Zupa grzybowa z suszonych grzybów na wigilię
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Suszone grzyby (40 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię krok po kroku
Grzyby zalej wodą i zostaw na pół godziny.
Bulion zagotuj.
Dodaj do niego namoczone grzyby, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz i gotuj całość aż grzyby będą miękkie - około godzinę.
Gdy grzyby będą miękkie dodaj śmietankę, zamieszaj, dopraw.
Zupę nalewaj do miski i posyp świeżą natką pietruszki.
- Zupa grzybowa
- Zupa grzybowa wigilijna
- Zupa grzybowa na wigilię
- Zupa krem z pieczarek
- Zupa z kurek
- Zupa grzybowa z makaronem
- Zupa kurkowa
- Zupa grzybowa z suszonych grzybów
- Zupa pieczarkowa z ziemniakami
- Zupa z suszonych grzybów
- Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
- Zupa ze świeżych grzybów
- Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
- Zupa grzybowa z ziemniakami
- Zupa borowikowa
- Krem z kurek
- Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
- Zupa grzybowa krem
- Zupa grzybowa
Więcej informacji na temat zupy grzybowej z suszonych grzybów na wigilię
Najszybsza i najprostsza w wykonaniu zupa grzybowa z suszonych grzybów. Bardzo smaczna i ekspresowa, idealna na wigilię. Zrobisz ją w niecałe półtorej godziny! Wystarczą grzyby, bulion, śmietanka i przyprawy. Ma bardzo dobry smak i jest banalna do zrobienia. Do zupy najlepiej pasuje świeże pieczywo. Podawaj ją na gorąco i udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki, która nada ładnego koloru. Jest to potrawa ciężkostrawna. Nie podawaj jej dzieciom poniżej 12. roku życia oraz tym, którzy źle tolerują grzyby.
Barszcz czerwony z uszkami to tradycyjna potrawa wigilijna. W niektórych regionach Polski zamiast niego przygotowuje się barszcz z grzybów. Zupa grzybowa z suszonych grzybów na wigilię jest całkowicie postna. Zgodnie z tradycją nie powinna zawierać mięsa. Bulion koniecznie powinien być warzywny. Opcjonalnie zamiast domowego bulionu użyj wody i dodaj do niej kostkę rosołową warzywną, chociaż zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem jest ugotowanie własnego, domowego wywaru.
Przed zrobieniem przepisu na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię przygotuj sobie podstawowy składnik – grzyby suszone. Wystarczy, że umieścisz je w misce i zalejesz zimną wodą. W szybkiej wersji wystarczy je moczyć przez pół godziny. Jeżeli masz więcej czasu, możesz zostawić je nawet na całą noc w wodzie. Namoczone grzyby można pokroić, jeśli mają za dużą wielkość. W tym czasie zagotuj bulion warzywny, by był gorący. Do gorącego bulionu można dodać grzyby oraz przyprawy, a następnie gotować całość przez około godzinę. Jeżeli grzyby są miękkie oznacza to, że zupa grzybowa z suszonych grzybów na wigilię jest już gotowa. Jak widać, wykonanie jest dziecinnie proste i nie wymaga specjalnych umiejętności.
Potrawa jest w pełni wegetariańska. Jeżeli chcesz otrzymać wersję wegańską, zamień śmietankę na roślinny odpowiednik. Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię zawiera bardzo niski indeks glikemiczny, ale jest to potrawa ciężko trawiona. Nie każdemu może ona służyć. W przepisie nie ma zbyt dużej ilości węglowodanów ani białka. Jeśli chciałbyś trochę odchudzić przepis i zmniejszyć wartość kaloryczną potrawy, śmietankę o zawartości tłuszczu 30% zamień na 12% lub jogurt naturalny. Jeżeli dodajesz jogurt naturalny musisz bardzo dobrze to zrobić. Gdy chcesz już ją zabielić najpierw przestań gotować i nie podgrzewaj zupy. Do jogurtu dodaj stopniowo gorący wywar i mieszaj dokładnie, by nie było grudek. Zahartowany jogurt dodaj do zupy i wymieszaj. Śmietanki rzadkie (takie, które są przeznaczone do sosu albo do zupy) nie muszą być hartowane.
Alergeny w zupie grzybowej z suszonych grzybów na wigilię
Lista alergenów dla zupy grzybowej z suszonych grzybów na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
W przepisie na zupę grzybową z suszonych grzybów na wigilię nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze zupy grzybowej z suszonych grzybów na wigilię
Taki posiłek nie jest odżywczy. Oznacza to, że brakuje w nim białka i węglowodanów. Grzyby są ciężkostrawne, więc nie powinny ich jeść dzieci i osoby starsze nietolerujące grzybów.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.