Zupa grzybowa z suszonych grzybów na wigilię

Opublikowano: 19.10.2021 r., 12:15 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na wigilię
Najszybsza i najprostsza w wykonaniu zupa grzybowa z suszonych grzybów. Bardzo smaczna i ekspresowa, idealna na wigilię. Zrobisz ją w niecałe półtorej godziny!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 60 min
85 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
8
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Suszone grzyby (40 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię krok po kroku

Grzyby zalej wodą i zostaw na pół godziny.

Bulion zagotuj.

Dodaj do niego namoczone grzyby, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz i gotuj całość aż grzyby będą miękkie - około godzinę.

Gdy grzyby będą miękkie dodaj śmietankę, zamieszaj, dopraw.

Zupę nalewaj do miski i posyp świeżą natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat zupy grzybowej z suszonych grzybów na wigilię

Najszybsza i najprostsza w wykonaniu zupa grzybowa z suszonych grzybów. Bardzo smaczna i ekspresowa, idealna na wigilię. Zrobisz ją w niecałe półtorej godziny! Wystarczą grzyby, bulion, śmietanka i przyprawy. Ma bardzo dobry smak i jest banalna do zrobienia. Do zupy najlepiej pasuje świeże pieczywo. Podawaj ją na gorąco i udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki, która nada ładnego koloru. Jest to potrawa ciężkostrawna. Nie podawaj jej dzieciom poniżej 12. roku życia oraz tym, którzy źle tolerują grzyby.

Barszcz czerwony z uszkami to tradycyjna potrawa wigilijna. W niektórych regionach Polski zamiast niego przygotowuje się barszcz z grzybów. Zupa grzybowa z suszonych grzybów na wigilię jest całkowicie postna. Zgodnie z tradycją nie powinna zawierać mięsa. Bulion koniecznie powinien być warzywny. Opcjonalnie zamiast domowego bulionu użyj wody i dodaj do niej kostkę rosołową warzywną, chociaż zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem jest ugotowanie własnego, domowego wywaru.

Przed zrobieniem przepisu na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię przygotuj sobie podstawowy składnik – grzyby suszone. Wystarczy, że umieścisz je w misce i zalejesz zimną wodą. W szybkiej wersji wystarczy je moczyć przez pół godziny. Jeżeli masz więcej czasu, możesz zostawić je nawet na całą noc w wodzie. Namoczone grzyby można pokroić, jeśli mają za dużą wielkość. W tym czasie zagotuj bulion warzywny, by był gorący. Do gorącego bulionu można dodać grzyby oraz przyprawy, a następnie gotować całość przez około godzinę. Jeżeli grzyby są miękkie oznacza to, że zupa grzybowa z suszonych grzybów na wigilię jest już gotowa. Jak widać, wykonanie jest dziecinnie proste i nie wymaga specjalnych umiejętności.

Potrawa jest w pełni wegetariańska. Jeżeli chcesz otrzymać wersję wegańską, zamień śmietankę na roślinny odpowiednik. Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię zawiera bardzo niski indeks glikemiczny, ale jest to potrawa ciężko trawiona. Nie każdemu może ona służyć. W przepisie nie ma zbyt dużej ilości węglowodanów ani białka. Jeśli chciałbyś trochę odchudzić przepis i zmniejszyć wartość kaloryczną potrawy, śmietankę o zawartości tłuszczu 30% zamień na 12% lub jogurt naturalny. Jeżeli dodajesz jogurt naturalny musisz bardzo dobrze to zrobić. Gdy chcesz już ją zabielić najpierw przestań gotować i nie podgrzewaj zupy. Do jogurtu dodaj stopniowo gorący wywar i mieszaj dokładnie, by nie było grudek. Zahartowany jogurt dodaj do zupy i wymieszaj. Śmietanki rzadkie (takie, które są przeznaczone do sosu albo do zupy) nie muszą być hartowane.

Alergeny w zupie grzybowej z suszonych grzybów na wigilię

Lista alergenów dla zupy grzybowej z suszonych grzybów na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy grzybowej z suszonych grzybów na wigilię

na 100g gotowej potrawy

Taki posiłek nie jest odżywczy. Oznacza to, że brakuje w nim białka i węglowodanów. Grzyby są ciężkostrawne, więc nie powinny ich jeść dzieci i osoby starsze nietolerujące grzybów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
31.09
85.48
Białko (g)
1.05
2.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
2.45
6.73
Węglowodany przyswajalne (g)
1.75
4.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
1.89
5.21
Tłuszcze nasycone (g)
1.88
5.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
270.73
744.52
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej z suszonych grzybów na wigilię 8
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grzybowej z suszonych grzybów na wigilię

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
62.00