Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liście laurowe
To będzie niezbędne
garnek

Grzyby zalej wodą i zostaw na pół godziny.

Bulion zagotuj.

Dodaj do niego namoczone grzyby, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz i gotuj całość aż grzyby będą miękkie - około godzinę.

Gdy grzyby będą miękkie dodaj śmietankę, zamieszaj, dopraw.

Zupę nalewaj do miski i posyp świeżą natką pietruszki.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na wigilię
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na wigilię
Koszt przygotowania dania
47.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
85 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
8

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na wigilię - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie grzybowej z suszonych grzybów na wigilię

Najszybsza i najprostsza w wykonaniu zupa grzybowa z suszonych grzybów. Bardzo smaczna i ekspresowa, idealna na wigilię. Zrobisz ją w niecałe półtorej godziny! Wystarczą grzyby, bulion, śmietanka i przyprawy. Ma bardzo dobry smak i jest banalna do zrobienia. Do zupy najlepiej pasuje świeże pieczywo. Podawaj ją na gorąco i udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki, która nada ładnego koloru. Jest to potrawa ciężkostrawna. Nie podawaj jej dzieciom poniżej 12. roku życia oraz tym, którzy źle tolerują grzyby.

Barszcz czerwony z uszkami to tradycyjna potrawa wigilijna. W niektórych regionach Polski zamiast niego przygotowuje się barszcz z grzybów. Zupa grzybowa z suszonych grzybów na wigilię jest całkowicie postna. Zgodnie z tradycją nie powinna zawierać mięsa. Bulion koniecznie powinien być warzywny. Opcjonalnie zamiast domowego bulionu użyj wody i dodaj do niej kostkę rosołową warzywną, chociaż zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem jest ugotowanie własnego, domowego wywaru.

Przed zrobieniem przepisu na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię przygotuj sobie podstawowy składnik – grzyby suszone. Wystarczy, że umieścisz je w misce i zalejesz zimną wodą. W szybkiej wersji wystarczy je moczyć przez pół godziny. Jeżeli masz więcej czasu, możesz zostawić je nawet na całą noc w wodzie. Namoczone grzyby można pokroić, jeśli mają za dużą wielkość. W tym czasie zagotuj bulion warzywny, by był gorący. Do gorącego bulionu można dodać grzyby oraz przyprawy, a następnie gotować całość przez około godzinę. Jeżeli grzyby są miękkie oznacza to, że zupa grzybowa z suszonych grzybów na wigilię jest już gotowa. Jak widać, wykonanie jest dziecinnie proste i nie wymaga specjalnych umiejętności.

Potrawa jest w pełni wegetariańska. Jeżeli chcesz otrzymać wersję wegańską, zamień śmietankę na roślinny odpowiednik. Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię zawiera bardzo niski indeks glikemiczny, ale jest to potrawa ciężko trawiona. Nie każdemu może ona służyć. W przepisie nie ma zbyt dużej ilości węglowodanów ani białka. Jeśli chciałbyś trochę odchudzić przepis i zmniejszyć wartość kaloryczną potrawy, śmietankę o zawartości tłuszczu 30% zamień na 12% lub jogurt naturalny. Jeżeli dodajesz jogurt naturalny musisz bardzo dobrze to zrobić. Gdy chcesz już ją zabielić najpierw przestań gotować i nie podgrzewaj zupy. Do jogurtu dodaj stopniowo gorący wywar i mieszaj dokładnie, by nie było grudek. Zahartowany jogurt dodaj do zupy i wymieszaj. Śmietanki rzadkie (takie, które są przeznaczone do sosu albo do zupy) nie muszą być hartowane.

Wartości odżywcze zupy grzybowej z suszonych grzybów na wigilię

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
31.09 kcal
85.48 kcal
Białko
1.05 g
2.89 g

Węglowodany w zupie grzybowej z suszonych grzybów na wigilię

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
2.45 g
6.73 g
Węglowodany przyswajalne
1.75 g
4.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.70 g
1.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
1.89 g
5.21 g
Tłuszcze nasycone
1.88 g
5.18 g
Tłuszcze nienasycone
0.01 g
0.03 g

Składniki mineralne w przepisie na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
270.73 mg
744.52 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej z suszonych grzybów na wigilię 8
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie grzybowej z suszonych grzybów na wigilię

Lista alergenów dla zupy grzybowej z suszonych grzybów na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania zupy grzybowej z suszonych grzybów na wigilię

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20.0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
62.00
Jak oceniasz przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób