witamina C (mg)
10.25
46.12
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.16
Witamina E (mg)
0.33
1.49
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.36
Ryboflawina (mg)
0.08
0.37
Niacyna (mg)
0.79
3.57
Foliany (µg (mcg))
6.18
27.81
Beta karoten (µg (mcg))
322.43
1450.92
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
263.98
1187.92
Potas (mg)
104.38
469.73
Wapń (mg)
6.07
27.30
Fosfor (mg)
27.34
123.02
Magnez (mg)
5.41
24.32
Żelazo (mg)
0.24
1.09
Cynk (mg)
0.25
1.14
Miedź (mg)
0.04
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy gulaszowej z pieczarkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy gulaszowej z pieczarkami

Koszt składników
121.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
250 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
18.75
Za 250 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Bulion drobiowy
2500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 g
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Koszt składników
121.50